Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hradní Pán je monarcha

Říkáme si, že jsme národ Švejků. Nevím. Nelíbí se mi to. Je to nedůstojné. Ale skutečností  je, co jsme si zvolili, to máme!

Mnohý z nás sleduje s obavami proměnu osobnosti danou cukrovkou, alkoholem a kouřením. U každého člověka, kterého známe. U člověka postaveného do čela národa především. U hradního Pána s obavami sledujeme, co udělá, co řekne, protože jeho činy jsou vlastně našimi činy.

 

Myslím, že nejsem sám, kdo pozoruje, jak státní státek vzniku republiky se proměňuje ve svátek Miloše Zemana. A on si ho užívá. Krásně si ho užívá! Ale státní vyznamenání se v jeho rukou stávají osobními vyznamenáními na státní útraty. Prý je to tak správně.

 

A tak jsou vyznamenáváni úctyhodní lidé mezi Zemanovými kamarády, kteří se podíleli na jeho volební kampani. Poslední dobou jakoby si z nás dělal srandu vyznamenáváním lidí stále kontroverznějších, které dle reakcí občanů zjevně jsou považováni za příklady nevhodné.

 

Hradní Pán nesnese oponenty. Má moc. Slouží mu policie, armáda a většina občanů mu vzdává úctu jako svému prezidentovi. Běda tobě, když v jeho přítomnosti zdvihneš nad hlavu rudou kartičku. Pokud si lokálně známý, odneseš si to. Nikdo nesmí narušovat jeho majestát!

 

Kde jsou zakotveny jeho manýry? Před Listopadem! Objíždí populisticky zem a vychutnává si úctu místních politiků a místního lidu. A slibuje změny k lepšímu. To mu tolik nevyčítám. Každý máme svoje libůstky.

 

Vadí mi jeho osobní souboj s českou inteligencí, jeho neúcta k akademickým svobodám a jeho neúcta k vědeckým elitám. On rozhoduje, kdo je z akademiků hoden úcty u národa. On rozhoduje, kdo nemá právo s ním slavit státní svátek, být přítomen dekorování národa a povečeřet s ním.

 

Kritiku svého majestátu umlčuje nadávkami „pražská kavárna“, „pravdoláskař“, „pražská štěkna“, „sprostota pražské kavárny“ a stále přitvrzuje, mluví o „běsnící pražské lumpenkavárně“ a o její „fašizaci“.

 

Nerozuměl jsem těmto nadávkám, které po Zemanovi opakuje mnohý lid. Nikdo mi to nebyl schopen vysvětlit. Každý jen nadává, ale obsah nezná. A tak jsem rád, že jsem našel obšírné vysvětlení v Respektu 43,16-20. Článek končí slovy: Jak se má Zemanův kritik obhájit, že nepatří do „nepřátelské, agresivní, dokonce fašizující se pražské kavárny“, když nikdo neví, co ten pojem znamená?

 

Takto se projevovali komunisti. Strachem z inteligence, nenávistí inteligence a hledáním nepřítele. Každý je nepřítel, kdo nepřikyvuje. Potrestání hodný je nepřítel, který kritizuje. Nepřítelem je i ten, kdo ctí akademické svobody. A tak výměna standardy nad Hradem za rudé trenýrky byla jen odpovídající zkratkou pocitu mnohého z nás.

 

Císař Pán František Josef I. nám vládnul přes padesát let. Měl tuhý kořínek. Nikdy jsem neslyšel, že by se nám byl ožral. A to byl oficír!

Autor: Bohumír Šimek | pátek 30.10.2015 7:40 | karma článku: 22,80 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

Spolu se Zuzanou Čaputovou mělo Slovensko šanci definitivně se vzdát komunismu. Místo toho nastoupilo cestu zpět od liberální demokracie k autoritativní demokracii s potenciálním návratem k totalitě a vstřícností k Putinovu Rusku.

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,44 | Přečteno: 281x | Politika

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

Volby do EP byly testem, jaká část z nás usiluje o liberální demokracii, občanské svobody a právní stát, a jaké části je budoucnost našeho státu lhostejná.

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 329x | Politika

Bohumír Šimek

Strany demokratické a nedemokratické

Takto můžeme naše strany rozdělit podle jejich směřování a podle vnitřního fungování. V zájmu naší budoucnosti se nad tímto zamysleme.

5.6.2024 v 23:51 | Karma: 12,80 | Přečteno: 318x | Politika

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

Jde o současný vážný politický problém v Evropské unii, který rozděluje politiky po celé Evropě. Pojďme si vysvětlit, o co jde.

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 20,85 | Přečteno: 1551x | Politika

Bohumír Šimek

Co volíš?

Naši státní svrchovanost zajištěnou soustátím Evropské unie a obranným společenstvím Severoatlantické aliance? Nebo autoritativní demokracii směřující k totalitě potenciálně pod ruským jhem?

30.5.2024 v 13:02 | Karma: 15,07 | Přečteno: 356x | Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  13:04

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. „Vnímám to...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a vrátil se do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  12:56

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal...

VIDEO: Ukrajinci sestřelují drony z cvičného Jak-52. Obyčejnou brokovnicí

26. června 2024  12:53

Vznikl v sedmdesátých letech jako cvičné a sportovní letadlo, dnes ale Jakovlev Jak-52 plní nad...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 645
  • Celková karma 19,07
  • Průměrná čtenost 1075x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!