Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem si zase jednou uvědomil, kde že to žiju

Zaplať Pán Bůh už mi to někteří lidé musí poslední dobou jen občas připomínat, tedy…. nemlátí mi to o hlavu každý den, sotva někam vlezu, což je vlastně celkem pozitivní začátek. No jo…. jenom že potom přijde den/dny kdy narazím zase na vola, který mi připomene, že žiju někde, kde vlastně nejsem moc vítaným občanem, nebo snad občanem druhé kategorie? Soudě podle některých reakcí si to někteří lidé v této zemi ještě pořád myslí, například revizoři, nebo servírka v restauraci, kam si člověk sedne na kafe.  

Může to začít celkem neškodně… člověk má práce až nad hlavu, lítá tak říkajíc jako handra na holi, znáte to. Přesně ten den jsem včera měl. Dopoledne jednání na Kladně, poté doktor v Praze na Karlově náměstí, 45 minut volného času, další jednání.

No… a protože mám poblíž Karlova náměstí celou rodinu, domluvil jsem si sraz s nejstarším bratrem, čekal na mne na zastávce metra. K doktorovi jsem přijel o pár minut později, po vyšetření jsme si s bratrem sedli do vedlejší restaurace na kafe. Restaurace celkem slušná, na první pohled nic zvláštního. Sedneme si k volnému stolu, bratr si sundává bundu. Sedl si na židli, která byla rozklížená… málem si dal na hubu. Celkem vtipná situace, vyloudil jsem usměv, páč jsem se celkem dobře pobavil. Ne že by byl brácha nějaký tlouštík, má něco kolem 90 kg, což já ostatně taky.

Úsměv na rtech mi zmizel hned, jak k nám přišla servírka. Starší paní, marně se pokoušející budit dojem, že je podobně stará jako já, kalhoty na půl žerdi, vlastně taková živá reklama na solárium, nebo na vypálená tanga. Vysvětlil jsem jí, co že se stalo, pořád jsem to bral jako celkem dobrý vtip. Co už jsem nebral jako dobrý vtip byl komentář oné servírky na téma „černý huby co vážej tři sta kilo“.

Kafe jsme mezi tím dostali na stůl od kolegy, tak jsem se rozhodl, že nebouchneme dveřmi, nepošleme onu tango-servírku do horoucích pekel, nebo lépe do prdele. Kolega navíc vypadal rozumněji než ona servírka, tak že jí asi rázněji uklidnil. Za pár minut se servírka pokoušela židli složit, tedy zarazit sedák do drážky. U toho měla zase podobné komentáře o černých hubách. To už brácha nevydržel, viděl jsem na něm, že jí chce poslat hlasitě někam. Přešel jsem do romštiny, říkám mu něco jako „klid, vole… vy**r se na ní, ta Tě nemůže naštvat, nebudeme jim dělat radost“ . Poslechl jsem si tradiční spršku nadávek a kleteb, tentokrát oprávněných. Chvála Bohu, že Romsky většinou Češi neumí.. každopádně jsem jí proklel taky, hned jak jsem za nechutné kafe s nechutným zážitkem zaplatil a tango-servírka ještě čekala na spropitné na slušné nashledanou neřekla ani bů.  

Zanadával jsem si ještě doma, hned jak jsem dorazil. To jsem ještě nevěděl, co mne čeká dneska.

Jedu si takhle v metru, na Můstku přestupuji na „áčko“. Dva revizoři stojící hned nad schody kontrolují procházející, zrovna dva kontrolovali. Šel jsem pár metrů od nich, také spíše po pravé straně, slušný kus od nich. Najednou mne zmerčil jeden z nich…..

Propustil dva, které kontroloval, neukázali mu ani lístek, ani lítačku, celou dobu jsem na ně koukal. No a hned jak se ke mne přiřítil, řve „jízdenku“. Něco jako „dobrý den, kontrola jízdenek…“, to ani ve snu. No nic, začal jsem hledat lístek po kapsách. Chvíli mi to trvalo, přes všechny papírky co nosím po kapsách se dostat k tomu pravému je otázkou několika vteřin. Revizor ihned kontroval něčím ve smyslu „ááá černý pasažér, no jo… cikáni platit nemusí co? tak občanku…“ Konečně jsem nahmatal lístky, které jsem měl po kapsách. Byly asi čtyři, tak jsem hledal pohledem na označení ten pravý.

Chlápek mi mezi tím pomalu vypsal pokutu, čekajíc, že mu dám občanský průkaz. Když jsem mu podal ten správný lístek, tak jsem čekal, že se mi minimálně omluví…. no neomluvil. Spěchal jsem na bus, tak že mne ani nenapadlo to nějak víc řešit, později jsem si pořádně tak akorát zanadával.

Dva dny, dva zážitky z kategorie nechutných, leč v místním prostředí bohužel zase běžných. Celkem mne mrzí, že jsem si zase musel nechat připomenout, kde že to žiju. Ještě že zítra nikam nejedu…. žena mi nadávat nebude.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patrik Banga | čtvrtek 20.3.2008 21:14 | karma článku: 26,38 | přečteno: 2658x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12298x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6162x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Jsem především novinář, trošku spisovatel a trošku muzikant. Držitel ceny Magnesia litera (2023) za knihu Skutečná cesta ven. Autor povídky (Žižkovák), která vyšla v antologii The Book of Prague (CommaPress UK) nebo povídky Erža, která vyšla v antologii Krev, monstra a cukroví (2023 - Epocha).