Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Latina ano nebo ne? Krátké pokračování

Co znamená vzdělání, znalosti, či know-how? Jsou to nahromaděná/našprtaná fakta nebo znalost souvislostí mezi jednotlivými fakty a schopnost je umět správně použít? Já zastávám druhý názor. Proto je pro mne latina ideálním nástrojem na uvědomování si souvislostí mezi češtinou a západoevropskými jazyky. Několik příkladů, které pomohou objasnit, co mám na mysli. 

Příklad č. 1

Zkuste si udělat malý test: Zeptejte se někoho, co znamená v češtině interrupce. Po chvilce zaváhání řekne, že je to přerušení těhotenství. Pak se zeptejte, jak se řekne anglicky přerušit. Zeptejte se, co znamená v češtině erekce. Pak se zeptejte, jak se řekne anglicky vztyčit, postavit.Věta „They erected their tent at the edge of the field*“ je v angličtině zcela neerotická a znamená, že si nějací lidé postavili stan na okraji pole.Zeptejte se, co znamená v hospodě výkřik „Repete!“, popřípadě, kdo je to repetent. Pak se zeptejte, jak se řekne anglicky opakovat.Vsadím se, že alespoň v jednom z těchto příkladů lidé, kteří se učí anglicky, souvislost neuvidí a budou tvrdit, že se slova jako to interrupt, to erect a to repeat ještě neučili, že to ještě neprobírali, že anglická slovíčka jsou těžká na zapamatování, atd. Podobných příkladů je pro angličtinu daleko víc.

Příklad č. 2

Dokážete na základě češtiny přeložit anglický nápis na pomníku jednoho admirála v Londýně? THIS MONUMENT WAS ERECTED TO COMMEMORATE HIS VICTORY IN THE WEST INDIES(Tento pomník byl postaven na památku jeho vítězství v Západní Indii)

Příklad č. 3

Jazyková hádanka pro pokročilé. Jaký je vztah mezi podváděným manželem, točenou zmrzlinou a rohem, například budovy? Podváděný manžel je paroháč, italsky cornuto, točená zmrzlina se dává v Česku do kornoutku a roh budovy se anglicky řekne corner.Tady už musíme vidět věci v širších souvislostech - roh je do špičky se sbíhající a z něčeho vyčnívající útvar a každý jazyk si tuto nedokonalou představu použil pro pojmenování něčeho konkrétního, i když pokaždé něčeho jiného. Proto je i v jazyce (nejenom v technice, vědě, …) důležitá schopnost představivosti a vytváření asociací. Pokud Vás toto téma zajímá, podívejte se sem: www.bednarsky.info.

 

Příklad č. 4

Pokud překládáte, dostanete se velmi často do situace, kdy musíte volit mezi několika synonymními výrazy a vybrat ten, který se do daného kontextu (con + textus = zase ta latina!) nejlépe hodí. Zde Vám latina, ale i řečtina, pomohou zprůhlednit (Řekl bych ztransparentnit – krásný česko-latinský hybrid!) jednotlivé významové odstíny a rozdíly. Např. přehánění lze přeložit jako exaggeration, overemphasis, excessiveness, immoderation, exorbitance, overstatement, grandiloquence, …

Osobně si myslím, že pokud chceme být slušnými mluvčími angličtiny, dříve či později se k latině dostaneme. Závěrem si uvědomme, že nežijeme ve vzduchoprázdnu a nikdy jsme bez vztahů k okolím nežili. To znamená, že jsme přejímali spousty slov, výrazů i gramatických struktur. Jde jen o to uvědomit si tento fakt a využít jej pro vlastní učení a vzdělávání, tedy vytváření souvislostí bez bezduchého šprtání.

 * Přejato z: Dictionary of English Language and Culture, Longman 1992, str. 432    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bednarský | pondělí 27.8.2007 16:59 | karma článku: 17,17 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Petr Bednarský

Odpověd´na článek "Bojují slova o přežití?"

V diskusi k článku Západ v jazyce mne čtenář Tom požádal o můj názor na článek Bojují slova o přežití?, který vyšel v Lidových novinách http://www.lidovky.cz/bojuji-slova-o-preziti-0bb. Další dotaz se týká toho, zda výzkum tohoto druhu nejsou vyhozené peníze. Na druhou otázku mohu odpovědět hned, že se nedá do budoucna nikdy vědět, co výzkum přinese, záleží na tom, pro koho výzkum je a kdo jej financuje.

21.10.2007 v 21:26 | Karma: 10,16 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Západ v jazyce

Pokud je řeč o evropské a severoamerické civilizaci, zvykli jsme si hovořit o západních hodnotách, politice, životním stylu. Zkusme se také podívat, co znamená západní civilizace v jazyce. Je samozřejmé, že se v našich výkladech nevyhneme zjednodušení.

14.10.2007 v 21:28 | Karma: 10,26 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

O mentalitě v jazyce

Psal jsem, že usuzovat z jazyka, z jeho gramatických struktur, na mentalitu národa, je cesta do pekel. Pokud ale naše úvahy o jazyce budeme brát jako hru, zvažování různých možností, pomůže nám to se orientovat v cizím jazyce. Pouze s tímto vědomím se můžeme zabývat následujícími příklady.

6.10.2007 v 21:43 | Karma: 13,71 | Přečteno: 763x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Analýza a syntéza v jazyce

V diskusním příspěvku k článku Grammar and Glamour jsem napsal, že si netroufám z gramatické stavby jazyka vytvářet úsudky o povaze jeho mluvčích, ale že mne zajímá způsob myšlení německých nebo anglických rodilých mluvčích a jak ho napodobit. Abych nemluvil jen teoreticky, ukažme si to na praktických příkladech. Zkusme neoblíbené téma – předložky, odlučitelné předpony v němčině a částice frázových sloves v angličtině.

29.9.2007 v 19:50 | Karma: 19,00 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Grammar and Glamour

Jak to vypadá s popularitou gramatiky? Asi nic moc. Napadá mne obměnit výrok strážmistra Cruchota ve filmu Četník ze Saint Tropez: „Gramatika představuje pořádek a ten je nepopulární vždycky.“ Takže místo jednoho už máme dvě nepopulární slova - gramatiku a pořádek. A potřebujeme vůbec znát gramatiku? Pokud ano, tak proč? Nestačí mezi sebou jen komunikovat a o nějakou gramatiku se nestarat?

22.9.2007 v 22:17 | Karma: 14,84 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Policie přivezla z Ukrajiny šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů

10. května 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Policie v pátek přivezla z Ukrajiny do Hradce Králové šest Čechů zadržených v polovině dubna na...

Aktivistické osmdesátnice tloukly kladivem do vitríny Magny Charty

10. května 2024  16:46

Dvě klimatické aktivistky ve věku přes 80 let v pátek kladivem a dlátem poškodily skleněnou...

Hromadná nehoda na Kladensku. Při havárii čtyř aut se zranili čtyři lidé

10. května 2024  15:53,  aktualizováno  16:30

Čtyři auta havarovala v pátek odpoledne u Unhoště na Kladensku. Při nehodě se zranili čtyři lidé,...

„Zabezpečíme naše hranice.“ Britská opozice slibuje konec obchodu s migranty

10. května 2024  16:24

Keir Starmer, který vede britskou opozici, v pátek pronesl odvážný závazek. Pokud zvítězí v...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
překladatel, vydavatel, angličtinář, němčinář
www.bednarsky.info

Seznam rubrik