Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Strany demokratické a nedemokratické

Takto můžeme naše strany rozdělit podle jejich směřování a podle vnitřního fungování. V zájmu naší budoucnosti se nad tímto zamysleme.

Dělení stran podle vnitřního fungování je celkem jednoduché a srozumitelné. Straníci mezi sebou mají mít svobodnou, demokratickou diskusi, jejich ideologie je s jejich předsedou souhlasná nebo nesouhlasná. Když je skupina nesouhlasících členů většinová, může být zvolen nový předseda. Tak to funguje u stran s vnitřní demokracií.

Pak jsou autoritativní strany založené jedním člověkem, které fungují bez vnitřní svobody a demokracie. Co řekne předseda, to platí. Kdo nesouhlasí s předsedou, je vyobcován. Ideologie těchto stran může být postavena na ideologických tezích, na ideologii geniálního vůdce, ale také může být postavena na čirém populismu přizpůsobujícím se náladám společnosti, kterou také skrze emoce ovlivňuje, aby jí občané bezmezně věřili. Jejich ideologie místo zaměření do budoucnosti, je totálně zaměřena na ovládnutí místní politiky.

Nejhorší je, pokud strana bez vnitřní svobody a demokracie svoji ideologii staví na alternativním myšlení, jehož zdrojem je desinformační hybridní válka nějaké mocnosti. V současnosti jde u nás o ruskou propagandu, kterou nám zde již nejméně dvě desetiletí semení ruské tajné služby skrze petrohradský trolling proměňující pravdu v lež a lež v pravdu. To vede ke ztrátě racionálního myšlení a nastavení člověka na prostých emocích. Takový člověk poslušně jde, kam je nasměrován, často i proti svým zásadám. Tato tajemně proměnlivá ideologie se proměňuje v novodobé náboženství. Taková víra občana je racionalitou neporazitelná.

S vnějším zaměřením stran to není tak jednoduché, protože všechny strany mají zájem, abychom je považovali za demokratické. Pro mnohé občany není jednoduché rozlišit strany, které doopravdy směřují k liberální demokracii, občanským svobodám a právnímu státu, a které směřují k autoritativní demokracii podřízené jednomu vůdci. Učme se to rozlišovat!

Navíc u nás máme řadu stran, u kterých nevím, do jaké míry jde o naivitu nebo zlý úmysl. Nehledě k současným geopolitickým podmínkám, válce Ruska na Ukrajině, usilovaně chtějí mír za každou cenu, odmítají vyzbrojovat naši armádu a odmítají bránit Ukrajinu proti ruské agresi. Co chtějí? Chtějí opět vítat šeříkem ruské tanky v Praze, aby nám jejich politici mohli vládnout pod záštitou ruských tajných služeb jako komunisti po druhé světové válce?

Autor: Bohumír Šimek | středa 5.6.2024 23:51 | karma článku: 12,80 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

Politika má být služba občanům, má být produktem vlády lidu. Místo služby občanským svobodám a služby právnímu státu, si jen hloupě hrajeme!

26.7.2024 v 11:51 | Karma: 7,77 | Přečteno: 196x | Politika

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

Politika má být služba občanům, má být produktem vlády lidu. Místo služby občanským svobodám a služby právnímu státu, si jen hloupě hrajeme!

28.6.2024 v 12:49 | Karma: 4,99 | Přečteno: 82x | Diskuse | Miniblogy

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

Spolu se Zuzanou Čaputovou mělo Slovensko šanci definitivně se vzdát komunismu. Místo toho nastoupilo cestu zpět od liberální demokracie k autoritativní demokracii s potenciálním návratem k totalitě a vstřícností k Putinovu Rusku.

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,89 | Přečteno: 290x | Politika

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

Volby do EP byly testem, jaká část z nás usiluje o liberální demokracii, občanské svobody a právní stát, a jaké části je budoucnost našeho státu lhostejná.

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 330x | Politika

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

Jde o současný vážný politický problém v Evropské unii, který rozděluje politiky po celé Evropě. Pojďme si vysvětlit, o co jde.

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1556x | Politika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 647
  • Celková karma 16,03
  • Průměrná čtenost 1072x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!