Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme svobodu slova?

Ano. Ale už nějak míň! Nyní to sleduji asi dvacet let. Od té doby, co jsem zjistil, že s naším zdravotnictvím není něco v pořádku, a snažím se o tom psát.

Psal jsem již za komunistů do obecních zpravodajů. Zdravotnickou osvětu, těsně před Listopadem i články o náboženství a po Listopadu i články politické z pozice konzervativního pravičáka.

 

Po Listopadu jsem v bláhové důvěře pracoval a očekával, že stejně jako já i ostatní budou pracovat stejně svědomitě na změně společnosti každý ve svém oboru. Nevěděl jsem nic o tom, jak hluboká mravní devastace nás postihla za padesát let budování socialismu u nás.

 

Pracuji jako lékař a najednou jsem začal pociťovat, že je něco špatně, že se nám brání v práci čím dál tím víc, že jsme v práci čím dál tím víc omezováni, že se nemůžeme starat o pacienty, jak bychom dovedli a chtěli. A kladl jsem si otázku, co je špatně.

 

Zpočátku jsem si uvědomoval jen to omezování naší práce a snažil jsem se o tom psát. Pak jsem si uvědomil, že základním problémem je to, že pacient není osobně odpovědný za proplacení zdravotní péče. Pacient je v systému stejně nesvobodný jako jeho ošetřující lékař. A kde není svobody, není přirozené odpovědnosti. Posléze jsem se dovídal o gigantických ztrátách z našich peněz na naše zdraví.

 

Nejsem v pozici, kde mohu něco zlepšit. A tak jsem se snažil o tom psát. Články do novin. Ty nikdo neotiskne. Problémy zdravotnictví nikoho nezajímají. Kromě toho, že zdravotnictví musí být zadarmo a bastafidli!

 

Začal jsem psát do časopisů pro lékaře. Tam zpočátku byla diskuse možná. Vnímal jsem autocenzúru redakce, něco bylo otištěno, něco ne, a bez vysvětlení. Přičítal jsem to svému profetistickému stylu, když něco poznám, tak to musí být. A na to jsou někteří z nás velmi hákliví.

 

Psal jsem především o nesvobodě lékaře léčit a o neodpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče a o důsledcích těchto problémů. Uvědomil jsem si, že u nás ve zdravotnictví zcela absentuje pravicové, svobodné myšlení. I strany proklamující se za pravicové řeší zdravotnictví jen z pozice sociálního inženýrství. Tak trochu mne zarazilo, když sociální demokrat Michal Chvojka mi na semináři o zdravotnictví řekl: „Kolego, v tomto státě již nikdy lékař nebude svobodný!“

 

V odborných časopisech byla diskuse možná, protože je laici nečtou. Ale i tam jsou již články stahovány a znepřístupňovány na internetu, když jsou příliš kritické. Svoboda slova je tedy omezená a končí na myšlení majitelů medií. Mnozí redaktoři ze svých medií utekli, aby si zachovali svobodu.

 

A jak je tomu na blogu iDnes? Některé články jsou zveřejněny tak, aby byly čteny. Jiné tak, aby byly čteny co nejméně. Jsme zde jen na návštěvě. Někteří z blogerů bezostyšně lžou nebo papouškují nejrůznější desinformační servry. Admíni nejsou schopni usledovat obsah našich článků. A někteří z nás svobodou slova rozumí možnost lhát. Některé diskuse jsou bohaté. Převážně o nesmyslech. Jiné jakoby byly náhle ukončeny.

 

Svobodu slova máme. Můžeme říkat nejrůznější nesmysly. Pokud nevidíme dál než naši politici. Pak už je té svobody nějak míň!

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 7.12.2015 7:53 | karma článku: 19,97 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

Spolu se Zuzanou Čaputovou mělo Slovensko šanci definitivně se vzdát komunismu. Místo toho nastoupilo cestu zpět od liberální demokracie k autoritativní demokracii s potenciálním návratem k totalitě a vstřícností k Putinovu Rusku.

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,44 | Přečteno: 281x | Politika

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

Volby do EP byly testem, jaká část z nás usiluje o liberální demokracii, občanské svobody a právní stát, a jaké části je budoucnost našeho státu lhostejná.

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 329x | Politika

Bohumír Šimek

Strany demokratické a nedemokratické

Takto můžeme naše strany rozdělit podle jejich směřování a podle vnitřního fungování. V zájmu naší budoucnosti se nad tímto zamysleme.

5.6.2024 v 23:51 | Karma: 12,80 | Přečteno: 318x | Politika

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

Jde o současný vážný politický problém v Evropské unii, který rozděluje politiky po celé Evropě. Pojďme si vysvětlit, o co jde.

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 20,85 | Přečteno: 1551x | Politika

Bohumír Šimek

Co volíš?

Naši státní svrchovanost zajištěnou soustátím Evropské unie a obranným společenstvím Severoatlantické aliance? Nebo autoritativní demokracii směřující k totalitě potenciálně pod ruským jhem?

30.5.2024 v 13:02 | Karma: 15,07 | Přečteno: 356x | Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  12:53

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. „Vnímám to...

VIDEO: Ukrajinci sestřelují drony z cvičného Jak-52. Obyčejnou brokovnicí

26. června 2024  12:53

Vznikl v sedmdesátých letech jako cvičné a sportovní letadlo, dnes ale Jakovlev Jak-52 plní nad...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Proč nestíháte schvalování atentátu? Ficova vláda kritizuje českou policii

26. června 2024  12:01,  aktualizováno  12:50

Poslanecký klub nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 645
  • Celková karma 19,07
  • Průměrná čtenost 1075x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!