Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Carolly Erickson – Poslední manželka Jindřicha VIII.

Poslední manželka Jindřicha VIII. je historický román z pera americké spisovatelky a historičky Carolly Erickson, která psala převážně v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Její knížky u nás téměř všechny vydalo ostravské nakladatelství Domino a je vskutku o co stát, autorka si vbrzku získala čtenáře i odbornou veřejnost.

Jak už název napovídá, ústřední postavou románově zpracovaného příběhu je poslední manželka nevyrovnaného a rozporuplného anglického krále Jindřicha VIII. Kateřina Parrová. Nutno podotknout, že toto období anglických dějin se v literatuře a v kultuře vůbec objevuje dost často, neboť je plné dramatických zvratů a neobyčejných lidských osudů. Jindřich VIII. se svými ženami, dětmi a rádci vstoupil do dějin vskutku neobvyklým způsobem. Kat za jeho vlády neměl chvilku volna.

Z jeho žen se asi nejvíce pozornosti dostalo a dostává krásné a ctižádostivé Anně Boleynové, která nejenže stála v pozadí významných politických a náboženských převratů a způsobila de facto odloučení Anglie od Říma, ale stala se i matkou pozdější královny Alžběty I. Fakt, že musela svoji krásnou mladou hlavu položit na špalek, už jen korunuje všeobecný zájem o její osobu. To je panečku postava pro romanopisce. Velká tragická láska a dramatický konec. Ani Kateřina Aragonská a Kateřina Howardová nejsou marné. První pro svůj královský původ, povahu světice a dceru Marii, jež si později získala přízvisko „Krvavá“, druhá pro intriky na královském dvoře, které vyústily v její popravu. Dokonce i pokorné a hodné Janě Seymourové stojí za to věnovat pozornost, byť umřela dřív, než to s ní mohlo špatně dopadnout. Porodila ale aspoň následníka trůnu, i když neduživého. Naproti tomu Anna Klevská a Kateřina Parrová, jediné dvě ženy, které vyšly ze svazku s Jindřichem VIII. živé, upadají do zapomnění. O Anně Klevské s obličejem poďobaným od neštovic se toho moc neví. O její existenci před sňatkem s anglickým králem vůbec nic, z pozdějšího života v ústraní jen málo. Na trůně se neudržela dlouho a aby se vyhnula cestě na popraviště, prozíravě souhlasila s rozvodem. Rovněž Kateřina Parrová se projevila jako rozumná a uvážlivá žena. Byť netoužila stát se královnou, svůj úděl odevzdaně přijala a snažila se být stárnoucímu a nemocnému Jindřichovi dobrou ošetřovatelkou. Měla velké štěstí, že král nakonec umřel, protože kat už měl sekyru nabroušenou a všichni u dvora tipovali, že její nástupkyní se stane Kate Brandonová, vévodkyně ze Suffolku. Carolly Erickson se v románu Poslední manželka Jindřicha VIII. věnuje právě této částečně opomíjené šesté ženě kontroverzního anglického krále.

Kateřina Parrová neměla moc nadějí na výhodný sňatek, přestože byla půvabná a v jejích žilách kolovala kapka královské krve. Rodina z matčiny strany totiž počítala mezi své předky Jana Gentského, syna krále Eduarda III. Katka ale nevlastnila půdu a věno měla jen skromné, proto se ženiši nepřetrhli. Její matka, která byla dvorní dámou Kateřiny Aragonské, ji přivedla v sedmi letech ke dvoru a marně se snažila najít pro ni vhodnou partii. Zlom nastal teprve tehdy, když se Kateřinin bratr Will oženil s jednou z nejbohatších dědiček v zemi Annou Bourchierovou. To už bylo Kateřině čtrnáct let, nejvyšší čas na sjednání sňatku. Rodina se rozhodla provdat ji za senilního uslintaného starce lorda Burgha.

