Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lži a mýty o burkinách

Na České televizi jsem v pořadu 168 hodin shlédl reportáž Martina Mikuleho o dění kolem nošení burkin na francouských plážích. A pak "test" Gabriely Moučkové o tom, jak se v nich plave. Ten mě rozesmál nejvíc. 

Paní Moučková možná dobře plave, ale zřejmě pod vlivem sportu a vášní na fyziku zcela zapomněla. Zkrátka stokrát opakovaná lež přece musí být pravda.

Nejdříve trochu technických faktů - burkiny nebo jakýkoliv oděv ve vodě nikdy "nestahuje ke dnu". Teda pokud si v kapsách nezapomenete kameny. Jakýkoliv oděv ve vodě který nasákne, sice na břehu ztěžkne, ale ve vodě vás ke dnu rozhodně netahá. To co je volnější, svou setrvačností a bráněním průchodu vody bude trochu omezovat vaše pohyby a plavání bude namáhavější. Zejména delší kalhoty se natáhnou až přes chodidla a setrvačnost jejich konců tak zpomaluje práci nohou. To samé můžou způsobit dlouhé rukávy na rukou. Naopak zimní prošívané bundy nebo vesty vás budou nadnášet -  pokud vám neuplavou (obvykle totiž u pasu nejsou natolik elastické, aby se vám ve svislé poloze při "šlapání vody" nevysvlékaly - je potřeba se co nejdříve položit na hladinu). Když se totiž namočí jejich jemný syntetický povrch, přestanou být prodyšné - vzduch uvízne uvnitř. Kdo jste viděl dokument o tsunami ve Fukušimě, možná si vzpomenete na výpověď jedné Japonky o tom, jak jí před utopením zachránila její zimní bunda. Stejně tak elastické, přilnavé oblečení, ať se nasákne sebevíc, tak vás neutopí - v plavání nebude bránit vůbec. Kdo nevěříte, vyzkoušejte si to. Pokud to nebude zrovna ve dvoumetrových vlnách, nebojte se - k utopení nedojde. 

Test, který prováděla výše uvedená dáma, byl k smíchu nejen pro její nešťasné výroky, ale i způsobem jak proběhl. Stejně jako máme plavky módní, dvojdílné, sportovní, konzervativní apod., co jsem viděl, i burkin je celá řada. Od těch elastických sportovních, po ty "kozervativní", plandavé. Nevím jestli to byl záměr, nebo neznalost, ale muslimka, sportovkyně typu paní Moučkové, která bude chtít se nejen vykoupat ale i zaplavat, si určitě nevezme ty "konzervativní", co byly předmětem testu. 

A teď k té druhé stránce věci. Tím, že zakážeme burkiny, protože je to symbol útlaku, uděláme doslova medvědí službu. Pokud nebudou burkiny, nebudou ani na veřejnosti koupající se muslimky. To znamená, že jim tím veřejné koupání znemožníme. Snad nikdo si nemůže myslet, že když burkiny zakážeme, muslimky je svléknou a budou se koupat bez nich. Burkiny (a vlastně i muslimská víra) jsou teprve v plenkách. Stejně jako se v Evropě z plavek postupně ukrajovalo, bude se "ukrajovat" i z burkin, módní návrhářky postupem času budou navrhovat i různé "umírněnější" či módnější burkiny. Tím, že muslimské ženy pustíme koupat  se mezi ostatní lidi, přispějeme k normalizaci jejich života v Evropě . I v převážně hinduistické Indii se ženy většinou koupají v sárí (pokud to lze koupáním nazvat) a symbol útlaku v tom nikdo nevidí. Někomu to může dokonce připadat elegantní.

Rozhodně nejsem zastánce Islámu ani útisku žen, ale na rovinu říkám, že radši se budu koupat i s ženami v burkinách, než by se pro jejich zákaz nesměli koupat vůbec. Možná si to neuvědomujeme, ale i spousta evropských žen, co islám nevyznávají, se nechodí koupat jen proto, že nechtějí své tělo (ať už třeba pro jeho vady nebo z nějakého komplexu) na plovárně zkrátka ukazovat. Před lety jsem například četl v jedné diskuzi příspěvky ženy, která měla na nohou nějaké popáleniny a řešila, jestli by ji někde pustili do bazénu v elasťákách...

Autor: Robert Bartyzal | čtvrtek 1.9.2016 9:03 | karma článku: 28,05 | přečteno: 4540x
  • Další články autora

Robert Bartyzal

Důchodová reforma

Stále dokola se mluví o důchodové reformě. Co v tom sdělení postrádám, jsou jasné kupecké počty. Místo prázdných a patetických projevů premiéra Fialy, výroky opozice o okrádání důchodců je potřeba jasně vysvětlovat následující:

31.5.2024 v 8:50 | Karma: 13,08 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ekonomika

Robert Bartyzal

Hromadná doprava jako v Japonsku? Buďme rádi za tu naši

Často různě čtu nebo slýchávám narážky na naší veřejnou hromadnou dopravu. Mimo jiné proto jsem jel na 3 týdny zkoumat tu v Japonsku. Zkoumal jsem jak městskou, tak příměstskou i dálkovou. Japonci nám mají co závidět.

3.5.2024 v 8:44 | Karma: 35,51 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Cestování

Robert Bartyzal

Já jsem jistič - dezinformátor

S nelibostí sleduju, jak mailová schránka mé mámy, která je již v pokročilém věku, je plná nenávistných, překroucených či jinak pochybných mailů. O jejich autorech nemám valné mínění, svým způsobem jsou bohužel mistři svého oboru.

11.1.2024 v 8:54 | Karma: 33,37 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Společnost

Robert Bartyzal

Fejeton o dětech, usínání a spánku tak nějak obecně

S partnerkou jsme unaveně štastní rodiče dvou kluků. Někdy není jasné, jestli se snažíme vychovávat my je, nebo oni nás.

8.12.2023 v 10:45 | Karma: 11,54 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Robert Bartyzal

V zajetí solární elektrárny

Jako bych předem tušil letošní energetický vývoj - na sklonku loňského léta jsem si pořídil několik solárních panelů "pro radost" než pro nějaké úspory. Něco jako švestičky z vlastní zahrádky, mít takovou svojí malou nezávislost.

27.9.2022 v 8:57 | Karma: 23,30 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 24,30
  • Průměrná čtenost 2315x
Jsem jedna desetimilióntina tohoto státu, stejně jako vy a ostatní občané tohoto státu.

Seznam rubrik