Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další krize do sbírky národa

Nečekal bych, že zrova s pane Svobodou (KDU-ČSL) se v něčem shodnu. Teda, abych nekřivdil zrovna KDU-ČS a panu Svobodovi - nečekal bych, že se s některým politikem obecně na něčem shodnu. Ideály o tom, že politická reprezentace pracuje pilně na tom, abychom se všichni měli dobře, jsem ztratil už dávno.


A najednou se dozvídám, že kromě předstravených TOP09 i pan Cyril Svoboda konečně řekli jak se věci mají. Ona opravdu není žádná ústavní krize. Proč by měly být předčasné volby v některý konkrétní den ve veřejném zájmu! Tuto (jak se teď s oblibou říká) ústavní krizi přece nevyvolalo NĚCO. Tuhle krizi vyvolalo několik desítek poslanců tím, že na jaře svrhli vládu. Nechci v tomhle článku řešit, jestli to byla vláda dobrá nebo ne. Názor na tohle si musí udělat každý z nás sám.
Plně souhlasím s názorem pana Motejla a vlastně i pana Svobody. Jeden to řekl otevřeně a druhý spíše opatrně naznačuje (narozdíl od pana Motejla, pan Svoboda ještě jakési ambice na vstup do sněmovny má, takže se vyjadřuje více diplomaticky). Největší krize kterou posunutí termínu o týden nebo o měsíc totiž je krize rozpočtů předvolebních kampaní. Stamiliony korun tečou plným proudem a většina akcí je tak načasovaná, že už prostě nejde zastavit.
Ve svém minulém blogpostu jsem se rozčiloval, proč pan ministr Pecina děsí lid hrozbami stamilónových škod. Ale volby přece budou. Tak jaképak ztráty? (Nemluvě o tom, že ta částka, kterou zmiňoval je podle mne hodně přehnaná i na naše standardy plýtvání veřejnými penězi.)
Po letech tady opět máme úřednickou vládu. Osobně si myslím, že by se pánové z obou nejsilnějších stran měli chytit za nos a konečně zamyslet. Zamyslet se nad tím, jestli tahle přetahovaná opravdu má smysl. Tím, že půjdeme 2 roky doprava (a nijak jinak) dalších pár let zase jiným směrem budeme akorát kličkovat. Ihned po volbách zrušit řadu věcí, které zavedla předchozí vláda a předělat si je jak se hodí té, která je zrovna aktuální mi přijde jako hádání dětí na pískovišti. Už jenom čekám, kdy na sebe Jirka s Mirkem začnou posílat svoje tatínky se slovy "můj táta zbije tvého tátu, on je silnější".
Tenhle zvyk, předělávat pravidla podle toho, jak se jim to zrovna hodí. Co je to za nesmysl? Úplně jasně to můžete vidět právě v těchto dnech. Jeden svrhne vládu (samozřejmě že to neudělal sám) aniž by vlastně věděl, jaký bude druhý krok. Rychle se zflikuje rychlozákon. Sotva mu někdo tuhle zákonnou bábovičku rozšlape (a nemyslím si, že to byl nejvhodnější čas), tak začne křičet a hulákat. 
Začínám mít pocit, že by bylo vhodnější nechat politiky jenom povídat někde na schůzích a vládnout by měli stanovení zaměstnanci - úředníci. Někdo kdo si bude skutečně vědom toho, že je zaměstnancem občanů. Bohužel naši úředníci obvykle tenhle fakt docela zapomínají. U politiků tam je to jasné, ti si vzpomenou na své občany a voliče pouze 2-3 měsíce před volbami. Pak už je zase 1-4 roky nepotřebují. Bohužel.

Autor: Pavel Bláha | sobota 5.9.2009 19:48 | karma článku: 17,65 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Pavel Bláha

Další protest před ministerstvem spravedlnosti

Dovolím si doplnit jednu ze včerejších událostí, o které média vesměs neinformovala. Včera se před ministerstvem spravedlnosti opět konal protest několika desítek lidí. Z mého úhlu pohledu (jediné informace , které jsem v tuto chvíli dohledal) se jednalo o protest proti postupu ministryně spravedlnosti, která si do úřadu přivedla nové spolupracovníky. Především se pak zřejmě jednalo o náměstkyni Marvanovou.

4.3.2014 v 14:20 | Karma: 17,26 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Když už prezident lustruje

koho mu pan skoroprimátor S. za ministra předložil, chtěl bych ctěnému čtenářstvu připomenout že se nějak pozapomnělo na jeho spolupracovníka pana Mynáře. Pan prezident s oblibou hledá kde by co mohl komu vytknout nebo čím by koho urazil. To už všichni víme a nikoho to nejspíš ani nepřekvapuje.

12.1.2014 v 1:18 | Karma: 22,10 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Happy já :)

tak jsem po půl roce a téměř tříleté přestávce našel "klíče" od blogu. Hurá, hračka není rozbitá!

6.7.2013 v 2:53 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Miniblogy

Pavel Bláha

Je mi nevolno ze sociálních demokratů (a nejen z nich)

Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím. Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím.

19.4.2010 v 10:55 | Karma: 30,42 | Přečteno: 1803x | Diskuse| Ostatní

Pavel Bláha

Půjdou důchodci stávkovat?

Teď jsem se konečně přesvědčil na vlastní selský rozum, že je něco shnilého v našem důchodovém systému. Ne, že bych o tom neslýchal často a zřetelně.. - ale nikdy mi to tak nějak... nedocvaklo. Důchodce, který si za aktivního pracovního nasazení vydělával téměř 70 tisíc korun najednou spadl na "pouhých" 13,5 tisíce korun. (Částky neuvádím zcela přesně, ale to není důležité) Je to spravedlivé? Konec konců, když vydělával platil také patřičně vysoké sociální pojištění. A tady, myslím si, je kámen úrazu. Pokud se pojistím, dostávám plnění za daných podmínek. Pojistím-li se vyšší částkou - logicky mám nárok na úměrně vyšší plnění. Nicméně u důchodů to (tradičně) neplatí tak docela.

16.4.2010 v 19:01 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:27

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Těším se na diskuzi s Vámi. Někdy, asi jako každý z nás, mám pocit, že některé věci prostě potřebuju okomentovat :) a idnes mi dal šanci. Už dávno