Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Západ v jazyce

Pokud je řeč o evropské a severoamerické civilizaci, zvykli jsme si hovořit o západních hodnotách, politice, životním stylu. Zkusme se také podívat, co znamená západní civilizace v jazyce. Je samozřejmé, že se v našich výkladech nevyhneme zjednodušení.

Naše myšlení se odvíjí od myšlení starých Řeků. Jak je to možné? Když myslíme, myslíme v různých kategoriích, které jsou reprezentovány slovy. Slova v čase nejvíce stabilní jsou substantiva, tedy podstatná jména a používají se pro kategorii podmětu, subjektu. Časově více nestabilní přídavná jména a zcela časově nestabilní slovesa se používají jako přísudek. Jinými slovy mé myšlení probíhá tak, že vyberu podmět, podstatu něčeho a k tomu přisoudím přísudkem vlastnost.

 

Tyto kategorie myšlení, které korespondují se základními slovními druhy, vytvořili Řekové ze svého jazyka. Intuitivně vyabstrahovali z řečtiny základní kategorie, které se kryjí se slovními druhy. Zde musíme připomenout, že ostatní slovní druhy jako příslovce, zájmena, atd. jsou odvozeny z výše uvedených tří hlavních slovních druhů.

 

K poznání, že naše myšlení je myšlení na základě řecké gramatiky, se přišlo koncem osmnáctého a začátkem devatenáctého století ruku v ruce s rozvojem jazykového zkoumání. V této souvislosti se objevila úvaha, jak by asi vypadalo naše myšlení, kdyby Aristoteles jako tvůrce kategorií nebyl Řek, ale příslušník indiánského kmene Dakotů nebo Číňan, hovořící a myslící v příslušné mateřštině.

 

Z řečtiny pocházejí nejen gramatické kategorie, ale i konstrukce logických úsudků. Slova se spojují do logických soudů pomocí sponového slovesa být. Například Řekové jsou v Aténách, Sokrates je Řek, Sokrates je v Aténách.  Logika i gramatika spojují pojmy do úsudků. Zatímco logické soudy se podobají matematickým rovnicím, tedy jsou objektivní, gramatické soudy reagují na subjektivní situaci člověka. Úsudek na základě gramatiky by byl Sokrates žije v Aténách. V čem je rozdíl? Rozdíl je v tom, že pomocí slovesa vstupuje do úsudku člověk, tzn., že ve slovese se obráží postoj člověka, a to v momentální, aktuální situaci. Na sloveso se také nejčastěji nabalují další gramatické a lexikální prvky - další lidské postoje.

 

Krátké shrnutí: Gramatika přidává k logickým soudům aktuální postoj člověka pomocí slovesa, který Wilhelm von Humboldt definuje jako rebus additus homo, tzn. k věci, k logickému soudu přidávám člověka – jeho postoj k situaci.

 

Co z toho pro praxi vyplývá?  Uvědomme si slova aktuální a situace. Obě dvě jsou zásadní pro volbu slovesa a jeho významů. Když mluvím, vycházím intuitivně z toho, že promluva je pro mne důležitá tady a ted´. Pro volbu správného slovesného času v angličtině si musím uvědomit sebe a ted´ v reálném čase a jaký má daná situace k mé osobě, k bodu tady a ted´ vztah. Nejaktuálnější činnost je v angličtině vyjádřena, že jsem právě něco dělající = I am doing something. Pokud si dokážu představit situaci, která se děje tady pořád, tak je to čas přítomný prostý. Jestliže situace nastala tehdy a tam, tak použiji čas prostý minulý. Existují úvahy, že koncovky času minulého - ed v angličtině a - te v němčině u pravidelných sloves např. I started, Ich startete, atd. vznikly z ukazovacích (deiktických) výrazů. Dá se to představit tak, že když hovoříme o minulých událostech jako bychom na ně ukazovali rukou a říkali tehdy, tam, tenkrát. Myslím, že to nejlíp vyjadřuje úsloví Mávnul nad tím rukou, tzn. je to pryč, bylo to, proběhlo to, žádný vztah k přítomnosti. Když něco tahám z minulosti k sobě do současnosti – do aktuálna, tak je čas předpřítomný – mám to uděláno = I have done it

