PR

P82a45v83e70l 88R57u66s81ý

31. 5. 2024 9:22

Možná zkuste nastudovat můj blog, abych to nemusel tady v diskusi dlouze vypisovat. Tak jen stručně - základní problém je v tom, že aktuální systém má dva základní zdroje - platby pojistného a investice do budoucí generace. Ve výměře důchodu a v odvodech pojistného nejsou vyváženě zohledněny obě složky. Což celý systém deformuje na stimulaci nemít děti a spořit do penzijního fondu, protože tak je to nejvýhodnější. Dokud tato vada systému nebude odstraněna nebo zmírněna. budou problémy pořád. A nic na tom nezmění ani současná "reforma", která jen ještě víc tlačí na to nemít děti a spořit si místo toho.

JH

J48a80n 80H57r20u59š62k42a

31. 5. 2024 12:40

Jen tak mimochodem průměrný důchod v Německu byl v roce 2022 necelých 1000 eur...a to se tam částečně ty důchody daní...takže držkovat, že máme malý důchody je nesmysl...dle výdělků bychom je měli mít třetinové oproti Německu...takže 330 eur...pak to může fungovat

Myslím tím státní důchod...tam totiž lidi si spoří sami, ale to je tady sprosté slovo pro socky a flákače...

Foto

Máme jako většina zemí průběžný důchodový systém. To znamená, že ti co pracují přispívají na ty co jsou v důchodu. V Česku je momentálně.4,942.200 lidí, kteří pracují a máme 2 629 016 důchodců. . Byla doba, kdy na jednoho důchodce přispívali čtyři pracující. Dnes jsou to dva. Za třicet let to bude vyrovnáno. Už dnes stát dotuje důchody částkou 725 miliard a rok od roku ro stoupá. To není problém jenom nás, ale celé Evropy

MR

Ovšem proč končíte tím co bude za 30. Proč nepokračujte dál. Protože tam nastane zlom a poměr se bude měnit k lepšímu všechny poválečné ročníky budou mrtvé, Husákovi děti budou mrtvé z velké části a do důchodu půjdou početně velmi slabé ročníky. Co se bude dít s důchodovým systémem v této době. Parametr bude v té době nastaven pracuj do cca 70 a ber méně. Jak vidíte vy tuhle situaci.

Foto

Autor článku zapomněl na jedno zásadní pravidlo, a totiž to, že pokud roste reálná mzda, nemůže být důchodový účet při současných parametrech ve schodku.

Jenže pokud reálná mzda za vlády Péti-koalice výrazně klesla, je důchodový účet v hlubokém deficitu.

PB

Reálná mzda s tím nemá co společného.

Důchody, jejich výše, se nepřepočítávají na spotřební koš.

Společného s tím má jen inflace a původně špatně definovaný valorizační vzorec, což se už upravilo.

A jinak inflace začala stoupat už za Babiše, stejně jako energetická krize. Ovšem válka v Evropě tomu dala všemu pořádné obrátky.

  • Počet článků 40
  • Celková karma 24,46
  • Průměrná čtenost 2316x
Jsem jedna desetimilióntina tohoto státu, stejně jako vy a ostatní občané tohoto státu.

Seznam rubrik