Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká diplomacie má šanci vylepšit si kredit

V několika posledních článcích jsem kritizoval naši diplomacii za její neschopnost formulovat vlastní zahraniční politiku ČR, za její přílišnou servilitu vůči USA a EU.

Za tyto články jsem sklidil kritiku od části diskutujících a to ve formě od osobních útoků, přes obviňování z rusofilství, až po výtky typu, že jsem příliš naivní, když se domnívám, že se stát naší velikosti může prosadit i ve „velké“ mezinárodní politice. Je sice pravdou, že malé státy, snad až na výjimky jako např. Kuba, či Izrael, se do dějin mezinárodních vztahů zapíší jen výjimečně, ale to neznamená, že by měly na veškerou aktivitu rezignovat a jen papouškovat názory svých mocnějších spojenců. Jako modelový příklad přespřílišné loajality vůči Spojeným Státům uvedu naši účast na konfliktu v Afganistánu. Není snad nutno připomínat, že válka v Afganistánu se nevyvíjí tak, jak si to plánovali v Pentagonu. Vítězství ve válce je na míle daleko, dramaticky rostou ztráty na životech vojáků a především civilistů. Mnohé státy nesmyslnost této války již dávno pochopily a odvolaly své vojáky, ale naše vláda tak tvrdošíjně stála za politikou USA až se dostala do role hlupáků, když americký prezident Trump, bez konzultace se spojenci, prohlásil, že USA stáhnou své vojska z Afganistánu a tím jen potvrdil, že se vracíme do roku nula, že všechny ty oběti byly vlastně zbytečné.

Vraťme se však k naší diplomacii a možnosti, jak trochu přispět svým dílem k lepšímu světu. Chtěl bych navrhnout, aby se její zrak upřel na Sýrii, dlouhá léta zmítanou občanskou válkou. Konkrétně pak na území severovýchodní Sýrie, které, za pomoci západních spojenců, osvobodily jednotky Syrských demokratických sil, tvořených převážně Kurdy, od džihádistů z tzv. Islámského státu. Kurdové za svůj příspěvek k porážce islámských radikálů očekávali pomoc západu při vyjednávaní o budoucím uspořádání Sýrie, nejlépe pak příslib široké autonomie. Jejich pozici však výrazně oslabilo prohlášení amerického prezidenta o stažení amerických vojsk z této oblasti, které Američané učinili nejspíše na nátlak Turecka. Pro Turecko jsou Kurdové nepřátelé číslo jedna a po obsazení kurdských území na západ od řeky Eufratu, si Turci teď nárokují obsazení příhraničního, třiceti kilometrového, pasu na východ od této řeky. Syrská vláda odmítá přiznat Kurdům byť jen kulturní autonomii a to možná i pod vlivem tlaku spojeneckého Íránu, který má zřejmě obavy, že podobný krok by si nárokovala i kurdská menšina žijící v této zemi. Kurdové se tak, po věrolomném americkém rozhodnutí, dostali do kleští, které je bez pomoci jistě rozdrtí.

A tady se nabízí příležitost pro českou diplomacii, aby ukázala, že není jen nástrojem zahraniční politiky USA, ale že umí přinést i své vlastní, kreativní řešení problémů. Česká republika by se měla připojit k hlasům, které volají po větším zapojení EU v řešení otázky syrských Kurdů, ČR by měla navrhnout, aby na demilitarizované pásmo při hranic s Tureckem nedohlíželi turečtí vojáci, ale vojenská mise EU, aby EU podporovala Kurdy při rozhovorech o budoucím uspořádání Sýrie, aby EU poskytla Kurdům pomoc při rekonstrukci válkou zničené země. Naši vojáci se jistě raději přesunou do země, kde jsou vítáni, do země, kde budou moci opravdu pomáhat. Čeští politici a čeští diplomaté dostávají možnost konečně prosazovat věc, která má smysl. Jděte do toho a ukažte, že nejste jen loutkou v rukou cizích zájmů, že umíte více, než se schovávat za cizí sukně.

 

Autor: Aleš Merta | pondělí 4.3.2019 12:23 | karma článku: 11,67 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Aleš Merta

Verdikt Ústavního soudu aneb, když stabilita vítězí nad právem

Tak jako za reálného socialismu, tak i dnes jsou soudci pevnou oporou režimu, i když se nám establishment a média snaží namluvit pohádku o jejich nezávislosti.

25.1.2024 v 19:20 | Karma: 45,62 | Přečteno: 5908x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Krize identity v Dolní Lhotě

Závažný případ krize identity pejska v Dolní Lhotě budou pravděpodobně muset řešit nejvyšší světové kapacity spojované s tzv. woke culture.

13.1.2024 v 16:13 | Karma: 27,28 | Přečteno: 554x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Mediální hon na ministra Jurečku

Aféra „Jurečka“ nám opět ukázala, jak je pro média jednoduché vyvolat hysterickou reakci na zcela nezajímavou kauzu, jak je jednoduché „odstřelit“ slušného politika.

11.1.2024 v 18:03 | Karma: 36,94 | Přečteno: 2390x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Chceme výsluhový příspěvek!

Prezident České lékařské komory Milan Kubek asi upadl na hlavičku, má totiž za to, že lékaři by měli dostávat tzv. výsluhový příspěvek. Ovšem, když ho dostanou lékaři, tak i my ostatní workoholici ho chceme taky.

7.12.2023 v 18:44 | Karma: 28,52 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

From the river to the sea, Palestine will be free

Za skandování této nevinně vypadající říkánky, která se stala hlavním heslem demonstrujících na podporu nezávislosti Palestiny, můžete dnes údajně být obviněn i z podpory terorismu.

19.11.2023 v 17:07 | Karma: 18,26 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik