Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Óda na mateřskou (strunu) aneb Zásobníček hřejivých okamžiků I

Často si v duchu umiňuju, že právě tenhle okamžik, úsměv, tohle kouknutí či srandovní slovíčko si musím zapamatovat (někdy bych naopak některé věci radši neviděla, neslyšela). Pokouším se zaznamenat si pár chvil jednoho běžného dne s malými dětmi. Prý na to budu jednou hrozně ráda vzpomínat. Ale já si to užívám už teď (hrozně).

Ráno se povaluju a děti po mně lezou. Chvílemi odbíhají (Evelínka, 3) a odlézají (Vašík, 1) hrát si či se přetahovat o hračky, aby se zase vrátili a přitulili. Obzvláště náš chlapeček je neuvěřitelně mazlivý. Přiřítí se, supí a heká, šoupe kolínkama a zadělává na díry v dalších tepláčkách. Labužnicky sebou práskne do peřin a vyvaluje se vedle mě. Holčička se nedá zahanbit a hlásí, že se jde pochovat. Tolik lásky na jedné hromadě… Je něco hezčího?

Nechce se mi vstávat, protože následuje otravná rutina kolem mytí a oblékání, příprava snídaně. Každý den jak přes kopírák a nedá se tomu vyhnout. Ovšem až to bude probíhat v chvatu před odchodem do školky a do práce, tak budu nostalgicky vzpomínat…

Po snídani, přečtení kousku novin a chvilce hraní (lépe řečeno rozházení dostatečné porce hraček) vyrážíme na vzduch – tedy pokud je nám nakloněno počasí, zdravotní stav všech zúčastněných i nálada. Vypravování se na procházku mě děsí předem a jsem z něj většinou zpocená až … na zádech. Lítám od jednoho k druhému, abych nic nezapomněla. Než Vašíka celého obleču, poodleze zase někam za roh a z nohou mu sklouznou pracně nasazené botičky. Dceru upnu do oteplovacích kalhot a ona si vzpomene, že potřebuje na záchod. Nakonec už jsou děti připravené na chodníčku za dveřmi a volají maminku, která v triku a pantoflích brzdí výpravu. Tiše (a pak i hlasitě) nadávám a běhám z místnosti do místnosti, abych sbalila zapomenuté věci. Když už jsme konečně venku, když jsou nasazeny všechny rukavičky, čepičky, botičky, namazané tvářičky, zabalená pitíčka i všemožné propriety pro všechny případy, tak pak panuje největší pohoda. Čirá radost z mateřství. Dá se jen tak jít, děti se zabaví koukáním na svět.

Doma je to náročnější. Neustálá pozornost je někdy vyčerpávající. Chlapeček se naučil vylézt na schody, na parapety oken (asi 35 cm nad zemí), na židli nebo konferenční stolek. Teď se neustále snaží někam vydrápat. Dokonce už zdolá celé schodiště oběma směry. Samozřejmě máme vrátka, ale už se stalo, že vyhmátl naši nepozornost. Prdelka s plínou se mu jen kmitala a sprintoval, aby byl nahoře dřív, než mu to zarazíme. Ve všem napodobuje sestru, takže o zábavu máme postaráno.

Sedím v pracovně a dostávám tik do oka, jak dcera bliká lampičkou a zároveň hučí do nějaké plechové krabičky. Vyluzuje šílený zvuk podobný bučení a v pozadí hrají koledy - jak roztomilé. Najednou je podezřelý klid, otáčím se. Obě děti stojí na parapetu okna a balancují. Ach jooooooo! Snad si syn moc nenamele, až jednou spadne. Jinak nepochopí, že je to nebezpečné. Většinou neopakuje stejné chyby dvakrát. Zároveň odhodlaně cucá jednu z nálepek, které seškrábal z okenní tabule. Přežvykuje, asi se mu lepí na patro. Během psaní těchto řádků se naučil vylézt i na koženou sedačku. Myslela jsem, že ta mu bude odolávat déle, vždyť mu podkluzují nožičky. Ale urputně se snaží a nějak se tam nakonec vždycky dostane. Vítězoslavně si klekne až na zdolaném vrcholu, ruce zvedá nad hlavu a ukazuje, jak je veliký. Dcera se mě ptá, kdy Vašík spadne. Co na to říct? Je to jen otázka času.

V knihovně je vystavená čerstvá fotka ze synova vítání občánků. Roční dítě trůní v kolíbce a zamyšleně hledí do budoucnosti. Dcera ovšem konstatuje, že tam sedí jako strejc. Musím se smát a nechápu, kde k tomu přišla. Je chodící nádoba podobných výroků. Jen nemám disciplínu zapisovat si je.

