Čí zájmy hájí ministryně Černochová?

Urputná snaha ministryně obrany p. Černochové prosadit nákup amerických letounů F-35 nastoluje otázku, zda tento nákup prosazuje v zájmu České republiky, nebo spíše v zájmu Spojených států, či dokonce jen v zájmu nějaké ..

lobbistické skupiny.

Tématu nákupu letounů F-35, za horentní sumu 120 mld. korun plus další stamiliardové výdaje za modernizace letišť a samotných letounů, o provozních nákladech nemluvě, se tady na blogu věnovalo několik článků, přičemž poslední byl od pana Červenky. Pan Červenka se ve svém blogu zamýšlel nad tím, zda v této době, kdy naše ekonomika skomírá, je rozumné, investovat obrovské částky do amerických vojenských letounů, a zda letouny parametrů F-35 vůbec potřebujeme. Jestli jsem správně pochopil závěr jeho úvahy, tak pan Červenka, a s ním i mnoho diskutujících pod jeho článkem mají za to, že pro obranu vzdušného prostoru ČR není pořízení těchto strojů nezbytné, že je možno hledat i levnější řešení, třeba pořízením švédských stihaček Gripen poslední generace a nákupem moderních prostředku PVO, např. amerického systému Patriot. Nákup F-35 by měl podle většiny diskutujících snad jen význam pro posílení pozic NATO, ale konkrétně pro naši republiku by představoval jen zbytečně drahou hračku.

A tady vyvstává další otázka, tedy proč se naše vláda, a především ministryně Černochová, nedrží staré zásady, že spotřebitel by měl při nákupu zejména brát na zřetel poměr mezi užitnou hodnotou nakupovaného zboží a jeho cenou. Urputná snaha o nákup F-35 vyvolává pochybnosti, jestli tady jde čistě o nákup v zájmu ČR, nebo jen vyhověním tlakům ze zahraničí, či od nějakých lobbistických skupin. Lze chápat, že armádě se nákup drahé „hračky“ zamlouvá, a chová se jako puberťák, který po rodičích požaduje nákup nejdražší značkové obuvi i když stejnou službu mu poskytne i ta neznačková, značně levnější. Paní ministryně a naše vláda by si ale měli uvědomit, v jaké ekonomické situaci se naše země nachází, a konat podle toho. Místo toho dnes na jedné straně vládní politici požadují, aby si lidé utahovali opasky, a na straně druhé chtějí rozhazovat plnými hrstmi, což lze přinejmenším označit za pohrdání vlastními občany.

Vláda používá v argumentaci pro nákup F-35 hrozbu ze strany Ruska, ale když vidíme jeho neúspěchy ve válce na Ukrajině, tak je snad všem zřejmé, že je to spíše papírový drak, navíc ekonomicky i vojensky vyčerpaný. Ovšem jako záminka k militarizaci a k obrovským investicím do zbrojení se hrozba Ruskem jistě hodí, což samozřejmě hřeje u srdíčka nejednoho zástupce zbrojařské lobby, který má takříkajíc vystaráno. No, a možná taky něco ukápne i do kasiček zainteresovaných politických stran, či politiků, což není světe div se, nic nového. Také americká vláda jistě uvítá, když evropské země, tedy i ČR budou nakupovat americké zbraně, což na jedné straně zvyšuje americkou zaměstnanost a přináší nemalé prostředky i do americké vládní kasy, a na straně druhé zvyšuje závislost Evropy i ČR na Spojených státech, které mají odběratele svých zbraní v hrsti skrze jejich servis, dodávky náhradních dílů, munice atd.

Jak to tak vypadá, tak o nákupu letounů F-35 bylo již v podstatě rozhodnuto. Zcela bylo opominuto výběrové řízení, které by mohlo pomoci stlačit cenu, představit případná alternativní řešení a zejména dát obchodu transparentnost, která při našich zbrojních nákupech již tradičně chybí. Opět tady zůstane pachuť, že nebylo konáno v zájmu občanů ČR, že tady opět zvítězily nějaké vyšší zájmy, opět přetrvá podezření, že někomu něco uvízlo za nehty. Ovšem tak už to u nás chodí.

 

https://www.securitymagazin.cz/defence/gripen-muze-byt-lepsi-volbou-nez-f35-a-nepresnosti-ministryne-obrany-1404070923.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.securitymagazin.cz/defence/nervozni-ministryne-cernochova-ostre-proti-byvalem-veliteli-letectva-mikulenkovi-dovolil-si-zapochybovat-o-nakupu-f35-1404071250.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=111320031&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-hodina-letu-f-35-by-se-mohla-vejit-do-600-tisic-uvedli-americane-214363#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Merta | úterý 5.9.2023 21:43 | karma článku: 37,38 | přečteno: 1175x