Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestování trochu jinak (Rhodos a batole)

Nejsem zarytý baťůžkář, ale organizovaná turistika mi vlastně není moc příjemná. Ideální představa dovolené u mě zahrnuje cestování z místa na místo, a to bez nutnosti nechávat se omezovat plánem organizovaného zájezdu. Jde o zážitky a ne o pohodlí, laciný indický hotýlek nebo francouzský kemp? Proč ne? Na druhou stranu ale považuji za bezva věc odfrknout si někde u moře na pláži, nikam se nehnat a o nic se nestarat. Tuhle stránku jsem u sebe začala objevovat už dávno. Klidně bych se táhla někam autostopem v deštivém anglickém počasí nebo ve vedru kodrcala indickým autobusem, ale mít na to, pak bych se neostýchala utábořit v nějakém pěkném Hiltonu s čistou postýlkou, horkou sprchou a fantastickou večeří. Pohodlíčko si považuju.

Rozhodli jsme se vzít Matýska na nějaký řecký ostrov. Tím to začalo. Nejdřív se ukázalo, že najít nějaký pěkný rodinný hotýlek a skloubit termíny hotelu s nějakým charterovým letem a daty, kdy bychom mohli opustit práci, je skoro nadlidský úkol. Mates navíc jen tak něco nesní a nechtěla jsem být tak docela závislá na tom, co ulovíme v místních restauracích, a ani rodinné hotely bohužel většinou nezahrnují i kouzelnou babičku, která celý den vyváří dobroty. Apartmán u moře a vařit si sami? Na dovolené? Děkuji! A tak jsme začali hledat nějaký pěkný all-inclusive hotel přes cestovku.

 

Idea byla pěkná, do okamžiku, kdy jsem si začala číst recenze klientů. „Až na šok z ubytování to byla pěkná dovolená,“ psala jedna paní. Jak mohla být pěkná dovolená v jednom místě, když ubytování bylo šokující? Začala jsem se skoro bát. Nakonec jsme vybrali nádherný hotel na Internetu, poslali nám cestovní smlouvu a už jsme skoro poslali peníze, když Štěpán progoogloval cestovní kancelář uvedenou ve smlouvě. Zjistili jsme, že zcela bez uzardění nacpou turisty do jiného než vybraného hotelu, že ten často neodpovídá kvalitou původní nabídce, že za měřítko adekvátního hotelu nepovažují vzdálenost od moře. Že bychom místo pláže tvrdli u bazénu? Ten máme na Barrandově skoro za domem, proč letět až kamsi? Plán byl mimo jiné uchlácholit alergie, a ne chytit plíseň nohou. Někomu to možná nevadí, někdo je bazénový typ. My když jsme u moře, chceme to moře.

 

Nakonec jsme našli to hledané a vypravili se na daleký Rhodos. Na letišti jsme koupili vodu pro případ, že by nám z bezpečnostních důvodů vylili nějaké dětské lahvičky. Letiště s takovou možností počítá a turista zde bez problémů zakoupí láhev neperlivé vody bratru za stovku. To už je v této situaci skoro zneužívání, ne? Cesta s mrnětem na klíně je náročnější, ale dá se to. Horší je, když vám letušky nechají hodinu na klíně špinavé nádobí, protože si povídají se známými, co náhodou taky letí. To už se s batoletem skloubí opravdu těžko. Určité známky ošoupanosti letadla nám připomněly jiný let s Travel Servisem, kde Štěpánovi nedrželo opěradlo ve vzpřímené poloze, a tak se celý let nemohl opřít, aby nedrtil kolena paní za sebou. Štěpán má kolena drcená soustavně, protože se mezi sedadla v charterových letech prakticky nevejde. Jestli by se v případě nouzového přistání mohl sklonit do „polohy pro nouzové přistání“? No, bez hlavy by se tam možná vešel. Stoleček si nesklopí úplně, protože mu leží na nohou. Už je vlastně zvyklý, ale chtěla jsem to zmínit, protože není extrémně vysoký, prostě „jen“ vysoký. Do narvaného letadla je ale jaksi nadnormativní a nezdá se, že by to aerolinky chtěly nějak globálně řešit. Občerstvení mě přesvědčilo, abych vedení Travel Servisu napsala, že to mají zrušit a začít prodávat bagety Crocodile. Jsou chutné a nevypadají nebezpečně. Ráda si na ně připlatím a nebudu jíst něco, co je zcela nechutné a ještě možná plné bakterií. Štěpán studený řízek s rozvlhlou strouhankou a bramborovým salátem snědl. Druhý den mu bylo zle.

