Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještě není leden a už jsem na mizině

Moje přítelkyně dostala cosi jako chřipku, nic zvláštního zvláště proto, že venku je zima. Chodila do práce, nechtěla na marodku, která by jí totálně zbabrala výplatu, tak v době volna ležela v posteli a drtila paralen, co to šlo. Nakonec se nedalo nic dělat, samoléčba nezabrala, musela k doktorovi a oželit pár svých stokorun, které budou chybět ve výplatě. Nic se neděje, říkal jsem si, zdraví je důležitější a nějak bylo, nějak bude. Když přijela od lékaře, tak se tvářila ještě hůř, než když tam jela. Myslel jsem, že se jí přitížilo, tak jsem fofrem připravil postel, aby mohla zalehnout a popíjet horký čaj s citronem, nechápal jsem, že za několik málo minut se budu tvářit úplně stejně.

No a tvářil jsem se… v momentě, kdy lékárnice (mimochodem, velmi milá.. J pozdravuji, to se jenom tak nevidí) přičítala jednu položku za druhou, až se zastavila někde na ceně 375,- Kč za pár krabiček s léky. Dobře, řekl jsem si, zdraví je důležité a zřejmě jsou to dražší léky, na které méně přispívá pojišťovna. Podíval jsem se na cenu a zjistil jsem,že pojišťovna neplatí nic. Dobře, řekl jsem si, zdraví je důležitější než peníze, asi jsou to speciální léky.

Za pár dní, když si šla přítelkyně pro další léky, tak jsem jí dal recept na lék, který mimo jiných užívám já s popisem, že za něj bude doplácet asi tak 30,- Kč, co jsem na něj doplácel posledně.  Za pár minut, kdy se vrátila, jsem se tvářil stejně blbě, jako před pár dny, tentokrát to vyšlo o patnáct korun levněji, tedy 360,- Kč, rozdíl oproti minulému vybírání toho samého léku cca 300,- Kč za dvě balení.

No nic, říkal jsem si… zdraví je důležitější.

Za pár dní jsem si šel znovu do lékárny vybrat zbývající léky,  které užívám od té doby, co mi odhalili vážnější nemoc ledvin a začali mne cpát léky, jako na běžícím pásu, cyklosporin, kortikoidy, léky na tlak..  no mraky. Pokaždé, když léky užívám, tvářím se jako smyslů zbavený (což určitě pochopí někdo, kdo užívá tak 10-15 léků denně). To ráno nebylo nic proti tomu, jak jsem se tvářil, když jsem se vracel z lékárny, zase jsem byl o pár svých stokorun chudší, tentokrát o 300,- Kč, ale dobrá, mám tak na dva měsíce pokoj, řekl jsem si. A zdraví je stejně důležitější, bez léků se neobejdu.

Za další týden jsme jeli na návštěvu k matce mojí přítelkyně (tedy skoro-tchýně). Přítelkyně si odskočila na kontrolu k lékaři. Skorotchýně mi mezi tím začala vyprávět, kolik doplácí za inzulín a za jiné léky, které užívá, jako diabetik. Také jsme se bavili o tom, kolik stojí dia potraviny a tak podobně, prostě jsme narazili na témata, která mne aktuálně zajímají. Později se ve dveřích objevila moje přítelkyně. Z jejího pohledu se dalo vyčíst vše… zkrátím to : 275,- Kč, jediné za co neplatila, byla antibiotika. Za chvíli jsem se tvářil hůř než ona.

No, dobrá řekl jsem si, tento měsíc jsme v lékárně utratili takových 1310,- Kč, ale zdraví je důležitější než peníze. Hnedka mne ale napadlo, jak že to bude vypadat od ledna příštího roku, to budeme ještě platit za recepty.

Tvářil jsem se ještě hůř než obyčejně a začal jsem uvažovat o bandáži žaludku, protože jestli to takhle půjde dál, budeme si moci dovolit jen ty léky, na jídlo nebude zbývat.

Tímto se omlouvám všem důchodcům a nemocným lidem, u kterých jsem nechápal, kam že to dávají peníze a ještě jsem k tomu měl řečičky. Omlouvám se diabetikům za to, že jsem někdy pochyboval o tom, že inzulín se platí, i když mám pocit, že jej nutně potřebují k životu.

A nakonec vyjadřuji hluboký obdiv nad tím, že jsou schopni ještě zaplatit byt a občas si koupit něco k jídlu.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patrik Banga | pátek 9.11.2007 20:41 | karma článku: 29,04 | přečteno: 2126x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12298x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6162x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  13:47

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Opusťme bludný kruh nenávisti, vyzvala společně Čaputová s Pellegrinim

16. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:45

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Peter Pellegrini, který ji ve funkci...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahuje stovka hasičů, situaci ztěžuje vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  13:42

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů. U požáru zasahuje zhruba...

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  13:33

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Jsem především novinář, trošku spisovatel a trošku muzikant. Držitel ceny Magnesia litera (2023) za knihu Skutečná cesta ven. Autor povídky (Žižkovák), která vyšla v antologii The Book of Prague (CommaPress UK) nebo povídky Erža, která vyšla v antologii Krev, monstra a cukroví (2023 - Epocha).