Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kavalírová za normalizace publikovala pod hlavičkou ministerstva

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová měla za normalizace na ministerstvu práce a sociálních věcí významné postavení. V roce 1973 zde dokonce vydala sborník přednášek. A ačkoli kritikům v konfederaci vyčítá údajné členství v KSČ, sama žila s muži spjatými s režimem.

V minulosti ženy, která stojí v čele rady Ústavu pro studium totalitních režimů a předsedá Konfederaci politických vězňů, se objevila další sporná místa.

Kromě členství v režimních organizacích, jako je ÚV Československého svazu žen nebo Svaz československo-sovětského přátelství, ke kterému se přiznává ve formuláři z roku 1978, byla také v sedmdesátých letech velmi aktivní na ministerstvu práce a sociálních věcí. A to natolik, že zde vydala sborník přednášek. - více o členství v organizacích

V roce 1973 vyšel pro interní potřebu ministerstva Výběr přednášek ze školení sociálních pracovnic a vrchních sester z ústavů sociální péče. Kavalírová byla před zatčením v padesátých letech vrchní sestrou v Závodním ústavu národního zdraví Jáchymovské doly.

Třebaže nejde o ideologicky zabarvené dílo a Kavalírová je pouze autorem úvodního textu, naznačuje to, že postavení Kavalírové na ministerstvu nebylo nevýznamné.

Právě to kritizují někteří bývalí političtí vězni, když tvrdí, že působení Kavalírové na komunistickém ministerstvu se neslučuje se stanovami organizace. Kavalírová by podle nich neměla být členkou KPV, natož její předsedkyní.

"Manžel komunista absolutně nebyl"

Oba životní partneři Kavalírové si také zadali s komunistickým režimem. To o působení Kavalírové za totality nemusí vypovídat, o závazku druhého ze svých partnerů tehdy ani nemusela vědět. 

Problematické je, že se dnes jako předsedkyně Konfederace politických vězňů zbavila svých kritiků na základě vykonstruovaného nařčení, že byli členy KSČ, i když to nebyla pravda. 

Například hrdinného odbojáře Františka Zahrádku nechala z KPV letos vyloučit na základě jeho zfalšované stranické průkazky, kterou používal v padesátých letech pro krytí svých odbojových aktivit.

Přitom manžel Kavalírové, právník Jiří Kavalír, byl horlivým straníkem, jak dokládají komunistické zápisy.

Kavalírová se za něj provdala v roce 1949. Narodila se jim dcera Blanka (provdaná Matějíčková), která nyní dělá v KPV tajemnici. Kavalír byl o osmnáct let starší a komunistické tajné materiály ze svazku Zpěvačka, které mám k dispozici, o něm mluví jako o "agilním členovi strany", který "pravidelně navštěvoval stranické schůze", "uplatňoval na nich hodnotné příspěvky" a jeho "poměr k lidově demokratickému zřízení byl kladný".

Kavalír byl zaměstnán jako soudce u Krajského soudu v Praze, poté působil jako legislativec na ministerstvu vnitra.

Partnera vedla StB jako tajného agenta

Později žila Kavalírová v jedné domácnosti s architektem Miloslavem Pokrupou, se kterým vlastnila byt. Podle archivních dokumentů zveřejněných Ústavem pro studium totalitních režimů je Pokrupa registrován jako tajný spolupracovník StB v letech 1958 -1965 pod krycím jménem Míla. Ve svazku je sice uveden jako Miroslav, podle data narození a místa bydliště je ale jasné, že šlo o jednu a tutéž osobu.

Podle spisu Zpěvačka, který leží v Ústavu pro studium totalitních režimů, se chystala za Pokrupu provdat a žili spolu v jednom bytě.

Svazek Zpěvačka byl veden primárně kvůli jiným lidem, obsahuje nicméně několik stránek informací o Kavalírové.

Některé z nich ji ukazují jako ženu, která byla v padesátých letech myšlenkově zaměřená proti režimu. Svého manžela a komunistu Kavalíra například nepouštěla na komunistické schůze a doma ho zapírala, když se po něm jeho kolegové straníci vyptávali.

Co říká svazek Zpěvačka

***

Autor: Adam B. Bartoš | úterý 13.10.2009 21:48 | karma článku: 21,51 | přečteno: 2735x
  • Další články autora

Adam B. Bartoš

Směřujeme ke světovládě. Havel tleská, Klaus varuje

Nedávno uběhnuvší dvacetileté výročí sametové revoluce bylo příležitostí pro oba naše žijící prezidenty a věčné to názorové souputníky, aby veřejnosti opět představili svůj světonázor a obhájili dosavadní politické kroky. A jak už to tak při rekapitulacích bývá, oba zároveň pohlédli do budoucnosti.

28.1.2010 v 22:27 | Karma: 29,94 | Přečteno: 3351x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

O svobodě slova

Vážený pane eurokomisaři, vážené dámy a pánové, drazí přátelé, přemýšlel jsem, co po všech těch vzletných slovech i zajímavých informacích, které tu zazněly na dřívějších setkáních, říci, aby to mělo hlavu a patu a bylo pro Vás zajímavé.

16.12.2009 v 15:53 | Karma: 35,41 | Přečteno: 3979x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

O Wilderse nejde, problém je v nás

Co je to za svobodu slova, za volný pohyb osob, kterými se slavná Evropská unie tak pyšní, když v praxi nefungují? Když se může stát něco tak skandálního, jako že ministryně vnitra nevpustí na území země, která je členem EU, poslance a předsedu parlamentní strany jiné členské země EU, navíc když onen přicestuje na pozvání poslance první země. Asi něco takového si řekli organizátoři pozvání Geerta Wilderse do České republiky. Nad Británií si poklepali na čelo, mávli nad ní rukou. My vám ukážeme, že v zemích střední Evropy ještě není vše ztraceno a že máme více odvahy, než postdemokratické země Západu. Asi tak nějak vznikl nápad pozvat odvážného holandského politika do Česka.

29.11.2009 v 23:14 | Karma: 39,94 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Adam B. Bartoš

Havel a spol. pomáhají budovat Eurábii

Česká republika dohání západní Evropu a po jejím vzoru pomáhá budovat Eurábii - zasazuje se o všestranný rozvoj vztahů mezi Evropskou unií a arabským světem. Zdá se vám to jako sci-fi? Je to realita. Po českých ministerstvech koluje dvacetistránkový akční plán tzv. Aliance civilizací, který má napomoci sližování západního a muslimského světa. Materiál jednotlivým ministerstvům doporučuje konkrétní opatření k naplnění těchto cílů. Podporovateli tohoto projektu jsou lidé z okruhu exprezidenta Havla.

4.9.2009 v 0:32 | Karma: 37,15 | Přečteno: 7511x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

Vakcíny pro Česko? Politici kývou ze strachu

V Česku si dosud virus prasečí chřipky nevyžádal ani jednu oběť, přesto země utratí za očkovací látky stovky milionů korun. Kromě prostořekého Davida Ratha se ale málokdo opováží rozhodnutí vlády kritizovat. Je to obchod se strachem, připustil před časem na vládě tehdejší premiér Mirek Topolánek, když pro vakcíny zvedal ruce.

21.8.2009 v 22:18 | Karma: 34,59 | Přečteno: 4954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3992x

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky