Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebudu nenávidět: jiný pohled na izraelsko-palestinský konflikt

V brněnském nakladatelství Host právě vyšla kniha palestinského lékaře Izzeldina Abuelaishe s názvem Nebudu nenávidět, která nás nechává nahlédnout pod pokličku ne zrovna přátelských izraelsko-palestinských vztahů. Nejedná se o obžalobu ani obhajobu žádné z válčících stran; autor se pouze snaží přiblížit čtenářům každodenní život v Gaze, která je jeho domovem, a zamýšlí se nad tím, co je třeba udělat pro mír na Blízkém východě.

O pásmu Gazy slýcháme z médií co chvíli. Už jsme si zvykli, že izraelsko-palestinský konflikt nebere konce a smířili se s tím, že v tomto koutě světa nikdy klid nebude. Situace je špatná už asi šedesát let, téma tedy poněkud zevšednělo. Coby Evropané si můžeme dovolit nadhled. Politickou situaci na Blízkém východě můžeme vyhodnotit na základě faktů a dívat se na ni bez větších emocí jako na složitou šachovou partii. Někteří z vás si možná řeknou - proč složitou? Všechno je přece jasné: na jedné straně pracovití a po generace těžce zkoušení Židé, na druhé muslimští teroristé, kteří si ničeho neváží a své děti učí od narození jen nenávisti a agresi.

Evropský nadhled však dostává trhliny, seznámíte-li se s konkrétním lidským osudem. Izzeldin Abuelaish vás pozve do svého domova, představí vám svou rodinu i přátele, upřímně se podělí o zážitky z dětství v uprchlickém táboře Džabálijá a celkem věcně vylíčí nelehkou cestu běžného Palestince za vzděláním a životním uplatněním. Jsme svědky Izzeldinova osobnostního i profesního růstu a také jeho houževnatosti a vytrvalosti při prosazování mírových programů a osvěty. Čtenář má možnost poznat lékaře z Gazy i v roli milujícího manžela a starostlivého otce, který své děti posílá do mírových táborů, kde dochází ke sbližování izraelské a palestinské mládeže. Doktor Abuelaish totiž věří, že především mladí lidé jednou dokáží prolomit bludný kruh nenávisti, hořkosti a dobře živených pocitů křivdy.

Mnozí se jistě budou ptát, zda kniha není pouze propagandistickým materiálem, který se snaží upozornit svět na bídné podmínky života v Gaze a zvrátit počty příznivců i odpůrců té či oné strany. Není to však jen blízkovýchodní konflikt, oč tu běží. Kniha Nebudu nenávidět Izzeldina Abuelaishe má daleko širší dopad. Předně ukazuje, v kolika směrech jsme si jako lidé podobní, a že nejen Palestinci a Izraelci mají mnoho společného. Nezáleží na tom, v jaké kultuře se narodíme a jaké náboženství vyznáváme, ale jakou cestu si zvolíme. A tady slyším odpůrce islámu skřípat zuby, zvedat varovně vztyčený prst a prohlašovat něco o zatracených humanistech, které by patřilo všechny postřílet. Ono někdy stačí projít si pár internetových diskuzí a zjistíte, že ani naše společnost není příliš otevřená dialogu a kompromisu. Každý prosazuje to svoje a nabízet lidem jiný úhel pohledu vám vynese jen rozčarování a spory. Někteří se svého přesvědčení ani své nenávisti nikdy nevzdají, protože pak by se neměli o co opřít a ztratili by pohon i motivaci k životu.

Mám podezření, že Izzeldin Abuelaish nosí růžové brýle a že jeho mírové snahy se minou účinkem, jako se míjely účinkem doposud. Konflikt na Blízkém východě zkrátka nemá řešení; ne dnes a ani ne zítra. Možná ale za pár generací ano, a to jen díky lidem podobného smýšlení jako doktor Abuelaish, který to nikdy nevzdá a nevzdal to ani poté, co při palbě z izraelského tanku zemřely jeho tři dcery.

 

Pár slov o autorovi:

 

Izzeldin Abuelaish se narodil v roce 1955 v uprchlickém táboře v pásmu Gazy. Lékařský diplom získal na univerzitě v Káhiře a značnou část své gynekologicko-porodnické praxe provozoval v Izraeli. Vystudoval také obor veřejné zdraví na Harvardu. Jeho názory a vědecké práce jsou vyhledávané na celém světě. Po smrti svých dcer v roce 2009 založil nadaci, jejímž cílem je posílit postavení dívek a žen v blízkovýchodní společnosti pomocí zdravotních a vzdělávacích programů. Izzeldin Abuelaish byl několikrát nominován na Nobelovu cenu míru. V současnosti působí na univerzitě v Torontu. Je držitelem mnoha humanitárních cen a říká o sobě, že nikdy neztrácí naději.

 

Elektronickou knihu Nebudu nenávidět si můžete koupit na webu Knihy.iDNES.cz ve formátu ePUB, Kindle (Mobi) a PDF pro čtečky. Vydalo nakladatelství Host, počet stran 240. Do češtiny přeložila Martina Neradová. Kniha je doplněna o fotografie z rodinného archivu autora, básničky dětí a příspěvky rodinných přátel.

 

Fotografie Izzeldina Abuelaishe pochází z Wikipedie a je volně k šíření. Autorem je Jacob Stevens. Adresa odkazu: http://en.wikipedia.org/wiki/Izzeldin_Abuelaish#mediaviewer/File:DrAbuelaish.jpg

Autor: Alena Benešová | sobota 20.9.2014 14:10 | karma článku: 16,55 | přečteno: 4265x
  • Další články autora

Alena Benešová

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

5.5.2016 v 16:52 | Karma: 19,60 | Přečteno: 741x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

4.2.2016 v 8:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

23.1.2016 v 16:41 | Karma: 14,30 | Přečteno: 477x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.