Proč naši politici trvají na levicovém zdravotnictví?

Strana TOP 09 se proklamuje být stranou pravicovou. Přesto Leoš Heger dával přednost kosmetickým úpravám našeho takřka socialistického zdravotnictví 

postaveného na rozkrádatelném veřejnoprávním pseudopojištění před skutečnou reformou s normálním,  transparentním pojištěním a s normálními zdravotními pojišťovnami místo našich současných redistributorek našich zdravotních daní, které označujeme jako zdravotní pojišťovny. Proč? Protože mu odeesáci šlapali na paty se svojí Tomášem Julínkem připravenou pseudoreformou. Ale to už je pryč.

 

Po Listopadu jsme si zvolili systém financování zdravotnictví veřejnoprávním pseudopojištěním. Dnes již víme, že jeho netransparentnost způsobuje ztráty desítky miliard korun ročně, jak nás přesvědčoval ředitel IZIPu Jiří Paško. Kdybychom je měli, snadno by mohli mít naši zdravotníci platy zvýšené nejen o deset procent, jak jim to sliboval Leoš Heger v memorandu a nesplnil.

 

Takovéto netransparentní financování je zvláště pro pacienty a pro lékaře nevýhodné právě v naší zemi, která dala světu pojem tunelování, a ve které kvete korupce, protekce a jiné nešvary komunistické éry, posunuté k nebývalé dokonalosti.

 

Je to až směšné, jak se naši politici řadící se k levici úspěšně hádají s politiky řadícími se k pravici o naprosté podružnosti a skutečnou reformu zdravotnictví nedělají. Tím se spokojují s prostou iluzí dostupnosti kvalitní zdravotní péče. Snad proto, že na tu iluzi jsme tak uvykli před Listopadem, a proto tak snadno v této iluzi pokračujeme a nadále skrýváme před lidmi, že na určitou zdravotní péči nemáme peníze, a že kvůli tomu jsou naši lékaři ve své práci nesvobodni léčit své pacienty podle jejich potřeb.

 

Pokud čtenář namítá, že jejich potřeby jsou bezbřehé, pak jen připomenu, že právě naše politické reprezentace o tuto bezbřehost vědomě usilovaly. A přidám, že je ďábelskostí systému, jestliže pacient v této bezbřehosti není limitován a je limitován toliko jeho ošetřující lékař neproplacením zdravotní péče. Touto limitací lékaře je u nás také dána potenciální nedostupnost zdravotní péče.

 

Naši politici se spokojují nejen s iluzí dostupnosti zdravotní péče, ale i s iluzí sociálního zajištění chudých cestou zdravotnictví prakticky zadarmo pro bohaté i chudé. Příčinou může být zjednodušení práce pro naše politiky, aby nemuseli zajišťovat chudé speciálními sociálními programy. Jenže tento bezbřehý stůl all inclusive našeho zdravotnictví je další příčinou potenciální nedostupnosti kvalitní zdravotní péče. Marně upozorňuji na to, že tento levičácký přístup je ve skutečnosti asociální, protože bohatý člověk se s touto nedostupností kvalitní zdravotní péče snáze vyrovná protekcí či korupcí než člověk chudý.

 

Chtějí mít naši politici rozkrádatelné zdravotní pojištění? Tak ho máme. Ztrácí se desítky miliard korun ročně. Stále jsem si kladl otázku, jak mohou tak velikou ztrátu zavinit lékaři, jak tvrdil ve Zdravotnických novinách ředitel IZIPu. A hle závěrečné machinace Cabrnocha a Ouzkého s akciemi IZIPu ve Švýcarsku. Tyto tanečky jsou zcela nepochopitelné, pokud nepředpokládáme nemalé provize z IZIPu, který oni dva s dalšími kumpány rozjížděli. Když jsem četl, že členové správní rady za ODS pytlíkují s Pavlem Horákem za zády ostatních členů správní rady usměrnění toků peněz z VZP, když jsem četl, co všechno financuje VZP z našich peněz na naše zdraví, pak už jsou mi ztráty desítek miliard korun z našich peněz na naše zdraví pochopitelnější.

 

A když si uvědomíme jaké kauzy odeesáků byly vyšetřovány, a když si všímáme dichotomie ODS částečně sloužící postavičkám v zákulisí a částečně bojujícím proti klientelismu, pak se snad ani nelze divit, že ke skutečné, transparentní, pravicové reformě zdravotnictví prospěšné pro pacienty i pro lékaře nesměřujeme a trváme ve všech politických stranách, včetně pravicových, na sociálním inženýrství se všemi jeho negativními důsledky.

 

P.S. Tento starší článek jsem našel nevyexpedovaný. Proto jej publikuji teprve dnes po menších úpravách.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | pátek 11.3.2016 4:35 | karma článku: 19,57 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 15,73

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 14,03

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55