Všechny peripetie související s Katčinými sňatky a s životem jak u dvora, tak mimo dvůr tady líčit nebudu. Byla svědkem pádu Kateřiny Aragonské, vzestupu i pádu Anny Boleynové, předčasného úmrtí Jany Seymourové, příjezdu Anny Klevské i pošetilého jednání mladičké a hloupoučké Kateřiny Howardové. Někdy sledovala události zpovzdálí, jindy zas hned z první řady, proto nijak netoužila dostat se do blízkosti krále a už vůbec ne stát se jeho ženou. Od mládí se však s Jindřichem VIII. setkávala při nejrůznějších příležitostech a těšila se jeho vrtkavé přízni, která zřídkakdy věstila něco dobrého. Později se zamilovala do králova okouzlujícího a vtipného švagra Thomase Seymoura, jehož láska jí pomáhala přežít těžké časy před královým skonem, kdy nad ní visela hrozba obvinění z kacířství a z velezrady. Kateřina Parrová byla totiž obhájkyní protestantismu, což se nelíbilo hlavně katolíkům v čele s biskupem Gardinerem. Pravým důvodem, proč se jí zbavit, však byl fakt, že neporodila králi vytouženého syna. Nezbývalo, než obratně proplouvat dvorskými intrikami a doufat, že z toho vyvázne živá a bude se konečně moci vdát z lásky.

Thomas Seymour ovšem prahnul po moci a v prvé řadě toužil dostat se co nejblíže k trůnu. Pokukoval po katolicky smýšlející princezně Marii i po dosud velmi mladé princezně Alžbětě a oženil by se prakticky s kýmkoliv, jen aby stál co nejvýše a trumfnul svého bratra Eduarda, jenž se chopil vesla po smrti Jindřicha VIII. a vládl zemi v době, kdy jeho synovec byl ještě nezletilý. Bratři Jany Seymourové spolu odjakživa sváděli mocenský boj. Thomasovi se nakonec nepodařilo ukousnout žádné větší sousto, proto se spokojil s královnou vdovou. Kateřině Parrové se tak splnil sen a stala se jeho ženou. Protože si dobře rozuměla se všemi Jindřichovými dětmi, vzala si k sobě patnáctiletou Alžbětu a poskytla jí domov. Thomas si ale nedal pokoj, Alžbětě se dvořil a vytvářel situace, které se stávaly terčem klepů. Kateřina to nejprve omlouvala a přehlížela, nakonec si však musela přiznat, že Tom je velkým zklamáním a nikdy o ni nestál z jiného důvodu než z touhy po vyšším společenském postavení. Nepomohl už ani fakt, že konečně po všech těch letech čekala dítě.

Carolly Erickson se role vypravěčky zhostila na výbornou. V knize je celá řada napínavých situací, které se možná v detailech tak zcela neshodují se skutečností, avšak čtenář nabude dojmu, že to tak docela dobře mohlo být. Kostra příběhu je samozřejmě historicky věrná a známe ji už z jiných děl, např. ze seriálu Tudorovci. Autorka román oživila svým úhlem pohledu, svou znalostí lidských povah a bezesporu i doby.

V duchu jsem zavzpomínala, co dalšího z tudorovského období jsem četla a s čím mohu svůj náhled na dění kolem Jindřicha VIII. srovnat. Je to převážně četba oddechová a má i svoje chyby, na jejím základě jsem si ale udělala ucelený obrázek nejedné historicky významné osobnosti a dala si do souvislostí mnohé události, o kterých jsme se ve škole učili tím způsobem, že jsme je mechanicky přiřazovali k letopočtům na časových přímkách.

Mohu doporučit ještě tyto knihy:

Paul Rival: Šest žen Jindřicha VIII.

Jean Plaidy: Bezdětná královna (ústřední postavou je Kateřina Aragonská), Dáma v Toweru (Anna Boleynová), Růže bez trnů (Kateřina Howardová), Šestá žena (Kateřina Parrová), Ve stínu koruny (Krvavá Marie), Královna této říše (Alžběta I.)

Hilary Mantelová: Wolf Hall (ústřední postavou je zde Thomas Cromwell)

Karl Zuchardt: Zemři, blázne (ústředními postavami jsou Jindřich VIII., Anna Boleynová a Thomas More)

Kate Emerson: z řady Tajemství dvora Tudorovců vyšly tituly Mezi dvěma královnami, Palác rozkoší, Z příkazu krále

Alison Weirová: Princezna Alžběta

Robin Maxwell: Tajný deník Anny Boleynové nebo román Panna (ústřední postavou je zde Alžběta I.)

 

PS.: Obrázek Kateřiny Parrové je věrnou fotografickou reprodukcí portrétu od neznámého autora a pochází z Wikimedia Commons. Dílo je volně k šíření. Adresa odkazu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Catherine_Parr,_attributed_to_Master_John.jpg

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Benešová | středa 20.6.2012 18:50 | karma článku: 13,72 | přečteno: 1708x
  • Další články autora

Alena Benešová

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

5.5.2016 v 16:52 | Karma: 19,60 | Přečteno: 741x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

4.2.2016 v 8:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

23.1.2016 v 16:41 | Karma: 14,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.