Další krize do sbírky národa

Nečekal bych, že zrova s pane Svobodou (KDU-ČSL) se v něčem shodnu. Teda, abych nekřivdil zrovna KDU-ČS a panu Svobodovi - nečekal bych, že se s některým politikem obecně na něčem shodnu. Ideály o tom, že politická reprezentace pracuje pilně na tom, abychom se všichni měli dobře, jsem ztratil už dávno.


A najednou se dozvídám, že kromě předstravených TOP09 i pan Cyril Svoboda konečně řekli jak se věci mají. Ona opravdu není žádná ústavní krize. Proč by měly být předčasné volby v některý konkrétní den ve veřejném zájmu! Tuto (jak se teď s oblibou říká) ústavní krizi přece nevyvolalo NĚCO. Tuhle krizi vyvolalo několik desítek poslanců tím, že na jaře svrhli vládu. Nechci v tomhle článku řešit, jestli to byla vláda dobrá nebo ne. Názor na tohle si musí udělat každý z nás sám.
Plně souhlasím s názorem pana Motejla a vlastně i pana Svobody. Jeden to řekl otevřeně a druhý spíše opatrně naznačuje (narozdíl od pana Motejla, pan Svoboda ještě jakési ambice na vstup do sněmovny má, takže se vyjadřuje více diplomaticky). Největší krize kterou posunutí termínu o týden nebo o měsíc totiž je krize rozpočtů předvolebních kampaní. Stamiliony korun tečou plným proudem a většina akcí je tak načasovaná, že už prostě nejde zastavit.
Ve svém minulém blogpostu jsem se rozčiloval, proč pan ministr Pecina děsí lid hrozbami stamilónových škod. Ale volby přece budou. Tak jaképak ztráty? (Nemluvě o tom, že ta částka, kterou zmiňoval je podle mne hodně přehnaná i na naše standardy plýtvání veřejnými penězi.)
Po letech tady opět máme úřednickou vládu. Osobně si myslím, že by se pánové z obou nejsilnějších stran měli chytit za nos a konečně zamyslet. Zamyslet se nad tím, jestli tahle přetahovaná opravdu má smysl. Tím, že půjdeme 2 roky doprava (a nijak jinak) dalších pár let zase jiným směrem budeme akorát kličkovat. Ihned po volbách zrušit řadu věcí, které zavedla předchozí vláda a předělat si je jak se hodí té, která je zrovna aktuální mi přijde jako hádání dětí na pískovišti. Už jenom čekám, kdy na sebe Jirka s Mirkem začnou posílat svoje tatínky se slovy "můj táta zbije tvého tátu, on je silnější".
Tenhle zvyk, předělávat pravidla podle toho, jak se jim to zrovna hodí. Co je to za nesmysl? Úplně jasně to můžete vidět právě v těchto dnech. Jeden svrhne vládu (samozřejmě že to neudělal sám) aniž by vlastně věděl, jaký bude druhý krok. Rychle se zflikuje rychlozákon. Sotva mu někdo tuhle zákonnou bábovičku rozšlape (a nemyslím si, že to byl nejvhodnější čas), tak začne křičet a hulákat. 
Začínám mít pocit, že by bylo vhodnější nechat politiky jenom povídat někde na schůzích a vládnout by měli stanovení zaměstnanci - úředníci. Někdo kdo si bude skutečně vědom toho, že je zaměstnancem občanů. Bohužel naši úředníci obvykle tenhle fakt docela zapomínají. U politiků tam je to jasné, ti si vzpomenou na své občany a voliče pouze 2-3 měsíce před volbami. Pak už je zase 1-4 roky nepotřebují. Bohužel.

Autor: Pavel Bláha | sobota 5.9.2009 19:48 | karma článku: 17,65 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Pavel Bláha

Když už prezident lustruje

12.1.2014 v 1:18 | Karma: 22,10

Pavel Bláha

Happy já :)

6.7.2013 v 2:53 | Karma: 0

Pavel Bláha

Půjdou důchodci stávkovat?

16.4.2010 v 19:01 | Karma: 21,25