Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Titanic se potápí

V zájmu lékařů a jejich pacientů si dovoluji zveřejnit svůj dopis prezidentu České lékařské komory, protože nemá smysl si povídat o krizi zdravotnictví za zavřenými dveřmi.

Milý Milane!
Využívám Vánoc, abych Ti napsal.
Přeji Ti radostné Vánoce a hodně sil do nového roku v zápase pro tu ustrašenou a nevděčnou doktorskou chásku!
Dovoluji si Ti tykat z titulu, že jsme si kdysi potykali, že jsme kolegové a že jsem podstatně starší než Ty.
Již jsem toho nechal a praxi předal za půldarma, protože jsem již neunesl tu nekonečnou buzeraci našich politiků, úředníků ministerstva a úředníků VZP. V tom našem systému zdravotnictví se pracovat na svobodné noze nedá. Svobodná noha? Nejsme svobodní a podle sociálního demorkata Michala Sojky mám vzít na vědomí, že už nikdy svobodní nebudeme.
Uvažoval jsem si svoji praxi nově otevřít skutečně svobodně mimo naše zdravotnictví. Vytvořit ve svém domě normální, kvalitní ordinaci a na vývěsní štít dát LÉČITEL. Léčitel v našem státě nemá žádnou odpovědnost, ale má za svoji práci peníze. Proč ne. Jako křesťan bych se odpovědnosti vůči svým pacientům stejně nezbavil. Kdybych byl mladší, byl bych bezpochyby úspěšný. Kromě mnohaleté práce praktického lékaře s atestací z interny, mám za sebou práci odborníka pro myoskeletární medicínu. Má to jediný háček. Lidi jsou našimi politiky navnaděni na iluzi, že zdravotní péče musí být zadarmo. A tak v mém věku je již tato investice značně nejistá ohledně návratnosti, protože jen velmi málo lidí je ochotno platit zdravotnictví dvakrát, jak to naši politici uzákonili. Dík za Tvoji snahu, že to chceš napravit.
Kdysi jsme spolu mluvili o budoucnosti našeho zdravotnictví. Dnes se naše zdravotnictví postupně propadá do nedostupnosti kvalitní zdravotní péče. Již nemáme sil postavit se našim politikům proti jejich destrukci našeho zdravotnictví. Dokonce i Pavel Vepřek veřejně přiznává, že jsme si ve své otupělosti zvykli na bující korupci a protekci, na gigantické ztráty z našich peněz na naše zdraví, na zrůdně postavené regulace deformující naše chování, na rozhazovačné nakládání s veřejnými penězi v pojišťovnách na jedné straně a neochotě zaplatit personál na straně druhé, na nečinnost našich politiků v zájmu lékařů a našich pacientů a na tupou pasivitu nevděčné veřejnosti vůči nám a vůči sobě samé.
 
Politici svým téměř socialistickým inženýrstvím a nekonečnými buzeracemi a neustále se měnícími pracovními podmínkami znemožňují naši práci, čímž dochází k poklesu atraktivity práce ve zdravotnictví, k poklesu počtu zaměstnanců a k významnému poklesu kvality. Takže heslo NÁŠ EXODUS JE VÁŠ EXITUS se začíná naplňovat, ale zcela jinak a hůř, než jsme si to dokázali představit.
Naši politici včetně těch zaštiťujících se svojí pravicovostí trvají na svém sociálním inženýrství a nesvobodě lékařů léčit podle potřeb svých pacientů a nesvobodě pacientů ohledně transparence toku svých peněz ve zdravotnictví. Pacienti nedobrovolným přehozením svojí odpovědnosti za proplacení zdravotní péče na stát, za to platí vysokou daň v podobě vzrůstající nedostupnosti kvalitní zdravotní péče. A tak se našim pacientům vrací jejich pohodlnost a lhostejnost vůči dění kolem nich a lhostejnost ke svým léčitelům.
Vždy jsem říkal (a spolu jsme také o tom mluvili), že systém veřejnoprávního pseudopojištění zákonitě končí v nedostupnosti kvalitní zdravotní péče jednak pro netransparentnost a možné ztráty z našich peněz na naše zdraví, ale i pro nesvobodu lékaře léčit a hlavně pro neodpovědnost pacienta za proplacení zdravotní péče. To jsou dnes již zjevné příčiny blížícího se zhroucení systému.
Ekonomicky slabé jedince řešíme nejnemožnějším způsobem, zdravotní péčí zadarmo pro bohaté i chudé, místo toho, abychom chudým nabídli řešení sociálními dávkami. Dnes již poznáváme asociálnost tohoto přístupu, kdy se ke kvalitní zdravotní péči bez korupce či protekce postupně nedostaneme.
Je nejvyšší čas, abychom pochopili, že iluze zdravotní péče zadarmo nemůže fungovat, že lékaře a sestry musíme zaplatit, že lékař nemůže financovat rozhazovačnost nezodpovědných pacientů, protože na co VZP nemá, to u nás nesmí hradit pacient, a tak to složitou cestou hradí jeho ošetřující lékař. To je prostě neúnosné!
Milane! Víš, co bych chtěl k Ježíšku? Abych směl svobodně a s přirozenou odpovědností pracovat pro své pacienty a aby moji pacienti si mojí práce vážili. Aby smlouvu s pojišťovnou mohl mít pacient na optimální zdravotní péči a neměl ji jeho ošetřující lékař, který je donucen ji uzavírat na omezování optimální péče. Jsem realista. Dokud se to zcela nerozpadne, budou naši politici trvat na našem zrůdném systému financování zdravotnictví a na svých socialistických pozicích, protože přirozené vztahy jsou jim zcela cizí a občanská svoboda jim mnoho neříká.
Milane! Jsem rád, že jsem starý a že jsem vypadnul z toho bláznivého kolotoče a zvykám si na to, že se svým zdravím je lépe se spoléhat na Pána Boha než na naše socialistické zdravotnictví. Vím, že normálních vztahů mezi lékařem a pacientem se již nedožiji. Taková je doba a nic s tím nenaděláme.
Radostné Vánoce a hodně síly do nového roku!
Bohouš Šimek

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 21.12.2015 8:31 | karma článku: 20,14 | přečteno: 684x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

Co to je? Jde o moderní, efektivní metodu vymývání mozků proměnou pravdy v lež a lži v pravdu, která se stala efektivním nástrojem ruské hybridní války.

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 18,37 | Přečteno: 307x | Politika

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

Stát má budoucnost, pokud na tvorbě zákonů spolupracuje vláda s opozicí. Pokud se politici jen perou o moc, takový stát snadno přijde o svoji státní svrchovanost. Položme si otázku, jak jsme na tom u nás.

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 14,03 | Přečteno: 268x | Politika

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

Jen slepý a hluchý ještě nevnímá aktivity ruských agentů u nás po otočení kormidla na Slovensku od směřování k liberální demokracii, občanským svobodám a právnímu státu přímo k obrazu ruské totality.

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06 | Přečteno: 1766x | Politika

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46 | Přečteno: 557x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Češi se chystají na boj o zlato. Staromák zaplní davy, metro pojede déle

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Fanoušci vyrazí sledovat finále mistrovství světa na náměstí,...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 640
  • Celková karma 26,24
  • Průměrná čtenost 1079x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!