Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Latina ano nebo ne?

Zkuste někomu říct, že by se měl učit latinsky, pokud to myslí s angličtinou, němčinou, francouzštinou , atd. vážně. Alespoň základy, jak sestavit jednoduchou větu a umět základní slovní zásobu. Vysměje se Vám. Dokonce i vysokoškolská lektorka angličtiny na můj názor, že by se angličtináři měli učit latinsky, odpověděla: „ A na co?“ 

Další vysvětlování bylo zbytečné. Bohužel to není situace jen u nás. Kdysi jsem v Německu absolvoval kurs latiny na univerzitě. Překládali jsme dílo Bellum Gallicum od Ceasara. V tomto kursu  jsem byl jediným dobrovolníkem mezi dvaceti účastníky – budoucími učiteli. Když se mne ptali, proč proboha jako Čech překládám z latiny do němčiny, odpověděl jsem, že to dělám proto, abych si zdokonalil angličtinu. Nejpozději od tohoto okamžiku mne považovali za exota a blázna z Čech.

 

Latina je základem románských jazyků, a to italštiny, francouzštiny, španělštiny, portugalštiny, rumunštiny, rétorománštiny a vysokou měrou ovlivnila angličtinu. Zjednodušeně by se daly tvrdit dvě věci:

-         Naučme se latinu a pak obměňujme koncovky a můžeme procházet všemi románskými jazyky. Pro zajímavost se podívejte i na: http//eurocomresearch.net

-         Díky angličtině, kterou bych s přimhouřením obou očí označil také za pokračovatelku latiny, žije starý Řím dál jako světové impérium.

 

Uved´me si příklady.

 

Tvůrce kontaktních čoček pan Otto Wichterle byl pozván na kongres, kde jednacím jazykem byla angličtina. Nikdy předtím se anglicky neučil, měl proto obavy, zda bude rozumět. A rozuměl. Jak to bylo možné? Odpověd´ je jednoduchá. Pan akademik byl absolventem klasického gymnázia, kde se vyučovalo latině a staré řečtině. Kromě toho uměl německy. Když zkombinoval latinsko–řeckou slovní zásobu s německou syntaxí, nebyl problém rozumět odborným projevům v angličtině.  

 

Ministerský předseda Winston Churchill a další angličtí vzdělanci se učili latinu a starou řečtinu nejen ze zájmu o antickou kulturu, ale aby si rozšířili a upevnili slovní zásobu ve své mateřštině. Kromě toho si díky starým jazykům tříbili smysl a cit pro formu a logické a jasné vyjadřování.

 

Pokud se učíme „mrtvý“ jazyk, odpadá jeho komunikační stránka, která je bezprostřední a řídí se podle reálné situace. Zůstává formální stránka, která se řídí logikou. Existují samozřejmě výjimky, ale ty zase, jak známo, potvrzují pravidlo, tedy logiku. Myslím, že právě zde leží velký pedagogický význam latiny. Ukazuje, jak formálně sestavit větu tak, aby dávala smysl, což je důležité pro jasné a srozumitelné vyjadřování nejen v cizím, ale i v mateřském jazyce.

 

Přirovnal bych to ke stavebnici, nejlépe ke kostkám. Pokud z nich chceme postavit věž tak, aby nám nespadla, musíme promyslet, jak kostky uspořádáme – jakou utvoříme strukturu.

Dobrá a jasná forma udělá se slovy to, co dobrá konstrukce z kostek. Dokáže postavit pevnou a vysokou věž, tzn. dokáže vytáhnout ze slov to nejlepší co v nich je a uspořádat je tak, aby sdělení bylo jasné, srozumitelné a bylo sděleno právě to, co mám na mysli.

 

Co závěrem? Zastávám názor, že je vždy dobré mít solidní základ a na něm stavět. Pokud to tedy myslíme s angličtinou, němčinou, francouzštinou, atd. vážně, měli bychom do sebe dostat alespoň základy latiny. Rozšíří nám to obzor a ušetří spoustu času.

               

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bednarský | sobota 18.8.2007 16:05 | karma článku: 19,45 | přečteno: 1330x
  • Další články autora

Petr Bednarský

Odpověd´na článek "Bojují slova o přežití?"

V diskusi k článku Západ v jazyce mne čtenář Tom požádal o můj názor na článek Bojují slova o přežití?, který vyšel v Lidových novinách http://www.lidovky.cz/bojuji-slova-o-preziti-0bb. Další dotaz se týká toho, zda výzkum tohoto druhu nejsou vyhozené peníze. Na druhou otázku mohu odpovědět hned, že se nedá do budoucna nikdy vědět, co výzkum přinese, záleží na tom, pro koho výzkum je a kdo jej financuje.

21.10.2007 v 21:26 | Karma: 10,16 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Západ v jazyce

Pokud je řeč o evropské a severoamerické civilizaci, zvykli jsme si hovořit o západních hodnotách, politice, životním stylu. Zkusme se také podívat, co znamená západní civilizace v jazyce. Je samozřejmé, že se v našich výkladech nevyhneme zjednodušení.

14.10.2007 v 21:28 | Karma: 10,26 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

O mentalitě v jazyce

Psal jsem, že usuzovat z jazyka, z jeho gramatických struktur, na mentalitu národa, je cesta do pekel. Pokud ale naše úvahy o jazyce budeme brát jako hru, zvažování různých možností, pomůže nám to se orientovat v cizím jazyce. Pouze s tímto vědomím se můžeme zabývat následujícími příklady.

6.10.2007 v 21:43 | Karma: 13,71 | Přečteno: 763x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Analýza a syntéza v jazyce

V diskusním příspěvku k článku Grammar and Glamour jsem napsal, že si netroufám z gramatické stavby jazyka vytvářet úsudky o povaze jeho mluvčích, ale že mne zajímá způsob myšlení německých nebo anglických rodilých mluvčích a jak ho napodobit. Abych nemluvil jen teoreticky, ukažme si to na praktických příkladech. Zkusme neoblíbené téma – předložky, odlučitelné předpony v němčině a částice frázových sloves v angličtině.

29.9.2007 v 19:50 | Karma: 19,00 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Grammar and Glamour

Jak to vypadá s popularitou gramatiky? Asi nic moc. Napadá mne obměnit výrok strážmistra Cruchota ve filmu Četník ze Saint Tropez: „Gramatika představuje pořádek a ten je nepopulární vždycky.“ Takže místo jednoho už máme dvě nepopulární slova - gramatiku a pořádek. A potřebujeme vůbec znát gramatiku? Pokud ano, tak proč? Nestačí mezi sebou jen komunikovat a o nějakou gramatiku se nestarat?

22.9.2007 v 22:17 | Karma: 14,84 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
překladatel, vydavatel, angličtinář, němčinář
www.bednarsky.info

Seznam rubrik