Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S virem v zádech I. (8.)

Vítám čtenáře svého letního občasníku. Ač se zdálo, že časy koronavirové epidemie jsou už za námi, různá omezení nakonec do cestování tu více, tu méně zasáhla. Bloudění na cestě tedy z velké části nahradilo bloudění mezi zákazy.

8. kapitola: Podivný Oberwart a Kőszeg z výšky (8. července 2020)

Původně maďarské město Felsőőr je už sto let součástí Rakouska a nese název Oberwart. Německý název je doslovným překladem toho maďarského, česky znamenají oba něco jako Horní Stráž. Název odkazuje na polohu města při západě starého Maďarska, v kraji zvaném Őrvidék, tedy Strážní kraj. Už před téměř 700 lety bylo sídlo poprvé zmíněno jako osada maďarské pohraniční stráže. Tento jeho význam se postupně ztrácel v čase a definitivně zmizel po Trianonské dohodě. Zůstalo tu asi 17 procent Maďarů, což není tak málo, ale dnes bezmála sedmiapůltisícové město žádný výrazný maďarský charakter nemá. Na dvojjazyčné nápisy si tu (kromě označení při vjezdu do města) nepotrpí, a popravdě, městu chybí vůbec nějaký charakter. Hlavní dojem je přeplněná doprava a velký zmatek, umocněný ještě tím, že se jako každou středu konají trhy. 

Jinak vám toho v hlavě moc nezůstane. Snad radnice,...

... možná naproti ní zaznamenáte budovu okresního soudu. Instituci nepochybně potřebnou, turisticky však sotva zajímavou.

Městu chybí výrazné centrum, náměstí tu poznáte jen podle cedule na možná trochu širší části Hlavní ulice. Ona se tak opravdu jmenuje, proto velké H, v originále tedy Hauptstraße. I když, v originále... Nepochybuji o tom, že německý název byl opět jen překladem v maďarsku běžného názvu Fő utca. Funkci náměstí i díky poměrně malé rozloze neplní ani zelený Kulturpark, ležící navíc kousek stranou.

Ujdete totiž od Hlavní ulice nějakých 100 metrů a jste na jeho druhém konci, přesněji řečeno u policejní stanice, a po pár dalších krocích na nádraží.

Během této procházky nelze přehlédnout pomník obětem druhé světové války s jmenovitě vypsanými oběťmi z řad místních obyvatel. Jsou tu jména německá i maďarská, seznam je až tragicky dlouhý a ještě tragičtěji se jeví fakt, že v mnoha případech najdete několik lidí se stejným příjmením. 

Plechová postava v Kulturparku, představující jakéhosi stylizovaného strážce, snad jako jediná odkazuje na původní poslání města.

Zastavíte-li se v některé z početných kaváren, máte program v tomto městě prakticky vyčerpán.

A podaří-li se vám neminout Evangelický farní kostel (Evangelische Pfarrkirche), který nestojí v centru, ale v jedné z postranních ulic, můžete si dokonce blahopřát.

Přesně v poledne jsem znovu v Maďarsku. Mířím do Kőszegu, ležícího těsně u hranic.

Parkování je tam zkouškou trpělivosti, neboť parkoviště je z poloviny rozkopané, jeden parkovací automat nefunguje, druhý sice přijme peníze, ale už nevydá lístek. Prostě má nějak zašprajcnutá dvířka a doklad o zaplacení parkovného nemá kudy vylézt. Nepomůže ani lehké použití hrubé síly. Třetí pokus už nepodnikám, na lístek kašlu a odcházím do města, jsa rozhodnut se v krajním případě pohádat s městskou policií. Ale nic takového nebude o pár hodin později zapotřebí.

Hlavním bodem návštěvy je Brána hrdinů (Hősök kapuja), respektive výhled z ní, ale některé věci prostě na tomto místě nelze vynechat. Jako třeba místní Jurisicsův hrad.

I když ho máte už prolezlý, stejně můžete objevit něco nového, třeba bývalý vodní příkop, dnes upravený na park. A kousek od hradu třeba stanoviště zdejších kolegů.

Brána hrdinů neposkytuje jen výhled na město, ale i přehled snad o všech řemeslech, která tu kdy byla provozována. Cestou na ochoz se dokonce dozvíte i jména mistrů svého oboru. Takže fotografa,...

... kadeřníka,...

... hodináře ...

... i knihaře berte opravdu jen jako ukázku. 

Nechybí ani zajímavé historické fotografie, třeba ze stavby Chrámu Ježíšova srdce (Jézus szíve templom).

Ten vám po vystoupení na ochoz brány padne do oka pravděpodobně jako první.

Z výšky můžete obdivovat leccos, snad kromě Hlavního náměstí, které zůstává ukryto za řadou domů. 

Asi nikdo nevynechá pohled na uličku, která bránu podchází. 

Nejlépe je pochopitelně vidět Kostel Sv. Emmericha (Szent Imre templom), stojí totiž v těsném sousedství brány, ovšem musíte přejít na protilehlou stranu ochozu. Bílý dům vpravo od kostela, který je jen tak tak vidět, je Lékárna U zlatého jednorožce (Apotéka arany egyszarvúhoz). Nad ní vyčnívající zvonici Evangelického kostela (Evangélikus templom) najdete jistě snadno, ovšem mám tu pro vás další zkoušku ani ne tak ostrozraku, jako spíše fantazie. Vlevo od věže kostela Sv. Emmericha by měl být vidět Kalvária-templom. Musíte mi věřit, že tam opravdu je.

Kdybyste snad chtěli vědět, jak vypadá z výšky kőszegský hrad, budete třeba lehce zklamáni. Jeho věže s bídou vyčnívají nad střechy okolních domů.

Vše už bylo popsáno v předchozích letech, dnes je to opravdu jen o dejme tomu novém pohledu na město a možná pár nových detailech. Třetí návštěva Kőszegu během roku rozhodně stála za to, byť na jejím konci už je tedy vedro řádné. Město navíc leží na trase do Büku.

S potěšením mohu oznámit, že tamní lázně fungují v plném rozsahu, otevřené jsou všechny venkovní i vnitřní bazény. Byť systém náramků zůstal zachován, konečně zmizely pásky zabraňující vstupu do bazénů.

S jedinou výjimkou: pořád jsou natažené kolem bazénů. Účel toho opatření je jasný - do vody prostě musíte pouze po schůdkách, u nichž dostanete onen náramek.

Počasí je opravdu letní, takže vydržím až do zavíračky o devatenácté hodině. Vzhledem k pozdější hodině příjezdu to není vůbec žádný problém.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Babel | čtvrtek 20.8.2020 12:34 | karma článku: 6,35 | přečteno: 170x
  • Další články autora

Jaroslav Babel

Beze ztrát (5.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

14.5.2024 v 21:05 | Karma: 8,41 | Přečteno: 103x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Beze ztrát (4.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

12.5.2024 v 9:57 | Karma: 10,14 | Přečteno: 145x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Beze ztrát (3.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

6.5.2024 v 22:11 | Karma: 9,26 | Přečteno: 119x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Beze ztrát (2.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

3.5.2024 v 15:34 | Karma: 11,00 | Přečteno: 177x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Beze ztrát (1.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

27.4.2024 v 22:40 | Karma: 12,35 | Přečteno: 206x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u jedné ze strakonických středních škol, kde podle jejich sdělení místní...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 12,11
  • Průměrná čtenost 1315x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.