Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elektronické knihy – nic pro čtenáře sběratele

Moc ráda čtu. Je to vášeň. Seznam knih, které ještě nutně potřebuji přečíst (ať už pro radost nebo kvůli dalšímu sebevzdělávání), stále roste. Na první pohled jsem ideálním kandidátem na koupi čtečky knih. A mně se skutečně moc líbí, jsou praktické, knihy stažené do nich jsou dokonce levnější, okamžitě po ruce, skladné a lehké. Jenže…

Když narazím na dobrou knihu, je to velká radost. Těším se, až ji „zhltnu“. Některé knihy vyvolávají závislost (a oddalování četby abstinenční příznaky). S dětmi je moje čtenářství samozřejmě slabší, ale ráda obětuji volné večery, když vím, že jsem narazila na něco speciálního. Druhou radostí, dalo by se říct rituálem, je pro mě zařazení přečtené knihy do knihovny. Nejlépe mezi další od stejného autora nebo třeba do tematicky či jazykově spřízněné části knihovny. Je to něco jako památka, skalp.

Když některé z přečtených knih vezmu do ruky nebo jen zahlédnu jejich hřbet za sklem, vzpomenu si většinou i po letech, kdy a kde jsem je četla, někdy si připomenu i konkrétní okamžiky, dojmy, vůně. Vybavím si ilustrace či fotografie, jindy netradiční typ nebo velikost písma. Samozřejmě spousta detailů postupně vyprchá, obsah mnoha děl (hlavně těch čtených z povinnosti) si pamatuji jen ve velice hrubých obrysech, ale mám je po ruce, můžu se k nim vrátit. A četba je i o dotyku. O vazbě knihy, o obálce, o papíru. Jistě ne každý pravidelný čtenář zároveň knihy sbírá – to by pak knihovny (instituce) mohly zavřít. Ale určitě nejsem jediná, kdo má ke svým knihám tak osobní vztah.

A teď mi do toho přišly čtečky knih. Úžasná věc. Praktická, úsporná (finančně i prostorově), ale přečtenou knihu si už nemůžete uložit k jejím sestřičkám, chybí hmatatelný důkaz její existence, fyzická upomínka na četbu. Škoda že tahle vymoženost nebyla v době mých studií. Kolik skript bych mohla nosit stále s sebou, pracovat s nimi mnohem pohodlněji a bez přecpané tašky. Mnohé lexikony a encyklopedie by se v elektronické podobě opravdu hodily. Nebo studijní materiály, které byly určené k jednorázovému užití a k nimž se nikdy nevrátím. Stejně jako ke knihám, které si člověk přečte třeba jen ze zvědavosti, kvůli potřebě udělat si vlastní úsudek, ale od kterých opravdu neočekává nějaký větší přínos (z mé nedávné četby například Tajná kniha) a jež netouží zařadit do své sbírky.

Elektronické knihy nejsou plnohodnotnou náhradou za knihy tištěné – nevytlačí je úplně. Některé zážitky spojené s četbou poskytnout nemohou. Třeba při prohlížení dětské knížky, která přežila mé dětství a jíž teď listuji se svými dětmi. A jednou budou ony se svými. Nebo různé edice, sběratelské tisky a sebrané spisy s jednotným grafickým zpracováním. A jak půjčím zakoupenou elektronickou knihu spřízněným čtenářským duším? Na druhou stranu budou elektronické knihy pohodlnou výmluvou pro všechny, kteří nemají doma knihy žádné. Všechny je přeci budou mít uložené ve čtečkách. Ačkoli kdo nečte, ten asi většinou necítí potřebu vysvětlovat, že knihy jsou schované.

Autor: Klára Budilová | pondělí 9.1.2012 10:46 | karma článku: 15,09 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Klára Budilová

Novoroční zázrak – někdo ze mě nechce vymlátit co nejvíc peněz

Brněnské nakladatelství, od kterého jsem si před pár dny objednala přes internet knihu, mi vyrazilo dech. Zvyklá na nejrůznější fígly internetových (i jiných) prodejců, jak ze zákazníka vytáhnout co nejvíce peněz, čekám od všech obchodníků spíše to horší. V tomto případě mě zaskočila hned dvě překvapení. A obě byla pozitivní! Což je vlastně překvapení třetí.

18.1.2012 v 17:30 | Karma: 21,70 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Toužící po lásce a volící nevhodné partnery - hrdinka Tajné knihy

Většina lidí píšících deníky si bedlivě střeží jejich obsah. Zaznamenávají v nich nejen nejintimnější zážitky, ale i myšlenky a pocity, za které se někdy stydí i sami před sebou. Musí si je definovat, pojmenovat, vypořádat se s nimi. Proto je většinou nežádoucí, aby si je pročítal kdokoli další. Tu a tam někdo vydá svůj deník (autentický, zcenzurovaný či fiktivní) coby svědectví o prožitém - intimita je přebita nutkáním zveřejnit příběh. V případě Tajné knihy Ireny Obermannové má čtenář možnost přečíst si zároveň s příběhem i zápisky o niterném životě hrdinky. Stěžejní je vylíčení milostného vztahu, ale mě zaujaly spíše duševní prožitky pisatelky deníku (ať už je to postava fiktivní, nebo totožná s autorkou).

15.12.2011 v 8:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Óda na mateřskou (strunu) aneb Zásobníček hřejivých okamžiků I

Často si v duchu umiňuju, že právě tenhle okamžik, úsměv, tohle kouknutí či srandovní slovíčko si musím zapamatovat (někdy bych naopak některé věci radši neviděla, neslyšela). Pokouším se zaznamenat si pár chvil jednoho běžného dne s malými dětmi. Prý na to budu jednou hrozně ráda vzpomínat. Ale já si to užívám už teď (hrozně).

7.12.2011 v 17:59 | Karma: 9,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Osobní

Klára Budilová

V (ne)dobrovolném zajetí hraček

Začalo šílenství kolem shánění vánočních dárků. Ježíšek našim dvěma mazlíčkům nadělí další porci hraček. A ještě předtím oslavíme jejich (1. a 3.) narozeniny. Za své krátké životy již stihli být obdarováni velkým množstvím hraček. Tímto tempem se jimi za pár let budeme brodit. Je to dvojsečné – na jedné straně kulíme oči, co všechno pro děti existuje, chceme jim dopřát krásné hračky i radost z nich, na druhé straně je nechceme rozmazlit a zavalit nepotřebnými věcmi. Jak to ukočírovat?

15.11.2011 v 10:24 | Karma: 10,98 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ona

Klára Budilová

Svoboda po našem – letní gumy v zimě a kouření v restauraci

Stát nás chce vodit za ručičku například ohledně spoření na stáří - když vidíme, jak si dnešní důchodci užívají, tak by nám nemuselo dojít, že se o sebe nakonec budeme muset postarat sami. Proč si ale nezahraje na přísného rodiče v případě otázek, ve kterých jde (minimálně) o zdraví? Co má znamenat anabáze kolem zákona o povinném používání zimních pneumatik nebo stále neúspěšné prosazování zákazu kouření v restauracích?

1.11.2011 v 9:08 | Karma: 17,02 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Doložte, že je Země kulatá, šokoval slovenský vysoký státní úředník

30. dubna 2024  16:18

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...