Ředitel nemocnice včera a dnes

To si komunisti před Listopadem nikdy nedovolili, aby v čele nemocnice nebo resortu stál někdo bez medicínského vzdělání.

Ano, ředitel nemocnice či jiného zdravotnického zařízení, ale i  ředitel zdravotnického resortu byli, stejně jako dnes, především stranické funkce. Ale nikdy si komunisti dříve nedovolili, aby tyto stranické funkce byly obsazovány bez medicínského vzdělání. Vždy si uvědomovali, že v čele těchto institucí musí být lékař.

 

Lékař může být dobrým manažerem nemocnice nebo odboru na úřadech, ale manažer bez medicínského vzdělání nikdy nemůže být dobrým ředitelem nemocnice. To je neoddiskutovatelný fakt, kterému dnešní doba vůbec nerozumí.

 

Medicína dýchá jinak než všechny ostatní obory života. Medicínské myšlení se diametrálně liší od našeho technického myšlení, ke kterému jsme byli ve škole vychováni. A právě tento cit pro medicínské myšlení žádným politickým posláním nenahradíš. Také to podle toho tady vypadá.

 

Lékař i pacient svým způsobem našim manažerům ustupují z cesty. Oba se musí přizpůsobovat klackům pod nohy kladeným našimi manažery, úředníky a politiky. Vše je důležitější než léčení. A protože naše zdravotnictví je polosocialistické, tak je to fackování ze dvou stran. Byznys a byrokracie jsou výš než uzdravování lékařem.

 

Chovají se, jako by lékaře ani nepotřebovali. Vyhánějí je ze země, znehodnocují postgraduální vzdělání a omezují lékaře v práci. Práci lékaře prý nahradí prací sester. Víte, že dnes již třetina lékařů může rovnou odejít do penze? Není pokračování. To je politický záměr? Vypadá to tak.

 

Zpočátku jsem byl překvapen, jak se naši politici staví k lékařům, pacientům, ke zdraví člověka a jak brání lékařům v práci. Ostatně to byl zjevně i důvod, proč tolik lékařů prchlo do politiky a mimo obor medicíny. Pokud by skutečně mělo jít o destrukci zdravotnictví, pak je samozřejmě jedno, kdo stojí v čele. A možná medicínské vzdělání by mu v té destrukci překáželo.

.......................................................................................................................................

Napsáno pro Medical tribune a Tempus medicorum. Zatím nezveřejněno.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | středa 29.4.2015 2:18 | karma článku: 24,22 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 13,75

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01