Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

Ohníček a Sedmička pionýrů. Řada povídek, novel a románů pro děti i dospělé vyšla později také knižně.

Nakladatelství Triton minulý rok vydalo dva na sebe navazující Bulyčovovy romány v jednom výtisku pod souborným názvem Osada. V češtině vycházely časopisecky jako Průsmyk (1981) a Druhá cesta k Průsmyku (1986), později knižně pod názvy Slyšel jsem Zemi (1984) a Země je příliš daleko (1988). Oba romány patří k vrcholnému dílu tohoto oceňovaného a do mnoha jazyků překládaného autora, který si získal příznivce nejen mezi milovníky fantastiky. Osada navíc poprvé v česku vychází v podobě, do jaké ji sám autor upravil pro knižní vydání. Především ve druhém díle došlo k několika změnám, u nás však dosud vycházela pouze původní, finálně neupravená časopisecká verze. Nyní si konečně můžeme dílo vychutnat v celé kráse, pěkně pohromadě a se zajímavým doslovem mapujícím život a tvorbu Kira Bulyčova.

Osada, to je shluk chatrčí na cizí nehostinné planetě, kde kdysi ztroskotala výzkumná vesmírná loď Pól vypravená ze Země. Lidé museli kvůli unikající radiaci loď opustit, sestoupit z hor do údolí a na čas se tu usadit. Věřili, že se brzy k lodi vrátí, a že se jim podaří navázat spojení se Zemí.

Život tady je ale příliš těžký a vysilující. Ohrožují je neznámé druhy zvířat, agresivní jedovaté rostliny, extrémně tuhé zimy, nedostatek potravy a oblečení, chybí léky, nástroje i materiál k výrobě čehokoliv užitečného. Lidé zvyklí na výdobytky civilizace najednou nemají po ruce nic, co by jim usnadnilo život v divočině. Cesta nahoru k Průsmyku a k lodi je nad jejich možnosti. Naděje přichází až s další generací. Mladí, kteří se tu narodili, jsou otužilejší a v mnoha ohledech odolnější. Dovedou lovit, znají nebezpečí číhající v lese, pohyb v tomto prostředí se pro ně stal přirozeností. Od starších slýchají vyprávění o Zemi a všemu se poctivě učí, ale Země je svět, který je pro ně nepředstavitelný. Vlastně ani nevědí, jestli by se chtěli vrátit někam, kde to neznají, a kde to pro ně bude cizí. Jejich domov je tady, tuhle planetu by chtěli prozkoumávat a zvelebovat, ta je pro ně skutečná. Starší generace se snaží předat dál vše, čeho lidstvo dosáhlo za tisíce let existence a civilizačního vývoje, je ale jasné, že v drsném a divokém světě se nepodaří zachovat stejnou úroveň a dříve či později zavládne právo silnějšího.

Autor vytvořil postavy z masa a kostí, kterým čtenář rozumí a dokáže se ztotožnit s jejich obavami i touhami, pochopit zahořklost, duševní vyčerpání i beznaděj, která číhá ve vlhkých koutech plesnivých chatrčí. S tím kontrastuje energie, optimismus a zbrklost mládí, první lásky, tvrdohlavost a neochota podřídit se hlasu rozumu. Rozhodnutí jednotlivce tady může ovlivnit osudy všech ostatních a o napětí není nouze. V dějové linii se skrývá několik překvapivých momentů. Celý příběh se čte jedním dechem a zbude po něm silný dojem, kterého se už nezbavíte. Možná si po letech nevzpomenete na název knihy nebo jména postav, ale dojem zůstane a bude vás nutit se k Osadě stále vracet.

Tvorby Kira Bulyčova si považují lidé všech věkových kategorií. Velmi známý je jeho cyklus pro děti o dobrodružstvích malé Alisy (v češtině Alenky), který u nás vyšel pod názvy Alenka z planety Země, Alenčiny narozeniny a Milión Alenčiných dobrodružství. Za zmínku stojí i humoristicko – satirické povídky o ztřeštěných obyvatelích malého ruského městečka Guslar Veliký (Mimozemšťané v Guslaru, Vynálezci z Guslaru) a cyklus románů a novel o kosmických toulkách vynalézavého a energického doktora Pavlyše, ke kterému patří právě i Osada. Ani tady se autor nedokázal obejít bez svého oblíbeného hrdiny, který se nečekaně zjevuje ve druhé části příběhu, byť zde hraje pouze vedlejší roli.

Dílo tohoto dnes již klasického ruského spisovatele bývá právem oceňováno za vysokou literární úroveň i lidskost. Osada zcela jistě zaujme i čtenáře, kteří sci-fi žánru příliš neholdují. Nejedná se o žádné meziplanetární bitvy nebo o přetechnizované a těžko srozumitelné prostředí. Knihu bychom klidně mohli zařadit mezi psychologické romány zabývající se hledáním smyslu života, mezigeneračními problémy, touhou někam patřit a zachovat si lidství i v extrémně vypjatých situacích.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Alena Benešová | čtvrtek 4.2.2016 8:50 | karma článku: 12,14 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Alena Benešová

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

5.5.2016 v 16:52 | Karma: 19,60 | Přečteno: 741x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

23.1.2016 v 16:41 | Karma: 14,30 | Přečteno: 477x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tichá holka: nevšední příběh ze školních lavic

Torey L. Hayden nastupuje jako učitelka na novou školu. Jaký bude její první školní rok? Dostává speciální třídu poněkud problémových dětí, ale není už žádná elévka a na práci se těší. Miluje výzvy a věří, že se svými bohatými pedagogickými zkušenostmi to zvládne.

2.5.2015 v 19:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.