Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Banány došly

V dnešní době sežene člověk všechno, na co si vzpomene. Supermarkety, hypermarkety, gigamarkety se předhání, jak nalákat zákazníky. Akce – bonus – sleva - skandální ceny - dravé ceny – výprodej - vše za 30…, no „nekupto“, člověče.

Obchody praskají ve švech. Mikulášové číhají z regálů už s příchodem podzimu společně se záplavou kolekcí a než se člověk vzpamatuje, už jsou tu Velikonoční beránci. Život tak letí jako splašený kůň. Rolničky rolničky…

Jeden už téměř zapomněl na dobu, kdy byl jeden chléb, rohlíky gumáky, mléko v sáčku, nejlépe vylité v tašce, jeden druh jogurtu nebo žvýkačka Pedro. A Vitana vaří za vás.

Jen ty ceny se poněkud změnily a ještě budou, máme se na co těšit. Unavený rodič chodí mezi regály, počítá, kombinuje a děti žadoní: „Jé mami, koukej Kinder vajíčko a nový Brumík, toho ještě nemám, Gormit v jogurtu, Spiderman se žvýkačkou.“ Prodejci ví, jak nalákat.

Ceny se opravdu srovnat nedají, ale srovnat se nedá ani doba. Já bych už jí nevrátila. Vzpomínám si dobře, jak jsme stáli dvě hodiny ve frontě na banány, které byly k vidění leda na Vánoce, ovšem pokud se na jednoho dostalo. Ti vytrvalejší si vystáli důlek už od časných hodin ranních. Kakao a máslo na příděl. Když chtěl člověk na vesnici víc chleba, dívali se na něj blbě. Nenažranec!

Táta musel vysvětlovat „soudružce učitelce“, proč nechodím na pionýra. Jezdili jsme raděj na chalupu. Vysvětlení, že chce dětem dopřát čerstvý vzduch, muselo stačit. Přeci v zdravém těle zdravý duch. Na chalupě nám bylo opravdu dobře. Žádné vlaječky do oken na prvního máje.

Dostala jsem od sestřenice tričko s ABBOU, to bylo v té době něco. Pan ředitel si mne měřil přísným pohledem, snad ale pomohlo, že bylo červené, téměř rudé. Dlouho jsem si neříkala: „Kam se na mě hrabou, já mám tričko s ABBOU." Na táboře mi ho ukradli. Brečela jsem půl dne. Pro útěchu jsem dostala odznáček a tatranku.

Na triko jsem opravdu zapomněla a objevila jiný poklad. Karla Kryla. Desky jsem poslouchala tajně i přes zákaz rodičů. Byly velkým povzbuzením té doby, hodně mě ovlivnily. Texty znám dodnes nazpaměť.

Bratr snil o jezdci Formule 1. Táta mu zase říkal, že bude jezdit tak leda s fekálem nebo kukavozem, když se nebude učit. Místo učení psal Niki Laudovi, slavnému závodníkovi té doby. Odpověď nikdy nepřišla. No asi proto, že žádný dopis ani nedorazil k onomu slavnému chlapíkovi. Brácha docela obstojně v té době ovládal angličtinu díky profesorovi z gymnázia, který se evidentně vymykal všem pravidlům doby, hlavně profesorskému sboru. Chodíval v džínech a košili a uměl dobře anglicky. Na hodinách hrál studentům na kytaru a zpíval písně Beatles. Studentům se líbil moc, ne už tak panu řediteli.

Každý ve škole vyfasoval adresu některého z bratrů ze CCCP (pro mladší ročníky bývalé SSSR). Jednou jsem poslala balík dívence do Sverdlovska a propašovala tam, co se nesmělo. Hlavně žvýkačky, fixy a takové ty barevné gumy z Číny, které krásně voněly, ale vůbec negumovaly. Od té doby mě ruská dívenka bombardovala dopisy, ať jí pošlu to, čemu se říká „жевательная резинка“ (žvýkací guma neboli žvýkačka). „Došli – pošli“.

Banány jsou sice drahé, nejen banány, ovšem nemělnila bych. Tak nějak se mi líp dýchá a svobodně žije. Každá svoboda je něčím vykoupená, všichni platíme daň. „Daň“ a daně. Když nám na přednášce jednou vyprávěl profesor z Ameriky, jak tam platí daně, nikdo nechápal. Teď už chápe každý, co jsou daně, ale ne každý chce pochopit, že se musí platit.

Na závěr trocha humoru, ten je potřebný v každé době.
Soudružka učitelka položí dětem ve škole otázku: „Jak byste popsali socialismus.“ Přihlásí se Mařenka a dychtivě odpoví: „Jako rudou růži v poli.“ Na to Anička: „Jako nebe bez mráčků.“ Přihlásí se Pepíček a říká: „Jako loď na rozbouřeném moři.“ Paní učitelka říká: „To jsi řekl hezky Pepíčku, to myslíš ten pocit bezpečí.“ Na to Pepíček: „Ale vůbec ne. Jako že všem je na blití a nikdo nemůže vystoupit.“

A ještě něco. Krteček, ten přežije každou dobu a dostal se tam, kam se nám ani nesní. Převálcuje spolehlivě všechny Pokemony, Gormity či Spidermany. Ve škole děti perlí, aby zapadly, ale doma se dívaj na Krtečka. Tak to je.

Svět chce být klamán

Tady pohřební služba

Mám ráda řeku

Zlo v oběhu

Síla vůle

Horolezec či "pseudohorolezec"

Citové konto

Zdravý život je především postoj

V jednoduchosti je krása i síla

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Bujoková | středa 30.5.2012 18:02 | karma článku: 13,96 | přečteno: 1457x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3169x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz