Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pane ombudsmane, řekl jste to za nás!

Ombudsman Stanislav Křeček konečně na rozdíl od své předchůdkyně dělá práci veřejného ochránce práv. A k tomu patří také schopnost pojmenovat rozdíl mezi tím, kdo pomoc potřebuje, a kdo si ji nezaslouží.

Ombudsman Stanislav Křeček se ve svém příspěvku na aktuálně.cz /1/ věnuje vyloučeným lokalitám, především stavu budov a bytů v těchto místech. Zcela logicky dává tyto chudobné, bídné a povšechně neutěšené podmínky do souvislosti se sociální a etnickou strukturou lidí, kteří tyto lokality obývají.

Dochází k poznání podloženému tvrdou realitou:"Ve vyloučených lokalitách bydlí hlavně ti, kteří ke vzniku a existenci vyloučených lokalit přispívají a to rozhodující měrou."

Se stejnou logikou vycházející z jasně pozorovatelných faktů uvádí, že pokud tito lidé nezmění svůj životní styl, nedojde ke zlepšení jejich situace. Ano, mnozí obyvatelé těchto čtvrtí jsou Romové a souvislost mezi stavem těchto míst a mentalitou obvyklou, nebo snad - bohužel - převládající u tohoto etnika je zřejmá. Jestliže sami obyvatelé vyloučených lokalit a z nich jmenovitě Romové neučiní první krok, nemůže jim pomoci žádná Agentura pro sociální začleňování, protože začlenit lze pouze toho, kdo se začlenit chce, a nepomůže jim žádná nezisková organizace zabývající se v současnosti obvyklým způsobem "řešení" jejich problémů, totiž stěžováním si na rasismus. Je-li chybou většinové společnosti sklon k rasismu vůči Romům, pak v této věci rozhodující je chyba těch mnohých Romů, kteří si o tu nedůvěru a přezíravost přímo říkají. Nedůvěra se poté stává oboustrannou a příčinu a následek už nelze rozlišit. Vždy však platilo a platit bude, že první krok ke zlepšení své špatné situace musí učinit ten, kdo se do ní dostal, byť by to bylo i nezaslouženě.

Jelikož se pan ombudsman ve svém příspěvku kromě jádra problému dotknul také zmíněných neziskových organizací a s nimi pracujících osobností a jejich chabých, nebo spíše záporných výsledků v této činnosti, je smutně logické, že se právě tito ozvali.

Tragikomickým výlevem věc pojal jakýsi ředitel organizace Romodrom Nikola Taragoš /2/. Server organizace Romea /3/ uvádí jeho vyjádření, kde pana Křečka obviňuje z neznalosti tématu, neodbornosti, populismu a snahy o vlastní prezentaci, a bude prý proto usilovat o jeho odvolání. Tím se ovšem z neznalosti tématu, neodbornosti, populismu a snahy o vlastní prezentaci usvědčil on sám, neboť zákony naší země jaksi neumožňuji odvolat ombudsmana jen proto, že se znelíbil nějaké neziskovce přisáté na státní rozpočet, jejímž zdrojem příjmů jsou daně řádně žijících a poctivě pracujících lidí. Ostatně, těchto neziskovek se v případě dalšího nedávného Křečkova drzého pojmenování reality ozvalo hned šestnáct! /2/.

V jedné věci se však pana Taragoše musím zastat: Jmenuje alespoň konkrétní příklad, kdy se lidé zařazení do projektu "Housing First" tak říkajíc postavili na vlastní nohy - našli si práci. To je jistě chvályhodné, ovšem není to nikterak v rozporu s činností pana ombudsmana, ba přímo naopak, neboť on se také - a úspěšně /4/ - zasazuje o to, aby příspěvky na bydlení mohli čerpat širší, chudobou ohrožené vrstvy obyvatelstva. 

Ovšem pan ombudsman ve svém příspěvku na aktuálně.cz uvádí "A opět nám svá zjištění předkládá Agentura pro sociální začleňování, za jejíhož „začleňování“ se počet vyloučených lokalit ztrojnásobil."

Je tedy zřejmé, kdo se požáru snaží předcházet a kdo ho hasit. A také je vidět, kdo chce zakládat nové požáry vzájemné nedůvěry až nenávisti, jen aby se u toho tepla svým příživnickým způsobem ohřál.

 

Zdroje:

 

1) https://blog.aktualne.cz/blogy/stanislav-krecek.php?itemid=41919

2) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ombudsman-stanislav-krecek-romove-vyloucene-lokality.A220210_093835_domaci_indr

3) http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/nikola-taragos-kvuli-opakujicim-se-utokum-proti-romum-budeme-usilovat-o-odvolani-stanislava-krecka-z-funkce.ombudsman

4) https://www.ochrance.cz/aktualne/po_novele_zakona_dosahne_na_prispevek_na_bydleni_vic_domacnosti-_zakonodarci_zohlednili_vetsinu_pripominek_ombudsmana/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 10.2.2022 18:14 | karma článku: 44,55 | přečteno: 2262x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Zatykač z Haagu na Netanjahua: Z autorit jsou političtí lobbisté

Soud v Haagu žádá zatknout teroristy Hamásu i představitele Izraele, OSN přišla na to, že civilistů v konfliktu zahynulo o třetinu méně a Amnesty International zjistila, že v ČR diskriminujeme Ukrajince.

21.5.2024 v 15:30 | Karma: 26,14 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 38,27 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,74 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,73 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 6,95 | Přečteno: 55x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

  • Počet článků 235
  • Celková karma 30,97
  • Průměrná čtenost 2700x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik