Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O Wilderse nejde, problém je v nás

Co je to za svobodu slova, za volný pohyb osob, kterými se slavná Evropská unie tak pyšní, když v praxi nefungují? Když se může stát něco tak skandálního, jako že ministryně vnitra nevpustí na území země, která je členem EU, poslance a předsedu parlamentní strany jiné členské země EU, navíc když onen přicestuje na pozvání poslance první země. Asi něco takového si řekli organizátoři pozvání Geerta Wilderse do České republiky. Nad Británií si poklepali na čelo, mávli nad ní rukou. My vám ukážeme, že v zemích střední Evropy ještě není vše ztraceno a že máme více odvahy, než postdemokratické země Západu. Asi tak nějak vznikl nápad pozvat odvážného holandského politika do Česka.

Zbývalo najít jen stejně odvážného českého politika, který by do takového politického dobrodružství šel. Jiří Oberfalzer je jedním z mála takových. Nemyslím politický dobrodruh, který střílí od pasu, ale člověk pevných názorů, který si dobře promyslel, co to obnáší – a pak se rozhodl.

Ale ouvej. Organizátoři se přepočítali. Česká republika není zemí politických barbarů, křupanů, vidláků, ignorantů, extrémistů a svobodomyšlenkářů. Není necivilizovanou zemí, ale zemí kultivovanou, správně evropskounijně uvědomělou, vzdělanou, rozuměj politicky korektní, kde si šílenci typu Wilderse na své nepřijdou. To by musel ještě dál na východ, tam by ho možná přijali vřeleji. My jsme ale už poučení, my jsme západ dohnali a naučili se vybraným a jemným politickým mravům. Víme, co se sluší a co ne, co naši matičku Unii těší a co jí naopak nešmakuje a víme také, že někdy je lepší ji příliš nedráždit a ukázat, jak jsme vzorní a co vše jsme se už naučili. A někdy dokonce předvídat, co by se jí líbilo.

Zkrátka, politický jemnocit Přemysla Sobotky a vůbec vedení ODS byl uražen a pohoršen. My a hostit Wilderse? Zbláznili jste se? Co na tom, že naši politici (rozuměj politici ODS) Wildersovi v soukromí fandí a jeho názory jsou jim sympatické. Raději budeme držet basu, aby náhodou Jirka Paroubek nezačal tu svou písničku o tom, jak se spojujeme s extrémisty. Nebo, nedej bože, aby nám přišla výtka z Bruselu. Tak takhle nějak zase vznikl nápad Wildersovi návštěvu v Česku zakázat.

Protože ale Wilders ani Oberfalzer nejsou z těch, kteří by se tak snadno vzdávali, přešlo se na plán B. Wilders přijede, pozvání platí, jen místo senátní půdy vystoupí na nějakém náhradním místě.

Diktát politické korektnosti je ale neúprosný. Kaiserštejnský palác souhlasí, aby po necelém dni svůj souhlas odvolal. Asi někomu nahoře došlo, co je Wilders za pomatence, fašistu a blázna. S takovými se raději nespojovat, co by si lidé pomysleli. A tak se hledalo dál.

Palác Aventin byl další, kdo se nejdříve prsil, že přednášku udělá. Proběhlo několik úspěšných jednání, ale pak si majitel spočítal, že by mu muslimové mohli barák vypálit nebo rovnou vyhodit do povětří, a tak se z šlamastyky vykroutil lživým tiskovým prohlášením, že o ničem nevěděl, s nikým nemluvil. Já nic, já muzikant.

Wilders ani Oberfalzer nejsou z těch, kteří by se vzdávali, ale jistě uznáte, že cestovat do země, kde nemáte jistotu, že domluvené místo někdo na poslední chvíli napočtvrté neodvolá, je příliš riskantní pro politika, který žije pod permanentní policejní ochranou (protože mu tolerantní muslimové usilují o život), kolem kterého se vždy pohybuje několik agentů a jehož tým musí vždy – podobně jako tým amerického prezidenta – několik dní před návštěvou obhlédnout terén a zjistit, jak moc je prostředí bezpečné. S neustále se měnícím sálem to asi úplně nejde.

A tak se návštěva odložila. Wilders do České republiky přijede, až se najde někdo stejně tak odvážný, jako je senátor Oberfalzer, kdo nabídne sál a neuhne a nerozmyslí si vše na poslední chvíli. Ti, kteří se radovali, že xenofob v Česku nevystoupí, se mohou radovat jen na čas.

Něco nám ale celý příběh řekl o nás samých. A to je na tom nejsmutnější. Že už dávno nejsme tak svobodná země, jak jsme si mysleli. Že nás ovládá strach a že zbabělost vede naše kroky. Že na klíčových místech máme politiky-sraby. Že odezíráme z úst bruselské Nevěstky. Že se bojíme stoupenců primitivního pouštního náboženství natolik, že raději nebudeme vést diskuzi o tom, nakolik je jejich touha po naší smrti slučitelná s naším demokratickým řádem. Že žijeme podle přihlouplých mediálních titulků a že náš život určují ti, kteří o tom nejméně vědí, ale o to více jsou slyšet. Že si možná v soukromí myslíme, že ten Wilders má pravdu, ale bojíme se to nahlas říci.

Wilders není mesiáš, bez jehož poselství bychom zahynuli. O Wilderse ani nejde. Tak nějak tušíme, co by zde říkal, jeho sdělení je jasné. Bojím se ale spíše toho, že jsme se vydali po cestě, ze které není návratu.

Co ale čekat od národa, kterého do ulic nevyhnalo ani to, že si jeho papaláši dobrovolně odhlasovali zrušení státní suverenity? Není pak vlastně naše zacpávání si uší před lidmi wildersova typu jen dalším krokem na cestě k našemu vlastnímu konci?

Autor: Adam B. Bartoš | neděle 29.11.2009 23:14 | karma článku: 39,94 | přečteno: 4003x
  • Další články autora

Adam B. Bartoš

Směřujeme ke světovládě. Havel tleská, Klaus varuje

Nedávno uběhnuvší dvacetileté výročí sametové revoluce bylo příležitostí pro oba naše žijící prezidenty a věčné to názorové souputníky, aby veřejnosti opět představili svůj světonázor a obhájili dosavadní politické kroky. A jak už to tak při rekapitulacích bývá, oba zároveň pohlédli do budoucnosti.

28.1.2010 v 22:27 | Karma: 29,94 | Přečteno: 3351x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

O svobodě slova

Vážený pane eurokomisaři, vážené dámy a pánové, drazí přátelé, přemýšlel jsem, co po všech těch vzletných slovech i zajímavých informacích, které tu zazněly na dřívějších setkáních, říci, aby to mělo hlavu a patu a bylo pro Vás zajímavé.

16.12.2009 v 15:53 | Karma: 35,41 | Přečteno: 3979x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

Kavalírová za normalizace publikovala pod hlavičkou ministerstva

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová měla za normalizace na ministerstvu práce a sociálních věcí významné postavení. V roce 1973 zde dokonce vydala sborník přednášek. A ačkoli kritikům v konfederaci vyčítá údajné členství v KSČ, sama žila s muži spjatými s režimem.

13.10.2009 v 21:48 | Karma: 21,51 | Přečteno: 2735x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

Havel a spol. pomáhají budovat Eurábii

Česká republika dohání západní Evropu a po jejím vzoru pomáhá budovat Eurábii - zasazuje se o všestranný rozvoj vztahů mezi Evropskou unií a arabským světem. Zdá se vám to jako sci-fi? Je to realita. Po českých ministerstvech koluje dvacetistránkový akční plán tzv. Aliance civilizací, který má napomoci sližování západního a muslimského světa. Materiál jednotlivým ministerstvům doporučuje konkrétní opatření k naplnění těchto cílů. Podporovateli tohoto projektu jsou lidé z okruhu exprezidenta Havla.

4.9.2009 v 0:32 | Karma: 37,15 | Přečteno: 7511x | Diskuse| Ostatní

Adam B. Bartoš

Vakcíny pro Česko? Politici kývou ze strachu

V Česku si dosud virus prasečí chřipky nevyžádal ani jednu oběť, přesto země utratí za očkovací látky stovky milionů korun. Kromě prostořekého Davida Ratha se ale málokdo opováží rozhodnutí vlády kritizovat. Je to obchod se strachem, připustil před časem na vládě tehdejší premiér Mirek Topolánek, když pro vakcíny zvedal ruce.

21.8.2009 v 22:18 | Karma: 34,59 | Přečteno: 4954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3992x

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky