Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kartářka

Do salonu pro psy přichází dáma v pestrobarevné tunice, černé havraní vlasy jí splývají po ramenou. Široká sukně s volány sahá až na zem. Na každé ruce má náramky, které cinkají při každém sebemenším pohybu ruky. Každý prst na ruce zdobí velký prsten, dokonce i na palci jeden má. Některý prsten má kámen, jiné připomínají ornamenty. Občas z vlasů, ale jen na krátkou chvíli, vykoukne náušnice. Vypadají jako dlouhá pírka z nějakého ptáčka, která jsou zavěšená na drobném kroužku.

S sebou má bišonka jménem Ferdík. Na úpravu si vybrala sportovní střih. Prý má hodně práce, na péči a starání ji nezbývá již tolik času. Sportovní střih u psů znamená, že se vše upraví tak, aby každé plemeno odpovídalo standardu, pouze má srst kratší délku.

Přemýšlím, co asi může tato zákaznice mít za zaměstnání, když je tak pracovně vytížená. Podle vzhledu bych ji tipovala, že by mohla prodávat na střelnici, nebo být průvodkyní v muzeu, galerii, nebo snad tanečnice. Nevím, nevím. Ptám se sama sebe.

Beru do ruky kartáč na srst, kterou je nutné rozčesat. Ale paní na mě spustí hned zhurta: „Položte ty kartáče a hřebeny, já Ferdíka nikdy nečešu, on to nemá rád.“ Hned si pomyslím, že je to další takový zákazník, co nečeše psa od malička. Jak si potom má vlastně zvyknout na česání a různé úpravy? Toto je plemeno, u kterého srst vyžaduje náležitou péči. Přijdou do salonu a já nemohu použít ani hřeben. To je jako kdybych přišla ke kadeřnici a ona mě nesměla učesat, protože se mi to nelíbí, nemám to ráda, protože mě to tahá. Doma se taky přece nečešu jenom sem tam, nebo jen když jdu na velký nákup.

Zákaznice na mě hodila uhrančivý pohled. S česáním vůbec nesouhlasí. Baba jedna, pomyslím si. Co naplat, zákazník náš pán, a v dnešní době obzvlášť. Každý šetří, kde se jen dá. Tak proč nezačít u psa. Rukou natahuji chlupy, snažím se nahradit chybějící hřeben. Jde to ztěžka. Občas nějaký chlup ustřihnu a paní na mě opět zhurta: „Nestříhejte ho nůžkami, vidíte, že mu vadí ten zvuk.“ V duchu si pomyslím, jestli mám ty chlupy snad odkusovat, nebo jak si to představuje. Už toho mám dost, já snad vzteky prasknu. Jak já ho jen ostříhám? Zákaznici se psem bych nejraději ukázala, kde jsou dveře. Ale už kvůli tomu zvířeti, musím ho ostříhat, chudák pes, taková dlouhá plstnatá srst.

Tentokrát už beru do ruky rázně stříhací strojek. Nekoukám na reakci dámy, co tomu bude říkat, a začínám. Záda na délku 3mm, nohy ponechám delší, hlavu do kulata i s ušima. Z ocásku vyčešu všechny plstě a dredy. Ten stříhat nebudu, neboť by po ostříhání vypadal jako myší ocásek, hubený a dlouhý.

Vše se podařilo, mám hotovo. Zvládla jsem to, Ferdík je spokojený. Pani je udivená, ba možná i zaskočená. Za celou dobu neřekla ani jedno slovo. Asi pochopila, že už toho mám dost. Zákaznice mi poděkovala a do placení se nijak nehrnula. Jen tak kouká sem a tam. Slušně ji tedy požádám o zaplacení.

„No víte, já jsem si nevzala s sebou žádné peníze. Mohu Vám tedy nabídnout jako protislužbu vyložení karet či amuletů, nebo věštbu osudu z run? Co si vyberete?“ To už je na mě hodně troufalé, až drzé. Opět požaduji peníze. Hned mě napadne rčení „bez peněz do hospody nelez.“ Peníze nakonec má. Pomalu zvedá dlouhou sukni a pod ní má připevněn kapsář s peněženkou. S velkým vzdychnutím mi zaplatí požadovanou sumu. Připne bišonkovi obojek s vodítkem a odchází. To je přeci normální, že za vykonanou práci se zaplatí.

Vůbec bych nepřišla na to, že je jejím povoláním kartářka. Na stříhání chodí jen jednou za rok. Během roku se snaží ostříhat a upravit si bišonka sama doma. Když to sama dál nezvládne, tak až poté přijde za mnou na ostříhání strojkem. Vždy ochotně zaplatí, protože již ví, že já o žádný výklad karet a run nestojím. Ferdíka si už také konečně nechá učesat a ostříhat, žádné uhrančivé pohledy, žádné zákazy, to nesmíte, on to nemá rád.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Aulehlová | neděle 3.8.2014 20:28 | karma článku: 16,95 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 348x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 286x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky