Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se učit cizí jazyk? Neberte to moc vážně, ale dělejte to!

Už jste slyšeli lidi o sobě tvrdit, že nejsou na jazyky, na matematiku, na chemii, nemají hudební vlohy, …. Určitě ano. A určitě něco z toho tvrdíte taky o sobě, že Vám něco nejde proto, že na to nejste „ten typ“. Když slyším podobné výroky, ihned pokládám otázku: „A jak jste na to přišel(a)?“ Odpovědi jsou rozpačité. Pokračuji dál v ironickém duchu a ptám se: „A to jste věděl(a) už od narození, že na to a to nejste?“ Odpovědí je opět rozpačité: „No, ne, ne! To ne, ale nějak jsem si to uvědomil, nějak to tak přišlo.“ Takže začínáme znovu: „A jak jste na to přišel(a)?“  

Abychom se dostali z kruhu ven, zeptám se raději: Co když to bylo tak, že jste se začal(a) něco učit, pokusil(a) se něco dělat a ono to hned nešlo a někdo Vám řekl, že Vám to nepůjde. Zamrzelo Vás to, ale časem jste se osmělili, protože Vás to zajímalo, ale zase to nešlo. A někdo znovu řekl, že Vám to nepůjde. Nebo taky ne, ale vzpomněli jste si přitom na první neúspěch. Pak jste (Ta odvaha!) udělali třetí pokus a zas to nešlo, takže jste věděli už jistě, že to nikdy nepůjde, že je to marnost nad marnost. A jako zdůvodnění jste si dali, že nejste „ten typ“, že na to nemáte ty "správné buňky", že jste na to "tvrdí", že zkrátka "na to nemáte". Všímáte si, jak jsme geniální ve vysvětlování a zdůvodňování, proč se něco nepodařilo?

Možná že to byla smůla hned na začátku, která se dala překonat dalšími pokusy, ale mnohdy to byla vlastní pohodlnost a věta: "Nejsem na to ten typ!“, nám posloužila jako omluva vlastní lenosti. At´ tomu bylo tak či onak, dokázali jsme si vypěstovat mentální bloky, které nám brání se něco naučit.

 

Mentální bloky, či spíše mentální viry, fungují jako skutečné počítačové viry, které číhají na síti a snaží se proniknout a zničit počítač. Mentální viry jsou frustrace, které číhají u každé chyby, tj. v jazyce u každé nepodařené věty, gramatické chyby, špatné výslovnosti, neporozumění a u všeho o čem si myslíme (opakuji, že si to my myslíme) že není 100% dobré. Napadají náš mozek a ničí chut´ se cokoliv učit a brání pronikání znalostem.

 

Je neuvěřitelné, že se všichni lidé naučili chodit. Přitom každý, kdo se postavil jako dítě na nohy, tak spadl, a to poprvé, podruhé, potřetí, ... Znamená to, že nikdo z nás na chůzi nebyl „ten typ“? Naštěstí jsme tehdy měli vůli naučit se chodit a nikdo nám neříkal, že nám to nepůjde, protože padáme. Dokážete si vzpomenout, zda jste si zdůvodňovali, proč padáte? Padali jsme a padali a jednoho krásného dne to najednou šlo.

 

Jsme lidé individuální. Někdo se naučí dřív, někdo později. Jako chodit. Dříve či později se to naučí každý. Žádný jazyk se ale přes noc naučit nedá. (Naučí se dítě chodit při prvním kroku a za jediný den?) Vyžaduje to práci. Práci ve smyslu tréninku, tzn., že musíme plnit máš mozek daným jazykem a dělat to pravidelně. Jinými slovy – pokud se chceme jazyk naučit, musíme se jím zabývat. Důležité je se při tom nenervovat a neobviňovat se z chyb. Prostě to dělat a dělat. (Když dítě upadne, zůstane ležet s vědomím, že nikdy, ale už nikdy se chodit nenaučí?) A mít přitom z toho všeho srandu. Mozek je natolik schopné zařízení, které si samo informace roztřídí a zpracuje a čím budou informace v lehčí formě, tím snažší zpracování. Potřebuje na to čas a nesmíme ho zatěžovat frustracemi – mentálními viry, protože jinak bude řešit pořád dokola a dokola neužitečné věci, které nás neposunou vpřed. 

 

Jak se tedy užit a nefrustrovat se? Neučte se jazyk, zabývejte se jazykem, tzn. čtěte, pište, konverzujte, dělejte si z cizího jazyka legraci, parodujte jej (hlavně výslovnost a intonaci), poslouchejte zprávy, poslouchejte písně, zpívejte, zpívejte karaoke, nadávejte, ale dělejte to pořád. Váš mozek si najde sám cestu k utřídění a jednoho krásného dne Vás překvapí.

    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bednarský | středa 15.8.2007 19:45 | karma článku: 14,11 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Petr Bednarský

Odpověd´na článek "Bojují slova o přežití?"

V diskusi k článku Západ v jazyce mne čtenář Tom požádal o můj názor na článek Bojují slova o přežití?, který vyšel v Lidových novinách http://www.lidovky.cz/bojuji-slova-o-preziti-0bb. Další dotaz se týká toho, zda výzkum tohoto druhu nejsou vyhozené peníze. Na druhou otázku mohu odpovědět hned, že se nedá do budoucna nikdy vědět, co výzkum přinese, záleží na tom, pro koho výzkum je a kdo jej financuje.

21.10.2007 v 21:26 | Karma: 10,16 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Západ v jazyce

Pokud je řeč o evropské a severoamerické civilizaci, zvykli jsme si hovořit o západních hodnotách, politice, životním stylu. Zkusme se také podívat, co znamená západní civilizace v jazyce. Je samozřejmé, že se v našich výkladech nevyhneme zjednodušení.

14.10.2007 v 21:28 | Karma: 10,26 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

O mentalitě v jazyce

Psal jsem, že usuzovat z jazyka, z jeho gramatických struktur, na mentalitu národa, je cesta do pekel. Pokud ale naše úvahy o jazyce budeme brát jako hru, zvažování různých možností, pomůže nám to se orientovat v cizím jazyce. Pouze s tímto vědomím se můžeme zabývat následujícími příklady.

6.10.2007 v 21:43 | Karma: 13,71 | Přečteno: 763x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Analýza a syntéza v jazyce

V diskusním příspěvku k článku Grammar and Glamour jsem napsal, že si netroufám z gramatické stavby jazyka vytvářet úsudky o povaze jeho mluvčích, ale že mne zajímá způsob myšlení německých nebo anglických rodilých mluvčích a jak ho napodobit. Abych nemluvil jen teoreticky, ukažme si to na praktických příkladech. Zkusme neoblíbené téma – předložky, odlučitelné předpony v němčině a částice frázových sloves v angličtině.

29.9.2007 v 19:50 | Karma: 19,00 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Grammar and Glamour

Jak to vypadá s popularitou gramatiky? Asi nic moc. Napadá mne obměnit výrok strážmistra Cruchota ve filmu Četník ze Saint Tropez: „Gramatika představuje pořádek a ten je nepopulární vždycky.“ Takže místo jednoho už máme dvě nepopulární slova - gramatiku a pořádek. A potřebujeme vůbec znát gramatiku? Pokud ano, tak proč? Nestačí mezi sebou jen komunikovat a o nějakou gramatiku se nestarat?

22.9.2007 v 22:17 | Karma: 14,84 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Premiér se sešel s kandidátem na ministra Ženíškem, navrhne ho na jmenování

10. května 2024  10:36

Premiér Petr Fiala v pátek odešle návrh na jmenování Marka Ženíška ministrem pro vědu, výzkum a...

Okamura předčítal Trumpův projev, brzdí jednání o korespondenční volbě

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  10:32

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Jako první si vzal slovo předseda SPD...

Novou partnerkou Řehky je poslankyně STAN Opltová. Střet zájmů odmítají

10. května 2024  10:20

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka potvrdil partnerský vztah s poslankyní za STAN...

Soud poslal do vazby muže bez domova obviněného z vraždy přítelkyně v Plzni

10. května 2024  10:14

Plzeňský okresní soud poslal do vazby sedmatřicetiletého bezdomovce obviněného z vraždy přítelkyně....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
překladatel, vydavatel, angličtinář, němčinář
www.bednarsky.info

Seznam rubrik