 

A pak jsme byli v hotelu. Byla to fakt trefa. Pěkný, čistý, v dobrém stavu. Krásná pláž, neuvěřitelně průzračná voda. Ovšem každý hotel má svoje specifika. Jen tak pro zasmání, co všechno může člověk potkat v hotelu se čtyřmi hvězdami:

 

Architektura chvályhodně postrádající antické prvky. Jen minimální počet sloupů, a ještě v jednoduchém provedení, to je ve Středomoří zdrojem velké úlevy. Mně na Rhodos lákala spíš vidina johanitských hradů a všudypřítomné pseudo-dórské, jónské a všelijak kombinované sloupy na turistických místech mně spíš děsí.

Leštěný mramor. Všude. Jak to, že tam z něj staví čtyři tisíce let a ještě nedošel? Až dojde ve Středomoří mramor, teprve se budu obávat ropné krize. Přírodní zdroje se mi tu jeví nevyčerpatelné. Kámen je vždycky krásný, ale řeknu vám, leštěný mramor na podlahách v plážovém hotelu má i svoje nevýhody. Zejména na bezbariérových sjezdech podél schodišť. Ty hodně prudké byly trochu zdrsněné. Ostatní VELMI hladké. Hned první den jsem zjistila, že bez terénní obuvi tohle s kočárkem nesjedu. Ani v jídelně to nebylo optimální, jak se jistě přesvědčil pán, který uklouzl na hroznovém víně, co tam naházel náš syn.

Schody všude. Architekt se zbláznil a kromě slabosti pro výstřední svítidla měl jakousi slabost pro dělení výškových úrovní. Výtahy jezdily do mezipatra. Odevšad se muselo po schodech. Z restaurace do kavárny. Z restaurace na záchod. Z restaurace do recepce. Z baru do recepce nebo kamkoli jinam. Od bazénu kamkoli jinam. Když přestal jezdit jeden výtah, ptali jsme se paní s kočárkem, která přijela výtahem z opačného konce hotelu, zda se dá to patro celé projet až k druhému výtahu. „Dá,“ odvětila, „akorát tam jsou ty schody.“ Přitom byl hotel stavěný jako bezbariérový a všude musely být kromě vznosných schodišť zbudovány i nájezdy. Nejlepší byl ten leštěný a dlouhý od restaurace k výtahu, který ústil přímo do monumentálního a zcela proskleného vchodu do hotelového wellness centra. Vezměte si plážové botky a zapřáhněte před sebe kočárek, toto jede!

Restaurace byla moc krásná. Škoda, že se tak zaměřovala na mezinárodní kuchyni. Dobrou rybu jsme v podstatě neochutnali. (Plán navštívit nějakou restauraci mimo hotel zkrachoval, protože by to bylo na delší výlet. Jediná slušně vypadající restaurace v okolí byla mexická a navíc inzerovala „ruské večery“, což je nabídka, která u jiných národů tlačenici nevyvolá.) Na druhou stranu pro prcka bylo fajn, že vždycky byla k mání nějaká dušená zeleninka. Ne tak příbory. Bylo jakýmsi nepsaným pravidlem, že personál pečlivě posbíral přebytečné prostírání u stolu a rezervní příbory nebyly nikde volně k dispozici. Trvalo pár dnů, než si na nás personál zvykl a začal Matěje počítat do seznamu strávníků. Původně to vypadalo, že ho budu muset celý pobyt krmit vlastní vidličkou. Časem jsme se ale zabydleli v určité části restaurace, kde bývali stejní číšnici. Ten „náš“ pak začal Matýska hýčkat a poté, co jsme párkrát nechali na stole nějaké spropitné, i vidličky byly.

