Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený dopis Janu Bednářovi aneb Zpověď úplatného redaktora

Vážený pane Bednáři, kdybyste mi to psal před několika měsíci, myslel bych si, že mluvíte z hladu. Ale když už jste svému úsilí věnoval tolik času a s dopisem se psal, odpovím Vám. A protože před Vámi "nemám co skrývat", odpovím Vám rovnou dopisem otevřeným, aby se i čtenáři mohli pobavit stihomamem Vaší pacifistické organizace.

Ano, byl jsem zaplacen. Je to sumička příjemná, zakulacená, řekl bych - baculatá. Vlastně, abych byl upřímný, je tak kulaťoučká, že už vlastně do práce chodím jen pro zábavu. Kdybych chtěl, jsem už nadosmrti zabepečen. Ale protože mne baví diskreditovat Vaše hnutí a produkovat manipulativní informace, které Vás mají záměrně poškodit, nemohu zůstat doma. A tak chodím do práce i nadále a svůj plat redaktora dávám na charitu. Žiji pouze z onoho úplatku.

Možná by Vás zajímalo, jak se to dělá, jak se úplatek přebírá, kdo mi ho dal a za jakých okolností. Jsem otevřený, a tak se svěřím i s nějakými detaily.

To bylo tak. Při cestě do práce mi na mobil přišla sms zpráva ze skrytého čísla. Mám stát o půlnoci v telefonní budce na Václavském náměstí vedle stánku s klobásami. Přesně úderem dvanácté se mi kdosi ozve. Vše proběhlo přesně, jak neznámý pisatel uvedl - o půlnoci stojím v budce, automat drnčí, zvedám sluchátko. Na druhém konci byl Marek Dalík nebo alespoň někdo, kdo se za něj vydával, protože se tímto jménem představil. Překvapilo mne to, normálně se neznáme. "Jste ochoten napsat nějakou prasárnu na účet těch bláznů?" zeptal se a já polkl vzrušením z této konspirativní situace. Ta přímočarost mne zaskočila, ale dobře jsem bez bližších indicií věděl, koho má Marek na mysli. A protože Ne základnám opravdu nemám rád, bez rozmýšlení jsem kývl. "Zadarmo to nebude," dodal lobbista. To mne potěšilo, i když pro peníze to nedělám. Zkrátka tady chci americký radar, to je vše. Ale když mi ještě někdo nádavkem zaplatí, proč bych takovou nabídku odmítal? Ostatně, každý splácíme hypotéku, ne? vzpomněl jsem si na větu z jednoho filmu.

Nedalo mi to ale a zeptal jsem se, zda se platí předem nebo až po vykonané práci. Chtěl jsem tajemnému Dalíkovi nadiktovat číslo účtu, ale takhle se to prý nedělá, opravil mne. Začervenal jsem se, taky mne mohlo napadnout, že úplatek se předává většinou v igelitově tašce. A nebo alespoň v kufříku.

Zřejmě mi důvěřovali a nebo mne chtěli motivovat, těžko říci. Skutečností je, že jsem dostal zaplaceno předem. Prý si už něco vymyslím. Můžu napsat cokoli, jen ať to bude drsné. Třeba je nějak spojit s teroristy, nebo tak nějak podobně.

Zbývalo už dojednat, kdy a jak převezmu ty peníze. Zítra přijde někdo na recepci, řekl hlas ze sluchátka. Jakmile mne uvidí, položí kufr a bude spěšně odcházet. Nemám se za ním dívat a nijak ho kontaktovat. Očekáváme nějaký článek do týdne, zazněl hlas už poněkud výhružněji.

Druhý den jsem si připadal jako ve snu nebo spíše jako v nějaké bondovce. Při telefonátu z recepce se mi lehce zpotily ruce, spěšně jsem se odebral do přízemí. Snažil jsem se nedívat za odcházející postavou, ale koutkem oka jsem přece jen zahlédl známou tvář. To si myslí, že nepoznám Šloufa? říkal jsem si pro sebe na adresu Dalíka a mířil k opuštěnému kufru. Nepřekvapilo mne, že v tom Miroslav Šlouf a Marek Dalík jedou spolu, překvapilo mne spíše, že Šlouf neposlal za sebe někoho neznámého a riskuje takto sám. Ale zřejmě chce být u všeho, proč ne. Je to frajer, musel jsem uznat.

Zbytek ale tak jednoduchý nebyl. Počáteční euforii i radost mé snoubenky ze snadno nabytých peněz po pár dnech začala kazit obava, že nevím, jak svému úkolu dostát. Přemítal jsem nad tématem, v noci nespal. Ne základnám je organizace čistá jak lilie, bylo problém na ni něco najít, aniž by to působilo přehnaně. Když se už blížil termín odevzdání článku a já stále neměl ten správný nápad, v zoufalství jsem napsal Alexandru Vondrovi. To je americký agent, ten mi určitě nějak poradí, říkal jsem si.

Nezklamal. Odkázal mne na jeden rozhovor, ve kterém mluvčí Ne základnám Jan Májíček chválí teroristy z Hizballáhu. Ten Saša je ale hlava. Mraky nade mnou se v mžiku rozestoupily, ozářilo mne světlo inspirace a článek mi šel od ruky jak málokterý. S výsledkem jsem byl spokojený, stejně jako mí šéfové v práci. Když text vyšel, poznal jsem, že jsem udeřil hřebíček na hlavičku. Dostavily se i pochvalné reakce. Faxem mi přišla zpráva od exprezidenta Havla. Děkoval mi a několikavěté uznání neopomněl doplnit nezbytným srdíčkem. Proto mám svou práci rád, baví mne a jsem šťastný, když mne politici chválí.

