Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stojí naše zdravotnictví na hliněných nohou?

Vzhledem k tomu našemu socialistickému přesvědčení, že musíme mít zdravotnictví zadarmo pro bohaté i chudé, a že je stále ještě jedno z nejlevnějších a nejkvalitnějších, nemůže stát na pevných nohou.

Jaké jsou důsledky přetrvávání našeho komunistického myšlení?

 

Žijeme komunistickou iluzí, že může být dostupné kvalitní zdravotnictví zadarmo, žijeme iluzí, že nemusíme adekvátně zaplatit personál, a žijeme iluzí možného perpetuum mobile, že stačí energii ždímat, aniž bychom ji museli dodávat. Odmítáme se postavit čelem k pravdě a pravdivě si přiznat limity komunistického zdravotnictví.

 

Stále žijeme iluzí možné neodpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče a nezodpovědnosti pacienta za čerpání zdravotní péče. On se někdo postará… Zatím žijeme iluzí, že je tato neodpovědnost možná, a že ji ve zdraví přežije každý chudý pacient.

 

A důsledky? Nebudu znovu opakovat potenciální ztráty z našich peněz na naše zdraví v netransparentním systému financování cestou veřejnoprávního pseudopojištění, kde se ztrácejí desítky miliard korun ročně. Mnohem nebezpečnější je dosud stále ještě utajovaný rozvrat zdravotní péče, na který si postupně zvykáme.

 

Ošetřující lékař nemůže svého pacienta léčit podle jeho potřeb, ale léčí ho podle potřeb zdravotní pojišťovny. Tento administrativní pohled jde proti zájmům pacienta, protože upřednostnění zájmu pacienta je pro lékaře drahé. Někteří altruisté mezi lékaři za tuto péči dostávají pokuty řádově ve stovkách tisíců korun.

 

Hloupý člověk si řekne, že je to věcí lékaře. Ale pokud lékař odmítne platit tyto pokuty za dobře vykonanou práci, musí se tomuto systému přizpůsobit. Jak? Omezováním zdravotní péče, prodlužováním čekacích dob na vyšetření a na operace, odesíláním pacienta na drahá odborná pracoviště jen k předepsání určitých léků. Naštěstí naši občané si stále myslí, že zdravotnictví nelze lépe zorganizovat.

 

Fatální důsledky tohoto systému jsou na kvalitě lékařů. Čím víc je lékař vzdělanější, tím víc má morální problémy. Umí léčit, ale nesmí léčit. Proto je lépe tolik medicínu neznat, aby lékař tyto morální problémy neměl. Čím méně praktický lékař zná, tím klidněji se mu žije. Úspěšně funguje jako třidič místo toho, aby byl koordinátorem zdravotní péče. On to ani nikdo po něm nechce. Odmítá to především nepoučený pacient, ale odmítá to i zdravotní pojišťovna. Nikdo nemá zájem řešit reálná a častá předávkování léčivy, jejich interakce a honění pacienta po zbytečných vyšetřeních, ale i zbytečných operacích.

 

Paradoxem našeho zdravotnictví je, že pro pacienta prospěšné operace jsou omezované a zbytečné operace limitované nejsou, pro pacienta potřebné léky jsou limitované, ale zbytečné léky lze sypat, jak je libo. Skutečné potřeby pacienta nám mizí. Ztrácí se nám pacient jako nositel potřeby zdravotní péče a proměňuje se nám v objekt (!) zdravotní péče. To je přímý důsledek našeho systému, který zatím vnímá málokdo.

 

Toto odosobnění trpícího pacienta a jeho úřední proměna v poroučejícího si klienta je jen iluzivním vítězstvím člověka nad medicínou se všemi důsledky takto vnímaného postavení pacienta.

 

Politici argumentují tím, že bohatí i chudí musí mít stejnou péči. A zadarmo. To je sprostý podvod na chudých. Bohatý a chudý nikdy nebudou mít stejnou zdravotní péči! Když náš systém skončí v nedostupnosti kvalitní zdravotní péče, bohatý si ochotně na kvalitu připlatí, ale chudý nebude mít z čeho si připlatit. A náš stát, místo sociálních dávek pro chudé, to stále řeší jen iluzí zdravotnictví zadarmo pro bohaté i chudé. Nesmysl! Zatím úspěšně zakrývaný.

 

Je nejvyšší čas přestat žít politickou iluzí, že naši občané nemají na zdravotní péči, ale stát na ni má v té nejneúspornější podobě. Je nejvyšší čas přebudovat netransparentní systém redistributorek naší zdravotní daně (které ochotně nazýváme zdravotními pojišťovnami) v transparentní systém osobní odpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče, kdy ekonomické vztahy mezi lékařem a pacientem reálně a transparentně řeší skutečné pojišťovny v solidaritě zdravých s nemocnými a bohatých s chudými a s hlubokou rozvahou, na co ta která pojišťovna má a co si musí doplatit její klient spoluúčastí. Ani stát ani naše redistributorky to prostě nedokáží. Nemají na to!

 

Jen v systému postaveném na přirozených vztazích a občanské svobodě může být pacient léčen podle skutečných svých potřeb bez vedlejších politických iluzí, kterými musíme žít dnes.

 

…………………………………………….

Napsáno pro Tempus medicorum a Medical tribune

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | úterý 29.3.2016 6:38 | karma článku: 19,03 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

Co to je? Jde o moderní, efektivní metodu vymývání mozků proměnou pravdy v lež a lži v pravdu, která se stala efektivním nástrojem ruské hybridní války.

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 19,04 | Přečteno: 332x | Politika

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

Stát má budoucnost, pokud na tvorbě zákonů spolupracuje vláda s opozicí. Pokud se politici jen perou o moc, takový stát snadno přijde o svoji státní svrchovanost. Položme si otázku, jak jsme na tom u nás.

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 14,03 | Přečteno: 268x | Politika

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

Jen slepý a hluchý ještě nevnímá aktivity ruských agentů u nás po otočení kormidla na Slovensku od směřování k liberální demokracii, občanským svobodám a právnímu státu přímo k obrazu ruské totality.

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06 | Přečteno: 1767x | Politika

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46 | Přečteno: 557x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

  • Počet článků 640
  • Celková karma 26,34
  • Průměrná čtenost 1079x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!