Dostávám od ní hlášení, že brácha je pokakanej jako pes. Pěkně řečeno. Při přebalování si uvědomuju, že zpívám refrén písničky Krávy, krávy a vesele bučím do rytmu (písničky Svěráka a Uhlíře u nás jedou a jsme z nich zblblí). Asi bych se nad sebou měla zamyslet. Evelínka vždycky vše připraví na přebalování – je pedant, na nic se nesmí zapomenout. Sleduje mě, zda utírám zadek správně, a mudruje, že až bude malá, tak taky bude mít pindíka. Vysvětluju jí, že pindíka mají všichni kluci a holčičky že mají…vy víte co. Zdá se, že už nám začíná období otázek na tělo (tedy na pindíka).

Pokračování příště…

Autor: Klára Budilová | středa 7.12.2011 17:59 | karma článku: 9,82 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Klára Budilová

Novoroční zázrak – někdo ze mě nechce vymlátit co nejvíc peněz

Brněnské nakladatelství, od kterého jsem si před pár dny objednala přes internet knihu, mi vyrazilo dech. Zvyklá na nejrůznější fígly internetových (i jiných) prodejců, jak ze zákazníka vytáhnout co nejvíce peněz, čekám od všech obchodníků spíše to horší. V tomto případě mě zaskočila hned dvě překvapení. A obě byla pozitivní! Což je vlastně překvapení třetí.

18.1.2012 v 17:30 | Karma: 21,70 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Elektronické knihy – nic pro čtenáře sběratele

Moc ráda čtu. Je to vášeň. Seznam knih, které ještě nutně potřebuji přečíst (ať už pro radost nebo kvůli dalšímu sebevzdělávání), stále roste. Na první pohled jsem ideálním kandidátem na koupi čtečky knih. A mně se skutečně moc líbí, jsou praktické, knihy stažené do nich jsou dokonce levnější, okamžitě po ruce, skladné a lehké. Jenže...

9.1.2012 v 10:46 | Karma: 15,09 | Přečteno: 788x | Média

Klára Budilová

Toužící po lásce a volící nevhodné partnery - hrdinka Tajné knihy

Většina lidí píšících deníky si bedlivě střeží jejich obsah. Zaznamenávají v nich nejen nejintimnější zážitky, ale i myšlenky a pocity, za které se někdy stydí i sami před sebou. Musí si je definovat, pojmenovat, vypořádat se s nimi. Proto je většinou nežádoucí, aby si je pročítal kdokoli další. Tu a tam někdo vydá svůj deník (autentický, zcenzurovaný či fiktivní) coby svědectví o prožitém - intimita je přebita nutkáním zveřejnit příběh. V případě Tajné knihy Ireny Obermannové má čtenář možnost přečíst si zároveň s příběhem i zápisky o niterném životě hrdinky. Stěžejní je vylíčení milostného vztahu, ale mě zaujaly spíše duševní prožitky pisatelky deníku (ať už je to postava fiktivní, nebo totožná s autorkou).

15.12.2011 v 8:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

V (ne)dobrovolném zajetí hraček

Začalo šílenství kolem shánění vánočních dárků. Ježíšek našim dvěma mazlíčkům nadělí další porci hraček. A ještě předtím oslavíme jejich (1. a 3.) narozeniny. Za své krátké životy již stihli být obdarováni velkým množstvím hraček. Tímto tempem se jimi za pár let budeme brodit. Je to dvojsečné – na jedné straně kulíme oči, co všechno pro děti existuje, chceme jim dopřát krásné hračky i radost z nich, na druhé straně je nechceme rozmazlit a zavalit nepotřebnými věcmi. Jak to ukočírovat?

15.11.2011 v 10:24 | Karma: 10,98 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ona

Klára Budilová

Svoboda po našem – letní gumy v zimě a kouření v restauraci

Stát nás chce vodit za ručičku například ohledně spoření na stáří - když vidíme, jak si dnešní důchodci užívají, tak by nám nemuselo dojít, že se o sebe nakonec budeme muset postarat sami. Proč si ale nezahraje na přísného rodiče v případě otázek, ve kterých jde (minimálně) o zdraví? Co má znamenat anabáze kolem zákona o povinném používání zimních pneumatik nebo stále neúspěšné prosazování zákazu kouření v restauracích?

1.11.2011 v 9:08 | Karma: 17,02 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!