Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sprosťačení

Jak to dopadne, když se před malými dětmi mluví sprostě? Vyzkoušela jsem to a teď mám doma malou sprosťandu.

Nepoužívat sprostá slova v okamžiku, který si o to sám říká, mi přijde jako těžce promarněná příležitost. Nemluvě o tom, že se mi opravdu uleví. Leckdy to ze mě vylítne úplně samo a bok, kterým jsem narazila do rohu stolu, mě už jen trochu brní. Cíleně jsem přisprostlá, pokud pozoruju, že někdo, kdo mě nezná, získal pocit, že hovoří s  upjatou učitelkou. Působím na lidi jako vzorňačka, takže si vychutnávám, když do hovoru vložím nějaké šťavnaté vyjádření. S uspokojením zaznamenám lehké překvapení a postupné uvolnění se mého diskutujícího protějšku, za chvilku okořeněné taky nějakým záškodnickým výrazem. Jen pro upřesnění dodávám, že to nepraktikuju na staré lidi a osoby, které podobnému spiklenectví zjevně nejsou nakloněny. Například moje maminka se ve společnosti sprosťáků rozhodně necítí komfortně a je to na ní vidět. Snažím se ji tedy ušetřit.

Před svou téměř tříletou dcerou jsem se do nedávna v ničem necenzurovala, nezdála se mít v tomto směru sklon k nápodobě. Když jsem si zase jednou před ní zanadávala a zaslechla mě má maminka, seznámila jsem ji se svým přesvědčením, že podobná slůvka jistě uslyší již ve školce a že má jít do kolektivu vyzbrojená základními výrazy. Protiargument, že to není u malých dětí hezké, jsem nepovažovala za hodný odpovědi. V jejím pojetí to není hezké u nikoho a jistě s ní mnoho lidí souhlasí. A tak jsem holčičku vyučovala základním moudrům. Pán, který si zkracuje cestu náklaďákem i s přívěsem po naší prašné cestě mezi rodinnými domky - je debil. Každý vozící dítě na motorce nebo čtyřkolce do zblbnutí tam a zpátky - je blbec (je zvlástní, že si na podobné aktivity potrpí jen "hrdí otcové").

Nejdříve se to ujalo při jízdě v autě. Malá začala komentovat všechny motorkáře: „Blbecové jedou." Jak roztomilé. Jakmile zaslechla opět přijíždět našeho oblíbeného řidiče náklaďáku, který již z dálky hřmí na nerovné cestě za plotem, volá: „Maminko, debil jede."

Jenže se to začalo vymykat. Blbec a debil se zjevují i v jiných situacích. Nedávno jsem přijížděla domů a dcera radostně volala: „Debil jede!“ Na návštěvě u babičky dědečka dcerce něco vypadlo z ruky a hned si ulevila: „Do p-de-le!“ Vychutnala si to a asi čekala ocenění. Před rodiči jsem se málem propadla. Táta jen poznamenal, že to evidentně umí použít ve správném kontextu. Babičce se jen protočily oči. Jindy holčičce upadl balonek pod polici a nešel vytáhnout. Plazila se za ním, hekala  a pronesla něco, co znělo jako „kuva“. A mně definitivně došlo, že to vskutku není roztomilé.

S manželem jsme to probrali a on to shrnul vyjádřením, že to jsme teda po... A tak máme doma zákaz užívání sprostých slov. Někdy trpím vnitřním přetlakem a zneužívám výraz sakra. Nebo něco, co zas tak hrozně nezní z úst slečny s tvářičkou neviňátka. Tiše čekám, až zapomene na moji sprostou výchovu (zatím nezapomněla). A těším se, až se jednou naučí nějaká neslušná slovíčka od jiných dětí. Já pak jenom protočím oči a povzdychnu si, že to má asi ze školky a že je hrozné, jak jsou dneska malé děti nezpůsobné.

Autor: Klára Budilová | neděle 28.8.2011 22:20 | karma článku: 12,04 | přečteno: 986x
  • Další články autora

Klára Budilová

Novoroční zázrak – někdo ze mě nechce vymlátit co nejvíc peněz

Brněnské nakladatelství, od kterého jsem si před pár dny objednala přes internet knihu, mi vyrazilo dech. Zvyklá na nejrůznější fígly internetových (i jiných) prodejců, jak ze zákazníka vytáhnout co nejvíce peněz, čekám od všech obchodníků spíše to horší. V tomto případě mě zaskočila hned dvě překvapení. A obě byla pozitivní! Což je vlastně překvapení třetí.

18.1.2012 v 17:30 | Karma: 21,70 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Elektronické knihy – nic pro čtenáře sběratele

Moc ráda čtu. Je to vášeň. Seznam knih, které ještě nutně potřebuji přečíst (ať už pro radost nebo kvůli dalšímu sebevzdělávání), stále roste. Na první pohled jsem ideálním kandidátem na koupi čtečky knih. A mně se skutečně moc líbí, jsou praktické, knihy stažené do nich jsou dokonce levnější, okamžitě po ruce, skladné a lehké. Jenže...

9.1.2012 v 10:46 | Karma: 15,09 | Přečteno: 788x | Média

Klára Budilová

Toužící po lásce a volící nevhodné partnery - hrdinka Tajné knihy

Většina lidí píšících deníky si bedlivě střeží jejich obsah. Zaznamenávají v nich nejen nejintimnější zážitky, ale i myšlenky a pocity, za které se někdy stydí i sami před sebou. Musí si je definovat, pojmenovat, vypořádat se s nimi. Proto je většinou nežádoucí, aby si je pročítal kdokoli další. Tu a tam někdo vydá svůj deník (autentický, zcenzurovaný či fiktivní) coby svědectví o prožitém - intimita je přebita nutkáním zveřejnit příběh. V případě Tajné knihy Ireny Obermannové má čtenář možnost přečíst si zároveň s příběhem i zápisky o niterném životě hrdinky. Stěžejní je vylíčení milostného vztahu, ale mě zaujaly spíše duševní prožitky pisatelky deníku (ať už je to postava fiktivní, nebo totožná s autorkou).

15.12.2011 v 8:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Óda na mateřskou (strunu) aneb Zásobníček hřejivých okamžiků I

Často si v duchu umiňuju, že právě tenhle okamžik, úsměv, tohle kouknutí či srandovní slovíčko si musím zapamatovat (někdy bych naopak některé věci radši neviděla, neslyšela). Pokouším se zaznamenat si pár chvil jednoho běžného dne s malými dětmi. Prý na to budu jednou hrozně ráda vzpomínat. Ale já si to užívám už teď (hrozně).

7.12.2011 v 17:59 | Karma: 9,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Osobní

Klára Budilová

V (ne)dobrovolném zajetí hraček

Začalo šílenství kolem shánění vánočních dárků. Ježíšek našim dvěma mazlíčkům nadělí další porci hraček. A ještě předtím oslavíme jejich (1. a 3.) narozeniny. Za své krátké životy již stihli být obdarováni velkým množstvím hraček. Tímto tempem se jimi za pár let budeme brodit. Je to dvojsečné – na jedné straně kulíme oči, co všechno pro děti existuje, chceme jim dopřát krásné hračky i radost z nich, na druhé straně je nechceme rozmazlit a zavalit nepotřebnými věcmi. Jak to ukočírovat?

15.11.2011 v 10:24 | Karma: 10,98 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...