Večer jsem pak šel na pivo s Vlastimilem Tlustým a když jsem mu celou historku vyprávěl, popadal se za břicho a hned psal esemesku Janu Moravovi. Ten odepsal, že už to také četl a že je to opravdu kvalitně napsaná kauza. A až prý budu příště něco potřebovat, ať se neváhám obrátit, mají prý Mrázkův archív a tam je prý úplně vše.

Od té doby jsem spokojený člověk. Úkol jsem zvládl a nezastírám, že jsem na sebe patřičně hrdý. Splnit politické zadání, napsat kontroverzní text, pohanět pacifisty, podpořit radar a ještě za to nadosmrti zabezpečit rodinu... To se zkrátka musí umět.

Tak, pane Bednáři. Tak nějak to bylo. Ti další novináři, které zmiňujete, asi budou zatloukat, ale já to nemám ve zvyku. Jsem přímý člověk a za svou práci se nestydím.

srdečně zdraví

Adam B. Bartoš

DOPIS JANA BEDNÁŘE

V Praze 13. 10. 2008

Vážený pane Bartoši,

v politických kruzích se objevila spekulace o tom, že osm českých novinářů bylo zaplaceno, aby diskreditovali odpůrce radaru. Vzhledem k tomu, že o skupinách protestujících proti radaru bylo publikováno značné množství nepravdivých a manipulativních informací, máme důvod se domnívat, že tato informace je pravdivá.

Chtěli bychom se Vás zeptat, jestli jste dostal od někoho zaplaceno za uveřejnění článku, diskreditujícího odpůrce radaru, a jestli Vám někdo kromě Vašeho zaměstnavatele platí za to, abyste se ve svých článcích zabýval problematikou radaru.

Vznikl článek s názvem "Mluvčí Ne základnám sympatizuje s teroristickou organizací", publikovaný 20.3.2008 na serveru iDNES.cz, z Vaší osobní iniciativy, nebo jste článek vypracoval na něčí zadání?

Děkuji za odpověď

S pozdravem

Jan Bednář

za hnutí Nenásilí

www.nenasili.cz

 

 

Autor: Adam B. Bartoš | neděle 9.11.2008 17:51 | karma článku: 24,08 | přečteno: 2978x
  • Další články autora

Adam B. Bartoš

Směřujeme ke světovládě. Havel tleská, Klaus varuje

Nedávno uběhnuvší dvacetileté výročí sametové revoluce bylo příležitostí pro oba naše žijící prezidenty a věčné to názorové souputníky, aby veřejnosti opět představili svůj světonázor a obhájili dosavadní politické kroky. A jak už to tak při rekapitulacích bývá, oba zároveň pohlédli do budoucnosti.

28.1.2010 v 22:27 | Karma: 29,94 | Přečteno: 3351x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

O svobodě slova

Vážený pane eurokomisaři, vážené dámy a pánové, drazí přátelé, přemýšlel jsem, co po všech těch vzletných slovech i zajímavých informacích, které tu zazněly na dřívějších setkáních, říci, aby to mělo hlavu a patu a bylo pro Vás zajímavé.

16.12.2009 v 15:53 | Karma: 35,41 | Přečteno: 3979x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

O Wilderse nejde, problém je v nás

Co je to za svobodu slova, za volný pohyb osob, kterými se slavná Evropská unie tak pyšní, když v praxi nefungují? Když se může stát něco tak skandálního, jako že ministryně vnitra nevpustí na území země, která je členem EU, poslance a předsedu parlamentní strany jiné členské země EU, navíc když onen přicestuje na pozvání poslance první země. Asi něco takového si řekli organizátoři pozvání Geerta Wilderse do České republiky. Nad Británií si poklepali na čelo, mávli nad ní rukou. My vám ukážeme, že v zemích střední Evropy ještě není vše ztraceno a že máme více odvahy, než postdemokratické země Západu. Asi tak nějak vznikl nápad pozvat odvážného holandského politika do Česka.

29.11.2009 v 23:14 | Karma: 39,94 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Adam B. Bartoš

Kavalírová za normalizace publikovala pod hlavičkou ministerstva

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová měla za normalizace na ministerstvu práce a sociálních věcí významné postavení. V roce 1973 zde dokonce vydala sborník přednášek. A ačkoli kritikům v konfederaci vyčítá údajné členství v KSČ, sama žila s muži spjatými s režimem.

13.10.2009 v 21:48 | Karma: 21,51 | Přečteno: 2735x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

Havel a spol. pomáhají budovat Eurábii

Česká republika dohání západní Evropu a po jejím vzoru pomáhá budovat Eurábii - zasazuje se o všestranný rozvoj vztahů mezi Evropskou unií a arabským světem. Zdá se vám to jako sci-fi? Je to realita. Po českých ministerstvech koluje dvacetistránkový akční plán tzv. Aliance civilizací, který má napomoci sližování západního a muslimského světa. Materiál jednotlivým ministerstvům doporučuje konkrétní opatření k naplnění těchto cílů. Podporovateli tohoto projektu jsou lidé z okruhu exprezidenta Havla.

4.9.2009 v 0:32 | Karma: 37,15 | Přečteno: 7511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3992x

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky