Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

                                                                     ...stala bestsellerem a nyní vychází i u nás.

Český čtenář měl již několikrát možnost seznámit se s případy hrbatého londýnského právníka Matthewa Shardlaka. Poprvé jsme se s ním setkali v románu Rozpuštění, jehož děj se točil kolem rušení římskokatolických klášterů, politiky Thomase Cromwella a vraždy královského vyslance. Matthew Shardlake je literární postavou, která čtenáři lehce přiroste k srdci.

Narodil se jako syn farmáře, avšak kvůli vrozené vadě páteře nemohl pokračovat v rodinné tradici a převzít po otci farmu. Příbuzní na něj hleděli skrz prsty, cizím byl akorát pro smích. Středověk neměl s mrzáky slitování, lidé stále ještě věřili tomu, že hrbáči přinášejí smůlu. Matthew Shardlake musel vsadit na jiné karty, pokud chtěl v životě uspět, a těmi byly zvídavost, bystrá mysl a přirozená inteligence. I přes tělesný handicap to nakonec dotáhl na úspěšného právníka, který je navíc empatický, disponuje pochopením pro lidské slabosti a nenechá se unášet předsudky. Je ale také velmi tvrdohlavý a občas působí spíš jako rozmrzelý umanutý bručoun než laskavý a vstřícný lidumil. Jeho uzavřenost se dá ale pochopit, a čtenář ho má proto ještě radši.

Lamentace je už šestým dílem z řady, která by se mohla jmenovat Případy Matthewa Shardlaka. Začalo to již zmíněným Rozpuštěním, po němž následovaly romány Temný oheň, Vladař, Zjevení a Trofej. Co se týká časové roviny, postupně jsme se společně s Matthewem Shardlakem přebrodili celou érou kontroverzního panovníka Jindřicha VIII. V Lamentaci král umírá a celá jedna etapa anglických dějin se tak uzavírá, ačkoliv doufejme, že se tím neuzavírá série Sansomových historických shardlakeovských detektivek. Romány není nezbytně nutné číst v řadě po sobě, navazují na sebe jen volně a každý další titul přináší nový, samostatný případ. Určitě se ale vyplatí přečíst si všechny předchozí díly, protože pro milovníky historických románů a historických detektivek je to nezapomenutelný zážitek.

Lamentace se odehrává v době, kdy má král Jindřich VIII. smrt prakticky už na jazyku. V zemi zuří boj o moc mezi protestanty a katolíky, u dvora vládnou obavy, spekulace a intriky. Nevyzpytatelný panovník se střídavě naklání k té i oné náboženské frakci, jak se mu to právě hodí. Momentálně mají navrch katolíci, kteří pořádají četné hony na kacíře, zatímco protestanti trpělivě vyčkávají, zda se situace nezmění a nenakloní v jejich prospěch. Lidé se o svém náboženském přesvědčení bojí mluvit, ať jsou katolíky či protestanty. Nikdo neví, jaká situace bude zítra, a kdo upadne v nemilost příště. Král je sice vážně nemocný a mnoho času mu už nezbývá, pořád je to však ten starý známý tyran, kterého není radno podceňovat.

Shardlakovi je v této době něco přes čtyřicet a pomalu se mu začíná zajídat staromládenectví. Rád by se oženil a založil rodinu, něžné pohlaví však o člověka jeho vzhledu nejeví zájem. Přestože má Matthew hodně práce, cítí se osamělý. V takovém rozpoložení ho zastihne vzkaz od královny, která potřebuje jeho služby. Shardlake se po zkušenostech z minulosti drží od královského dvora co nejdál a rozhodně se netouží zaplést do dvorských intrik, pro Kateřinu Parrovou má však slabost.

Pracoval pro ni ještě v době, kdy byla provdaná za lorda Latimera, a hluboce si jí váží. Tak nějak by si představoval ženu svého života, ačkoliv dobře ví, že člověk jeho postavení nemůže hledět příliš vysoko. Přes značné bezpečnostní riziko se nakonec rozhodne pustit do případu ztraceného spisu. Spisu s názvem Lamentace hříšné duše, jehož autorkou je sama královna a který někdo nečekaně ukradl z její ložnice.

V šestém díle volné řady se znovu setkáváme s několika přáteli a známými Matthewa Shardlaka, především s jeho pomocníkem Jackem Barakem, z něhož se stal v průběhu doby spokojený a pyšný otec rodiny, s maorským lékařem Guyem, dlouholetým Shardlakeovým důvěrným přítelem, a také s bezskrupulózním právníkem Stephenem Bealknapem, který v minulosti připravil Shardlakovi nejednu horkou chvilku. Největšího Shardlakova nepřítele u dvora pak představuje sir Richard Rich, bezohledný a mocný člen královské rady, jenž se nikdy nebál ušpinit si ruce. Přibude ale i pár výrazných nových postav, především co se týká Shardlakeovy kanceláře, která dostane slibnou posilu v podobě mladého vyděděného šlechtice, nebo další tváře z prostředí londýnských právnických Innů, kde se Matthew setkává se svými protivníky u soudních přelíčení.

C. J. Sansom má všechny své příběhy zasazeny do detailně přesného historického rámce. Skutečné historické postavy se tu setkávají s fiktivními, aniž by byla narušena atmosféra doby nebo historická věrnost. Díky autorově hluboké znalosti dějin a schopnosti živě vylíčit dramata doby zapadne čtenář do tudorovské Anglie s naprostou samozřejmostí a lehkostí. Detektivní zápletka je jako vždy solidně vystavěná a v zásadě jednoduchá. Autor klade důraz na detaily, např. jeho popis královského paláce Whitehallu je natolik sugestivní, že si každý dokáže na vlastní oči představit tu nádheru, kterou se ješitný panovník obklopoval. Kniha se velmi dobře čte a je napínavá až do poslední stránky.

Kromě velkého případu pro královnu řeší Matthew Shardlake i své vlastní méně důležité, přesto nanejvýš zajímavé právní záležitosti týkající se obyčejných Londýňanů. Tady jako vždy nahlédneme pod pokličku právního systému, ve kterém se C. J. Sansom, sám mimojiné právník, dobře vyzná. A protože Jindřich VIII. na konci knihy opravdu zemře, nezbývá než doufat, že příště Matthewa Shardlaka potkáme v době nové, a to za vlády Krvavé Mary nebo její nástupkyně Alžběty I.

Autor: Alena Benešová | sobota 23.1.2016 16:41 | karma článku: 14,30 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Alena Benešová

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

5.5.2016 v 16:52 | Karma: 19,60 | Přečteno: 741x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

4.2.2016 v 8:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tichá holka: nevšední příběh ze školních lavic

Torey L. Hayden nastupuje jako učitelka na novou školu. Jaký bude její první školní rok? Dostává speciální třídu poněkud problémových dětí, ale není už žádná elévka a na práci se těší. Miluje výzvy a věří, že se svými bohatými pedagogickými zkušenostmi to zvládne.

2.5.2015 v 19:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.