Taky byli vrabci. Vrabčáci mi doma v Čechách chybí, tak si jich ráda užiju ve Středomoří. V restauraci mě ale zaskočili a na několika hostech bylo vidět, že nevěří svým očím, když je viděli hodovat na zbytcích u čerstvě opuštěného stolu... Je pravda, že na baru s pečivem jsem je nikdy neviděla, asi mají nějakou nepsanou dohodu s majitelem hotelu. Nebo psanou? Matýska každopádně ptáčci nadchli a jednou se za nimi vydal. Viděla jsem hlavičku mizet mezi stoly, pak se rozhodl vzít to po čtyřech, a to jsem jen občas zahlídla prdelku, jak mizí za ubrusem. Štěpán dítě raději odchytil, než se nám zaběhne.

A moře? Všechny si nás získalo. Matěj se naučil říkat: „Fuj, slaná!“ A nejen to. Ještě v letadle skákal Štěpánovi na klíně a křičel „bana iča,“ v překladu „spadla lžička“. Tato říkanka nás duševně trochu vyčerpávala, takže se Štěpán uchyloval ke kreativním úletům včetně „spadla Madla do zdymadla,“ přičemž tato říkanka měla i verzi s vypuštěným zdymadlem: „... BÁC!“

Po večeři jsme vyrazili na klouzačku a měli jste vidět tu radost, když Matýsek druhý večer pochopil, kam jdeme, a ušel mu výkřik: „Jejda, klouza!“ Škoda, že později večer nekřičel: „Jejda, bar!“ A vůbec moc nechtěl pochopit, že každý máme něco... Na klouzačce mohl obdivovat ruské holčičky navlečené do lesklých, kýčovitých sukýnek na mini disco. Každý v sobě nosíme velký potenciál. Můžeme být potenciálně mnoha osobami. Já jsem zrovna v sobě objevila potenciální tchyni, když jsem viděla, jak Matýsek zasněně hladí stehýnko největší potvoře na hřišti. Napadlo mě, co když si jednou přivede takovou semetriku? Naštěstí se ukázalo, že Mates tak vyhraněný nebude. Už za hodinku se líbal v baru s malou Francouzkou. Byla trošku divoká, ale dobrosrdečná.

V posteli jsme natěšeně listovali průvodcem po ostrově, ale nakonec jsme se neodhodlali jít si pronajmout auto. Trmácet se s Matesem někde po městě v tom vedru se nám vlastně nechtělo. Užili jsme si výlet lodičkou s výhledem na krásný Líndos, jeho akropoli, johanitský hrad (hurá!) a nádherné pobřeží, a víc nic. Z Rhodosu jsme tím pádem viděli jen rhodský „kolos“ – Štěpán se v průvodci dočetl, že „kolos“ v řečtině prý znamená hovno, věřili byste tomu? Co jsme viděli, stačilo k tomu, abychom věděli, že na tento ostrov se vyplatí vrátit za pár let a udělat pár výletů.

Ale víte co? Nám to stačilo. On je dost akční Mates. A my dospělí jsme rádi, když sebou občas můžeme někam jen tak plácnout.

Autor: Markéta Brožová Hanelová | čtvrtek 28.10.2010 10:04 | karma článku: 15,02 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

Markéta Brožová Hanelová

Válečný outsourcing aneb kam se poděl selský rozum?

Zdá se, že přidělení zakázky Ministerstva obrany na ostrahu muničních skladů společnosti Trade Fides vzbudilo značnou nedůvěru a nevoli, ba i jistá podezření. Přiznám se, že mně osobně spadla brada, ale z úplně jiných důvodů. V životě mě nenapadlo, že něco tak nebezpečného a strategického střeží soukromá bezpečnostní služba. Nemá Ministerstvo obrany náhodou k dispozici armádu? „V 6 objektech se nachází 30 tisíc tun munice a tomu musí odpovídat i zabezpečení objektů.“ Tolik vyjádření Ministerstva. Aha. To bylo tak...

12.4.2013 v 7:45 | Karma: 17,52 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Markéta Brožová Hanelová

Zaměstnavatelé, volte odboráře!

