Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Půjdou důchodci stávkovat?

Teď jsem se konečně přesvědčil na vlastní selský rozum, že je něco shnilého v našem důchodovém systému. Ne, že bych o tom neslýchal často a zřetelně.. - ale nikdy mi to tak nějak... nedocvaklo. Důchodce, který si za aktivního pracovního nasazení vydělával téměř 70 tisíc korun najednou spadl na "pouhých" 13,5 tisíce korun. (Částky neuvádím zcela přesně, ale to není důležité) Je to spravedlivé? Konec konců, když vydělával platil také patřičně vysoké sociální pojištění. A tady, myslím si, je kámen úrazu. Pokud se pojistím, dostávám plnění za daných podmínek. Pojistím-li se vyšší částkou - logicky mám nárok na úměrně vyšší plnění. Nicméně u důchodů to (tradičně) neplatí tak docela.

Mají dostávat vysokopoíjmoví duchodci poimioeni vysoké dávky duchodu?SXC.hu

V posledních (už vlastně desítkách) letech se platy některých skupin občanů pohybují v nadstandardních (byť samozřejmě zasloužených, to není předmětem úvahy) úrovních. Ve shodě s tím, je hrazena patřičně vysoká suma daní, odvodů na pojištění apod. Tento občan samozřejmě také patřičně více utrácí, a platí tedy také vyšší sumy na spořebních a dalších daních "z luxusu". Neboť si díky svému platu může dovolit více jezdit autem, nakupvoat dražší výrobky, obecně spotřebovávat více.

Sociální demokracie, která naprosto neuznává myšlenku zastropování výše odvodů na určité hranici, ostatně nijak nereálné, by tedy logicky měla souhlasit se zmiňovaným důchodcem, neboť - kdo více platí, také v právu očekává více plnění. Koneckonců téměř shodnými slovy okomentoval výrok ÚS také expert (kandidát na ministra) práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach konstatoval v rozhovoru pro Aktuálně.cz:

"Vůbec se teď nedá odhadnout, jaké dopady bude mít verdikt soudu na důchodový systém. Systém se musí upravit zásluhově (takže kdo má dostat víc, musí víc platit), aby se to nedotklo důchodů nízkopříjmových lidí,"

On se tedy pan Škromach vyjádřil obráceně, ale logika věci je stejná. Netuším sice, jak by se tohle mohlo dotknout nízkopříjmových lidí, kteří jsou takhle vlastně do jisté hranice spravedlivě ohodnoceni stávající úpravou.

Logickou reakcí je tedy, pokud má být zachován strop pro náhrady (výplaty) důchodcům, musí existovat stejný strop - analogicky platící pro výši odvodů do systému veřejného pojištění.

Chápu sice nárok zmíněného pána lidsky, nicméně vzhledem ke svému příjmu se mohl dostatečně zajistit předem formou komerčního spoření. Uznávám že se v tomto případě jedná o invalidní důchod, se kterým předem zřejmě počítat nemohl - ale i tak je logické, že vysokopříjmový (běžný) důchodce je schopen se v aktivním věku dostatečně "pojistit" tak, aby si svou životní úroveň přiměřeně udržel i ve stáří. Nicméně fakt, že je jen spravedlivé, aby tedy nehradil více, než má nárok ze státního systému pojištění získat. Zbylou část (logicky) může (třeba i částečně povinně) odvádět do systému komerčního pojištění. Tečka.

Petr Nečas se za ODS bohužel nevyjádřil konkrétně, podotkl pouze, že reforma důchodů je nezbytná, což je fakt, a dokud se u nás bude střídat vláda každé dva roky a v mezičase se bude dusit vlastními rozkoly, bude fakt stále hrozivější...

Nezbývá než poznamenat, že je ještě čas, dát jasně na jevo kterým směrem si přejeme se vybrat. Ono je vlastně jedno kterým. Smutná realita donutí jakoukoliv vládu zareagovat. A třeba i s ostudou. I tuto skutečnost je ale potřeba zvážit. Nicméně nejhorší varianta je svůj názor při volbách nevyjádřit.

 

Dovolím si ještě doplnit kousek z rozhovoru zmíněného pána, který tuto celou úvahu vyvolal. Rozhovor byl dnes ráno (16/4) uveřejněn zde na Idnes.cz:

Co se teď podle vás bude dít s penzijním systémem po září 2011, kdy paragraf musí být dle Ústavního soudu zrušen?
Mám kvalifikaci v oboru právo, nikoliv ve věštění z kávové sedliny. Rozhodnutí nemá retroaktivní působnost, takže mně nepomůže, pomůže těm, kteří půjdou do invalidního nebo starobního důchodu po mně.

Počítal jste s tím, že pro vás by případné kladné rozhodnutí Ústavního soudu nemuselo platit?
Nevěřil jsem, že by to pomohlo mně, ale myslel jsem, že je potřeba s tím něco dělat. Zdálo se mi to přinejmenším nepřiléhavé.

myslím, že není co dodat

Autor: Pavel Bláha | pátek 16.4.2010 19:01 | karma článku: 21,25 | přečteno: 1729x
  • Další články autora

Pavel Bláha

Další protest před ministerstvem spravedlnosti

Dovolím si doplnit jednu ze včerejších událostí, o které média vesměs neinformovala. Včera se před ministerstvem spravedlnosti opět konal protest několika desítek lidí. Z mého úhlu pohledu (jediné informace , které jsem v tuto chvíli dohledal) se jednalo o protest proti postupu ministryně spravedlnosti, která si do úřadu přivedla nové spolupracovníky. Především se pak zřejmě jednalo o náměstkyni Marvanovou.

4.3.2014 v 14:20 | Karma: 17,26 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Když už prezident lustruje

koho mu pan skoroprimátor S. za ministra předložil, chtěl bych ctěnému čtenářstvu připomenout že se nějak pozapomnělo na jeho spolupracovníka pana Mynáře. Pan prezident s oblibou hledá kde by co mohl komu vytknout nebo čím by koho urazil. To už všichni víme a nikoho to nejspíš ani nepřekvapuje.

12.1.2014 v 1:18 | Karma: 22,10 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Happy já :)

tak jsem po půl roce a téměř tříleté přestávce našel "klíče" od blogu. Hurá, hračka není rozbitá!

6.7.2013 v 2:53 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Miniblogy

Pavel Bláha

Je mi nevolno ze sociálních demokratů (a nejen z nich)

Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím. Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím.

19.4.2010 v 10:55 | Karma: 30,42 | Přečteno: 1803x | Diskuse| Ostatní

Pavel Bláha

Kecy kecy kecy... zprava nebo zleva

Já už vážně nevím, co se tady děje. Socdem, která už z nedostatku fantazie fotí na billboardy předsedovu choť i se slečnou dcerou vytáhla na chudáka Nečase to, že před lety někde řekl "a" a teď říká "b". Pokusil jsem se to sdělit ostatním návštěvníkům jejich webu modranemoc.cz ale nebylo mi to povoleno. Dodnes čeká příspěvek na schválení administrátorem. Že sami dělají totéž... už asi zapomněli. Po vzoru předsedy udrží paměť maximálně 12 hodin.

13.4.2010 v 10:39 | Karma: 16,97 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Těším se na diskuzi s Vámi. Někdy, asi jako každý z nás, mám pocit, že některé věci prostě potřebuju okomentovat :) a idnes mi dal šanci. Už dávno