 

Další praktický dopad je pro náš styl myšlení. Můžeme předpokládat, že technické myšlení se zakládá na logice, logických soudech. Když jsme technici a dokážeme si situaci představit a logicky usuzovat, přidejme si k tomu ještě člověka s jeho aktuálním postojem – se slovesem – a máme základ věty. Pokud je logika odvozena z jazyka, tedy i tzv. technické myšlení má původ v jazyce, potom nedávají smysl výmluvy typu: „Nejdou mi jazyky, protože jsem technický typ.“ Platí to i naopak. Když mi jdou jazyky, proč bych nemohl mít logické i technické myšlení?

 

Použitá literatura

Köller, W.: 1988, Philosophie der Grammatik, Metzler/Stuttgart

Borsche, T.: 1990, Wilhelm von Humboldt, Beck/München

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bednarský | neděle 14.10.2007 21:28 | karma článku: 10,26 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Petr Bednarský

Odpověd´na článek "Bojují slova o přežití?"

V diskusi k článku Západ v jazyce mne čtenář Tom požádal o můj názor na článek Bojují slova o přežití?, který vyšel v Lidových novinách http://www.lidovky.cz/bojuji-slova-o-preziti-0bb. Další dotaz se týká toho, zda výzkum tohoto druhu nejsou vyhozené peníze. Na druhou otázku mohu odpovědět hned, že se nedá do budoucna nikdy vědět, co výzkum přinese, záleží na tom, pro koho výzkum je a kdo jej financuje.

21.10.2007 v 21:26 | Karma: 10,16 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

O mentalitě v jazyce

Psal jsem, že usuzovat z jazyka, z jeho gramatických struktur, na mentalitu národa, je cesta do pekel. Pokud ale naše úvahy o jazyce budeme brát jako hru, zvažování různých možností, pomůže nám to se orientovat v cizím jazyce. Pouze s tímto vědomím se můžeme zabývat následujícími příklady.

6.10.2007 v 21:43 | Karma: 13,71 | Přečteno: 763x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Analýza a syntéza v jazyce

V diskusním příspěvku k článku Grammar and Glamour jsem napsal, že si netroufám z gramatické stavby jazyka vytvářet úsudky o povaze jeho mluvčích, ale že mne zajímá způsob myšlení německých nebo anglických rodilých mluvčích a jak ho napodobit. Abych nemluvil jen teoreticky, ukažme si to na praktických příkladech. Zkusme neoblíbené téma – předložky, odlučitelné předpony v němčině a částice frázových sloves v angličtině.

29.9.2007 v 19:50 | Karma: 19,00 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Grammar and Glamour

Jak to vypadá s popularitou gramatiky? Asi nic moc. Napadá mne obměnit výrok strážmistra Cruchota ve filmu Četník ze Saint Tropez: „Gramatika představuje pořádek a ten je nepopulární vždycky.“ Takže místo jednoho už máme dvě nepopulární slova - gramatiku a pořádek. A potřebujeme vůbec znát gramatiku? Pokud ano, tak proč? Nestačí mezi sebou jen komunikovat a o nějakou gramatiku se nestarat?

22.9.2007 v 22:17 | Karma: 14,84 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Díky za Babylon

Mateřský jazyk je pro nás požehnáním. Umožňuje nám vyjádřit, co si myslíme a cítíme. Bohužel je i naším největším prokletím, protože mateřština je pouze jedna z možností, jak vyjádřit náš vztah ke světu a k sobě samému.

20.9.2007 v 22:54 | Karma: 13,09 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. května 2024  7:29

V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
překladatel, vydavatel, angličtinář, němčinář
www.bednarsky.info

Seznam rubrik