Přečíst si rozhovor s odborářským šéfem Dufkem vydaný v dnešním Reflexu je dokonalá léčba nízkého tlaku. O živnostnících pravil tato moudra: „Vláda jen řekla, že už nebudou vyžírat státní rozpočet. Zaměstnanec s průměrnou mzdou v ČR 25 tisíc korun zaplatí na dani 4500 korun, OSVČ se stejným příjmem a výdajovým paušálem neplatí daň žádnou. To je nelogické, nemorální.“ Pokud se někdo dostane na tak vysoký (a jistě dobře placený) post, nebude hloupý. Tuto možnost jsem vyloučila. Pan Dufek tedy záměrně lže. Tvrdí, že se zastává zaměstnanců, přitom jim věší na nos bulíky jak Brno.

4.5.2012 v 1:32 | Karma: 43,98 | Přečteno: 6935x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Perete se o kost, která není!

Otevřené dopisy našim odborářům a vládě ČR Milí odboráři, máte vůbec jasno, čeho chcete svým protestem dosáhnout? Taky si nemyslím, že můj syn by měl jít do důchodu po sedmdesátce. Taky se mi nelíbí navyšování našich rodinných nákladů na zdravotní péči, vzdělání dětí, bydlení, potraviny a už vůbec se mi nezamlouvá špatná vymahatelnost práv v naší zemi, korupce a rozhazovačnost státních úředníků a politiků, když dojde na státní zakázky. Jenže také se mi nelíbí účetní bilance naší země, která už delší dobu rozdává, co nemá. To prostě nejde dělat donekonečna. Měli bychom se včas zarazit a doufat, že nedojdeme až do Řecka či Španělska, ale uvědomte si, že tam míříme. Vadí vám zvyšování věku pro odchod do důchodu? Já se spíše bojím, aby nějaké důchody byly! Bez nadsázky.

12.6.2011 v 21:22 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Politika

Markéta Brožová Hanelová

Chrastítka, hrkátka, štěrchátka

Přiznejte se, kdo štěrcháte? Nebo nevíte, co to znamená? Každý jsme ovlivněni svým domovským městem a krajem, o zemích nemluvě. Tak například u nás doma se používala štěrchátka. Po letech v Praze se mi narodil syn a štěrchání mi ani na um nepřišlo. Člověk taková slova zapomene (řekněme si upřímně, zrovna štěrchátko člověk od určitého věku do určitého věku nijak nevyužije) a potom, pod vlivem nového okolí, třeba začne používat nový, místní výraz. Praha pro mě byla bohatým pramenem nezvyklých, mnohdy velmi zábavných slov, a tak se štěrchátko, i když bylo potřeba, odnikud z hlubin šedé kůry nevynořilo, protože ho vytěsnila chrastítka. To vše, dokud nás nenavštívil můj bratr, který mimochodem taky žije v Čechách, a mému synkovi nezaštěrchal.

14.3.2011 v 22:33 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Paralelní svět

Jen si to představte. Svět, který vyvažuje ten náš tak, aby bylo dosaženo harmonie celku. Co tady chybí, najdete tam, a naopak. Jak se tam asi žije? V každé kapse najdete klíče od bytu. Mobil vyštracháte v kabelce vždy na první pokus. V kanceláři se brodíte hromadami píšících propisek. Tiskárny mají plné tonery a počítače prázdné disky. Ponožky se vyskytují jen v párech a košile jsou vždy vyžehlené. Podrážky bot odsávají nečistoty z podlahy. Hrnečky s čajem nelze převrhnout a v každé hospodě dostanete vynikající kávu. Blíží se Vánoce, a tak tam mají teplíčko. Ideální k tomu, aby šli v rámci vánočních oslav zasadit stromek do lesa a půjčit bance nějaké peníze na lichvářský úrok. V ledničce nikdy nechybí uherský salám, rajčátka voní sluncem a chléb se druhý den nemění v drobivou cupaninu. Ve městech je nedostatek sněhu a plno parkovacích míst, ale aut jezdí málo. Veřejná doprava vás vždy pohodlně dopraví, kam potřebujete.

4.12.2010 v 16:06 | Karma: 11,68 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2330x
Překladatelka, absolventka anglistiky a amerikanistiky na FF UK. Mým koníčkem je (mimo psaní) také cestování a focení. Fandím slušným a pracovitým lidem. Spolumajitelka překladatelské agentury Quick! Translations a spolupracovnice centra kurzů Riegrovy sady Centre.