Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Guy Gavriel Kay – Letní strom (1. díl Fionavarské tapisérie)

Dnes jsem ve vlaku dočítala knihu Letní strom, která je prvním dílem Fionavarské tapisérie, a málem jsem nestihla vystoupit včas! Příznivci fantasy žánru budou autora jistě znát. Kanaďan Guy Gavriel Kay vstoupil do literatury už v roce 1984 a právě třídílná Fionavarská tapisérie byla jeho poměrně úspěšným debutem. U nás ji v překladu Lindy Bartoškové vydalo roku 2009 nakladatelství Argo.

Čeští čtenáři se však s tvorbou Guye Gavriela Kaye seznámili již dříve. V roce 1999 vyšel autorův samostatný fantasy román Tigana, o rok později Píseň pro Arbonne a v roce 2008 vydal Talpress středověkou epickou fantasy Lvi z Al-Rasanu. V hlasování o nejlepší fantasy za rok 2008 to Lvi z Al-Rasanu těsně prohráli se Sapkowskiho dílkem Lux perpetua. Vzhledem k tomu, že Lux Perpetua je posledním svazkem husitské trilogie, na který fanoušci čekali čtyři roky, mě to prvenství nepřekvapuje. G. G. Kay měl těžší pozici, přesto se prosadil. Lvi z Al-Rasanu si našli své příznivce a dnes už se na českém trhu vyskytuje celá řada Kayových románů.

Vraťme se ale k Fionavarské tapisérii, k tomu úplně prvnímu, co autor stvořil. Jedná se o klasickou fantasy v tolkienovském stylu, která za těch více než pětadvacet let od svého vzniku inspirovala mnohé další umělce jak na poli literárním, tak i hudebním či výtvarném. Pětice studentů torontské univerzity se na konci semestru vypraví na dlouho očekávanou přednášku externího profesora Lorenza Marcuse, jenž je skutečnou kapacitou ve svém oboru. Není divu, že je aula zaplněná k prasknutí a všichni chtějí s tímto uznávaným vědcem a historikem hovořit. Nikdo ale netuší, že Lorenzo je zároveň mágem Lorenem Stříbropláštěm ve světě zvaném Fionavara, a že sem na Zemi přišel, aby s sebou odvedl pět studentů. Především má zájem o Kimberly Fordovou, hnědovlasou dívku zvláštních schopností, která na přednášku dorazila s několika přáteli: se svou spolubydlící, krásnou a křehkou Jennifer Lowellovou, s duchaplným a elegantním Kevinem Lainem a s uzavřeným Paulem Schaferem, který se dosud nevzpamatoval z osobní tragédie, jež ho potkala před rokem. Ke skupince se náhodou přichomýtne i samotář Dave Martyniuk a už jich máme plný počet. Nebo že by to nebyla náhoda? Že by i introvertní a poněkud nemotorný Dave, který věří v existenci cizího světa ze všech nejméně, měl najít uplatnění právě tam? Ať je to, jak chce, studenti se společně s Lorenem Stříbropláštěm a trpaslíkem Mattem Sörrenem vydávají na cestu do neznámé Fionavary.

Zpočátku se zdá, že naše pětice byla pozvána pouze na oslavu padesátiletého období vlády brenninského velekrále Ailella, a že to bude příjemné zpestření studentského života. Brzy se však ukáže, že ve Fionavaře se schyluje k velkým věcem, a že přítomnost pozemšťanů tu není náhodná. Ožívá pravěké zlo, které dosud uvězněno čekalo na vhodný okamžik k návratu. Pokud zvítězí, bude to mít neblahý dopad nejen na osud středověké Fionavary, ale i všech ostatních světů, které jsou jejím nedokonalým obrazem. Každému ze studentů je souzeno sehrát v boji mezi Dobrem a Zlem určitou roli, ne vždy stejnou, avšak pokaždé významnou.

Fionavara je svébytným světem plným bájných tvorů, mágů, králů, dávných hrdinů i bohů. Čtenář se postupně seznamuje se zdejšími obyvateli, mýty a legendami, naslouchá zpěvu písní a prostřednictvím hlavních hrdinů se účastní starých obřadů a rituálů. Autorův poetický způsob vyjadřování a živé sugestivní vyprávění nás vtahují do děje stále hlouběji a když dočteme do konce, zjistíme, že jsme ve Fionavaře nechali kus svého srdce. To je podle mě důkaz toho, že jde o dobrou knihu.

V úvodu najdeme mapu a pro lepší orientaci také seznam všech postav, abychom v prvních kapitolách netápali a nemuseli hledat v textu kdo, s kým, kde, a proč, ačkoliv tato fantasy rozhodně není přelidněná a chaotická. Řekla bych, že všeho je tak akorát, aby se čtenář vyznal, pochopil a vstřebal to dřív, než ho to přestane bavit, jak se bohužel u mnoha fantasy příběhů stává.

Mně osobně se představa toho, že souběžně s naším světem existují i jiné světy, líbí. Čas tam ubíhá jinak a je tam možné vše, co tady nelze. Této myšlenky se chytil už C. S. Lewis v Letopisech Narnie. Pár děcek tam našlo starou skříň, jestli si vzpomínáte, kterou prolezly do jiného světa. Možná občas není špatné vymanit se ze stereotypu a někam se podívat, vycestovat, upřít myšlenky k něčemu novému a odreagovat se. Nezbylo vám na dovolenou? Nevadí, zkuste Fionavaru.

Letní strom (na rozdíl od Letopisů Narnie) není pro děti, proto je třeba počítat s tím, že některé pasáže jsou drsnější, smutnější a tragičtější, než tomu bývá v pohádkách, ovšem tragické příběhy v sobě na druhou stranu mívají hloubku a sílu, neb z bolesti se rodí moudrost, ze tmy světlo. Čtenář až do poslední chvíle netuší, kolik z těch pěti studentů se vrátí domů, za jakých podmínek bude návrat možný a v neposlední řadě, jestli se vůbec budou chtít vrátit. Někteří totiž ve Fionavaře našli své skutečné poslání.

Už zbývá jen dodat, že se na další pokračování Fionavarské tapisérie nesmírně těším. Druhý díl nese název Potulný oheň, závěrečný díl pak Nejtemnější cesta.

Je poznat, že autorovými vzory byli Lord Dunsany, E. R. Eddison a zejména R. R. Tolkien. Guy Gavriel Kay se dokonce na studiích seznámil s Tolkienovým synem Christopherem, a když slavný spisovatel zemřel, spolupracoval na utřídění jeho literární pozůstalosti. Některé materiály pak s Christopherem publikovali jako Silmarillion.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Benešová | středa 11.7.2012 16:20 | karma článku: 8,42 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Alena Benešová

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

5.5.2016 v 16:52 | Karma: 19,60 | Přečteno: 741x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

4.2.2016 v 8:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

23.1.2016 v 16:41 | Karma: 14,30 | Přečteno: 487x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko chce zabrat větší část Baltu. Hranice neodpovídají situaci, tvrdí

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:13

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:09

Aktualizujeme Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

V Tatrách zemřel turista. Nebyl to Čech, ale Slovák, upřesnila horská služba

21. května 2024  22:37,  aktualizováno  22.5 11:01

Při úterním pádu ve Vysokých Tatrách na Slovensku nezemřel český turista, ale Slovák. Svou původní...

Feri obdrží od soudu výzvu k nástupu do vězení, rozsudek je vykonatelný

22. května 2024  10:59

Rozsudek, který poslal bývalého poslance Dominika Feriho na tři roky do vězení za znásilnění dívek,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.