Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tokijské květy - Ludvík Armbruster v rozhovoru s Alešem Palánem

Nedávno se mi dostala do rukou zajímavá a podnětná kniha, kterou bych teď ráda doporučila vaší pozornosti. Vydalo ji Karmelitánské nakladatelství v Kostelním Vydří v roce 2011 a jmenuje se Tokijské květy. O svém životě, názorech a bohatých zkušenostech v ní vypráví český jezuita Ludvík Armbruster, který bezmála padesát let působil jako misionář v Japonsku.

Otázky klade novinář a spisovatel Aleš Palán, jenž má podobných knižních rozhovorů se zajímavými osobnostmi na triku víc, např. Kdo chodí tmami (rozhovor se syny básníka, grafika a překladatele Bohuslava Reynka), Dvě lásky (rozhovor s psychologem a spisovatelem Jaro Křivohlavým), Texty mého života (rozhovor s literárním historikem Jaroslavem Medem) a další. Aleš Palán také publikoval knihu Než krokodýl spolkne stín, která vypráví o českém misionáři v Jižní Africe Zdeňku Čížkovském, nebo se podílel na sepsání životních osudů hokejisty Stanislava Konopáska, jenž patří k hráčům první zlaté éry československého hokeje (Hráč, který přežil).

Vraťme se ale k Tokijským květům. Ludvík Armbruster, filosof, teolog, pedagog a kněz, zde vzpomíná na dětství a dospívání prožité převážně v Praze, zmiňuje své vyhoštění z republiky roku 1950, studia na Gregoriánské univerzitě v Římě, vysvětluje rozhodnutí odjet na misii do Japonska a líčí své následné působení na jezuitské Sophia University v Tokiu. V závěru knihy Ludvík Armbruster vypráví o svém polistopadovém návratu do vlasti a aktivitách ohledně obnovy jezuitské řeholní provincie v ČR i roli děkana Katolické teologické fakulty UK. Čtenář brzy pochopí, že se jedná o člověka moudrého a skromného, který se dokáže na svět dívat s humorem a nadhledem, nikomu nic nevnucuje a na mnohá kulturní i náboženská dilemata pohlíží ryze pragmaticky, s velkou dávkou pochopení pro jinakost druhého a s tolerancí vůči odlišným náboženským vyznáním. Zkrátka a dobře se nejedná o knihu jenom pro věřícího křesťana, nýbrž pro každého, kdo se občas zamýšlí nad věcmi, které nás obklopují, které utvářejí náš svět a vnášejí do něj barvy.

Velmi zajímavé je pochopitelně povídání o Japonsku, protože kdo vám řekne tolik jako člověk, jenž tam žil a pracoval bezmála půl století. A Ludvík Armbruster opravdu dokáže našinci přiblížit japonskou kulturu, tradice, povahu Japonců i historii, která značnou měrou přispěla k jejich sebeutváření. Naučit se dobře japonsky není snadné, nejhorších je těch prvních 25 let, jak se český jezuita napůl žertem a napůl vážně přiznává. Dozvíte se něco o ambivalentním vztahu Japonců k Američanům, o významu šintoismu a buddhismu nebo o japonském vzdělávacím systému. Mě osobně překvapilo, že japonské děti do šesti let si mohou dělat prakticky cokoliv, jsou to takoví malí domácí tyrani a jsou strašlivě nevychované, ovšem jakmile začnou chodit do školy, rázem se to změní a musejí se přizpůsobit a začít na sobě pracovat. Řekla bych, že to pro ně bude pěkný šok. Také jsem se dočetla, že když se řekne Čechy, vybaví se japoncům tři věci: 1. Dvořákova symfonie Z nového světa, 2. Věra Čáslavská, kterou všichni obdivovali na olympiádě v Tokiu, a 3. kulomety Škoda.

V knize se pochopitelně hovoří i o otázce víry v Boha a o tom, že křesťanství pomalu vymírá. Ludvík Armbruster vzpomíná, jak ho v dětství často sevřela úzkost ze smrti a z toho, že po smrti nebude vůbec nic. To si docela umím představit, i když sama jsem měla pocity spíše opačné. Mě zase přepadala úzkost při představě, že po smrti by mělo něco být. Celý život nás někdo hodnotí a posuzuje, jak si vedeme, jestli máme kolem domu pořádek a včas sklizenou zeleninu, jestli nejsme moc tlustí nebo moc hubení nebo nepůsobíme dojmem člověka, který se o sebe nedokáže postarat, že mi představa jakéhokoliv soudu ještě i po smrti vždy naháněla hrůzu, zatímco představa prázdnoty mě svým způsobem uklidňuje. To máme asi každý jinak. Stejně tak jako vnímání Bible. Přiznám se, že jsem ji nikdy nezdolala celou, protože na mě vždy při čtení padla beznaděj. Většina věřících hledá v Bibli útěchu, pro mě je to ale zážitek spíše frustrující. Kdysi jsem si myslela, že lidé se dělí na ty vzdělané, co navíc používají vlastní zdravý selský rozum, a na věřící, kteří papouškují, co by se mělo a nemělo, a co je lehký a co těžký hřích. Dnes už ovšem vím, že věřící člověk může být zároveň moudrý, vzdělaný a s vlastními názory, že se to zkrátka nevylučuje. A takový je právě Ludvík Armbruster, který dnes působí jako kněz v kostele svatého Ignáce v Praze a lidé si tam jeho kázání nahrávají, protože jsou velmi podnětná a zajímavá.

Tokijské květy jsou knihou, která překvapí. Někteří vysocí církevní představitelé nebudí zrovna důvěru, proto má spousta lidí tendenci myslet si, že jsou takoví všichni, a ono ejhle, najednou se objeví i člověk ryzí a hodný obdivu, který toho v životě mnoho dokázal. Ludvík Armbruster je nositelem rakouského Čestného kříže za vědu a umění a od českého prezidenta Václava Klause dostal Medaili Za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství. Doma se cítí jak v Praze, tak v Tokiu, kam se pravidelně vrací. I díky tomu je rozhovor s ním neobvyklý a inspirativní.

PS.: Fotografie Ludvíka Armbrustra pochází z Wikimedia Commons a je volně k šíření. Autorem je Michal Maňas. Adresa odkazu: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ludvik_Armbruster.png

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Benešová | sobota 11.8.2012 21:20 | karma článku: 10,03 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Alena Benešová

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

5.5.2016 v 16:52 | Karma: 19,60 | Přečteno: 741x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

4.2.2016 v 8:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

23.1.2016 v 16:41 | Karma: 14,30 | Přečteno: 487x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:43

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Nejčastější nemocí z povolání zůstává covid. Postihuje hlavně zdravotníky

22. května 2024  11:35

Ačkoli nových případů covidu je minimum, například za úterý jich přibylo jen 14 a v nemocnicích...

Rus s modro-žlutými vlasy hlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27,  aktualizováno  22.5 11:32

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Zloděj ukradl kolo cyklistovi, který po pádu ztratil vědomí. Pomoc nezavolal

22. května 2024  11:29

Cyklistika je jeho celoživotní vášní. V noci z neděle na pondělí se Michal zrovna vracel z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.