Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po rozsudku pražského městského soudu prosím lidi o zodpovědnost!

Pražský městský soud zrušil jako nezákonná některá opatření proti epidemii, protože je uložilo Ministerstvo zdravotnictví, a ne vláda jako celek usnesením na základě krizového zákona. Právo však nesmí stát nad veřejným zdravím.

Nejsem právník a nepolemizuji s právním zdůvodněním rozsudku. Nepolemizuji ani s tím, že vláda měla tak zásadně omezující opatření přijmout takovým způsobem, aby byla tato opatření v souladu s platnými zákony. Nekomentuji spekulace, že vláda učinila daná opatření skrze Zákon o veřejném zdraví a ne skrze Krizový zákon proto, aby se vyhnula možným žalobám o náhradu škody. Ostatně, právě teď je může mít na krku paradoxně ze stejného důvodu. Nehájím premiéra Babiše, ke kterému už dlouho nemám důvěru, ani ministra Hamáčka, který na mě působil jako červený hadr na býka dávno před tím, než obléknul červený svetr.

Zásadně však stojím za tím, že tato opatření byla nutná, nezkoumám jejich detaily, z nichž řada je jistě nedomyšlených, zbytečných či ničemu neprospívajících a spíše jen škodících, ale uvědomuji si nutnost těchto opatření jako celku. Tato opatření totiž učinila vláda v bezprecedentní situaci, musela je učinit rychle a musela přijmout taková opatření, která budou plošná, rázná a účinná. Vývoj pandemie ve světě a statistická data jasně ukazují, že opatření také účinná byla a uchránila českou společnost od takové katastrofy, jaká zasáhla například Itálii či Španělsko. Každý zachráněný život se počítá, každý den, o který dříve bude možné uvolnit restrikce, protože byly přijaty brzy a v tvrdé formě, se počítá.

Městský soud v Praze rozhodnul v řádu dnů, zatímco jiné spory se táhnou dlouhá léta. Městský soud v Praze zcela zjevně při svém rozhodnutí neposoudil hlubší zdůvodnění těchto opatření, mimořádně závažné důvody k jejich přijetí z hlediska veřejného zdraví, bezpečnosti, i ekonomických dopadů, nýbrž považoval za nutné napravit právně závadný stav bez ohledu na všechna tato rizika, která jsou reálná a extrémně vysoká. Dal vládě šibeniční lhůtu na přijetí stejných opatření, jen právně bezúhonnou formou. To pravděpodobně bude znamenat také nutnost prodloužení nouzového stavu, což se ve Sněmovně nemusí podařit.

Městský soud v Praze nás všechny tak vydal všanc chaosu, který může nastat, protože se jistě najde řada lidí, kteří si hlubší zdůvodnění současných omezení neuvědomují, a kteří se jimi odmítnou řídit. Vydal nás všanc nejen nebezpečí zvýšeného šíření epidemie v rámci České republiky, ale potenciálně i ze zahraničí, z míst, která jsou na tom podstatně hůře, než naše země. V neposlední řadě nyní hrozí hromadné žaloby na stát o náhradu škody, ve výši, kterou stát s epidemií vážně narušenou ekonomikou nebude schopen uhradit. A hlavně: Tento "stát" samozřejmě hospodaří s prostředky daňových poplatníků, čili jedni lidé by platili druhým.

Je snadné vinit za to vše tu zlou vládu, která přijala svoje rozhodnutí právně závadným způsobem. Ale prakticky výše jmenovaná nebezpečí umožnil až právě onen Městský soud v Praze. Mnozí přirovnávají současný stav ke stavu válečnému, a je neoddiskutovatelným faktem, že jsme ve válce s epidemií koronaviru, my všichni. Za války je ovšem nejvyšším morálním imperativem vítězství. Ne, moc si u nás neuzurpoval na základě epidemie nějaký diktátor. Jen vláda učinila rozhodnutí, která by učinila stejně, jen na základě jiného zákona. Městský soud v Praze se jednoznačně zachoval nebezpečně nezodpovědně a na misky vah dal zcela nesouměřitelné věci. K právu ale patří zodpovědnost!

Prosím tedy lidi, aby byli rozumní a zodpovědní. Vydržme to ještě nějakou dobu, pomáhejme si vzájemně, a přísné regulace budou moci být uvolněny tak, jak je to naplánováno. 

Držím nám všem palce.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 23.4.2020 17:14 | karma článku: 37,54 | přečteno: 1273x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 38,23 | Přečteno: 2083x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,68 | Přečteno: 836x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,73 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 6,57 | Přečteno: 54x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 9,84 | Přečteno: 113x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Wildersův kandidát na premiéra má problém. Dohnal ho lék proti rakovině

20. května 2024  13:20

Hlavní kandidát na budoucího nizozemského premiéra Ronald Plasterk čelí kritice kvůli patentu na...

Opilý cyklista po pádu usnul přímo na silnici. Naměřili mu přes čtyři promile

20. května 2024  13:05

Cyklista, který projížděl v pátek po 21. hodině úsekem mezi Švrčovem a Lazníky na Přerovsku, při...

Zápas Česka s Rakouskem byl na ČT zatím nejsledovanější, dívaly se až dva miliony lidí

20. května 2024  13:03

Páteční zápas Česka s Rakouskem na MS v ledním hokeji byl zatím na kanále ČT Sport s 1,88 milionu...

Maturanti se zlepšili v testech z češtiny a matematiky, hůře jim šla angličtina

20. května 2024  13:02

U státních maturitních zkoušek letos nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 31,56
  • Průměrná čtenost 2710x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik