Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čí zájmy hájí ministryně Černochová?

Urputná snaha ministryně obrany p. Černochové prosadit nákup amerických letounů F-35 nastoluje otázku, zda tento nákup prosazuje v zájmu České republiky, nebo spíše v zájmu Spojených států, či dokonce jen v zájmu nějaké ..

lobbistické skupiny.

Tématu nákupu letounů F-35, za horentní sumu 120 mld. korun plus další stamiliardové výdaje za modernizace letišť a samotných letounů, o provozních nákladech nemluvě, se tady na blogu věnovalo několik článků, přičemž poslední byl od pana Červenky. Pan Červenka se ve svém blogu zamýšlel nad tím, zda v této době, kdy naše ekonomika skomírá, je rozumné, investovat obrovské částky do amerických vojenských letounů, a zda letouny parametrů F-35 vůbec potřebujeme. Jestli jsem správně pochopil závěr jeho úvahy, tak pan Červenka, a s ním i mnoho diskutujících pod jeho článkem mají za to, že pro obranu vzdušného prostoru ČR není pořízení těchto strojů nezbytné, že je možno hledat i levnější řešení, třeba pořízením švédských stihaček Gripen poslední generace a nákupem moderních prostředku PVO, např. amerického systému Patriot. Nákup F-35 by měl podle většiny diskutujících snad jen význam pro posílení pozic NATO, ale konkrétně pro naši republiku by představoval jen zbytečně drahou hračku.

A tady vyvstává další otázka, tedy proč se naše vláda, a především ministryně Černochová, nedrží staré zásady, že spotřebitel by měl při nákupu zejména brát na zřetel poměr mezi užitnou hodnotou nakupovaného zboží a jeho cenou. Urputná snaha o nákup F-35 vyvolává pochybnosti, jestli tady jde čistě o nákup v zájmu ČR, nebo jen vyhověním tlakům ze zahraničí, či od nějakých lobbistických skupin. Lze chápat, že armádě se nákup drahé „hračky“ zamlouvá, a chová se jako puberťák, který po rodičích požaduje nákup nejdražší značkové obuvi i když stejnou službu mu poskytne i ta neznačková, značně levnější. Paní ministryně a naše vláda by si ale měli uvědomit, v jaké ekonomické situaci se naše země nachází, a konat podle toho. Místo toho dnes na jedné straně vládní politici požadují, aby si lidé utahovali opasky, a na straně druhé chtějí rozhazovat plnými hrstmi, což lze přinejmenším označit za pohrdání vlastními občany.

Vláda používá v argumentaci pro nákup F-35 hrozbu ze strany Ruska, ale když vidíme jeho neúspěchy ve válce na Ukrajině, tak je snad všem zřejmé, že je to spíše papírový drak, navíc ekonomicky i vojensky vyčerpaný. Ovšem jako záminka k militarizaci a k obrovským investicím do zbrojení se hrozba Ruskem jistě hodí, což samozřejmě hřeje u srdíčka nejednoho zástupce zbrojařské lobby, který má takříkajíc vystaráno. No, a možná taky něco ukápne i do kasiček zainteresovaných politických stran, či politiků, což není světe div se, nic nového. Také americká vláda jistě uvítá, když evropské země, tedy i ČR budou nakupovat americké zbraně, což na jedné straně zvyšuje americkou zaměstnanost a přináší nemalé prostředky i do americké vládní kasy, a na straně druhé zvyšuje závislost Evropy i ČR na Spojených státech, které mají odběratele svých zbraní v hrsti skrze jejich servis, dodávky náhradních dílů, munice atd.

Jak to tak vypadá, tak o nákupu letounů F-35 bylo již v podstatě rozhodnuto. Zcela bylo opominuto výběrové řízení, které by mohlo pomoci stlačit cenu, představit případná alternativní řešení a zejména dát obchodu transparentnost, která při našich zbrojních nákupech již tradičně chybí. Opět tady zůstane pachuť, že nebylo konáno v zájmu občanů ČR, že tady opět zvítězily nějaké vyšší zájmy, opět přetrvá podezření, že někomu něco uvízlo za nehty. Ovšem tak už to u nás chodí.

 

https://www.securitymagazin.cz/defence/gripen-muze-byt-lepsi-volbou-nez-f35-a-nepresnosti-ministryne-obrany-1404070923.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.securitymagazin.cz/defence/nervozni-ministryne-cernochova-ostre-proti-byvalem-veliteli-letectva-mikulenkovi-dovolil-si-zapochybovat-o-nakupu-f35-1404071250.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=111320031&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-hodina-letu-f-35-by-se-mohla-vejit-do-600-tisic-uvedli-americane-214363#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Autor: Aleš Merta | úterý 5.9.2023 21:43 | karma článku: 37,38 | přečteno: 1173x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik