Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učitelská rebelie: nejednotnost, malá radikálnost, špatné odbory a virtuální grafy

Učitelská rebelie ukázala několik skutečností. 1. Kantoři jsou nejednotní. 2. Učitelé u nás nejsou  radikální. 3. Odbory mají špatné PR. 4. Ministr i premiér neumí počítat. 5. Premiér Babiš umí dobře pracovat s virtuální realitou.

Ve zhruba 8 tisícovkách škol se po celé republice na začátku týdne řešilo, kolik kantorů se přihlásí nebo nepřihlásí do stávky. Prakticky ve všech sborovnách v republice tak byly postupně vykopány a v těch šťastnějších školách posléze zakopány válečné sekery, ať už to účastníci i neúčastníci stávky chtěli nebo ne. Učitelé proti sobě. Ředitel proti učitelům. Zřizovatel proti řediteli. Nakonec kolem 1200 škol zamklo dveře. Na více jak dvojnásobku škol však někteří učitelé „do toho šli“ a jiní ne. A tam nastalo asi největší zatínání sekerek, a to z různých důvodů. Na dalších třech tisícovkách vzdělávacích ústavů pak minimálně řešili, jestli stávku podpoří nebo ne, aby se pak nakonec přidali aspoň proklamativně. Rebelii sice podpořilo opravdu hodně škol, ale zároveň se ukazuje, jak jsou učitelé nejednotní. A do toho všeho tu byly slyšet stále dokolečka omílané různé proklamace takových pidiorganizací, jako je třeba Asociace ředitelů základních škol s 250 členy, která (dle svého webu) hovoří za vedení ZŠ s 5700 učiteli, zatímco nás je celkem zhruba 150 000 kantorů.

Radikálů (myslím názorových ohledně vývoje ve školství) je mezi českými kantory zatím pomálu. Typická česká paní učitelka je empatická paní, která myslí především na své malé žáčky a dělá svoji práci jako poslání (což si mylně část populace překládá jako zadarmo). Když se podíváme na učitelské stávky v Evropě, tak nedávno polští kolegové strajkovali dva a půl týdne, v Řecku před časem měsíc a půl. V den českého protestu učitelů trvajícího jediný jeden den pochodovali ulicemi třeba kantoři v Nizozemsku (tématem jsou jak jinak finance) nebo stávkují taktéž už několik dnů i kantoři v Chorvatsku. Tím nechci říci, že se čeští rodiče mají chystat na to, že školy budou brzy opět zavřené. Do toho já opravdu nevidím. Nicméně už i český odborářský boss se rozhovořil o tom, že by se delší stávka možná mohla objevit i v naší české školičce. A že určitá část kantorstva přestává být krotkými ovečkami, je také fakt.

Pan Dobšík a jeho odbory je téma samo pro sebe. Na jedné straně se teď snažil ještě narychlo zlepšit před učiteli pošramocenou image a u některých se mu to asi povedlo, ale celkově se nedivím slovům o amatérském přístupu. Odbory by si určitě zasloužily revitalizaci. Najmout si profesionální agenturu, která se jim postará o výstupy, hesla, image, načasování. Podívejme se zpětně na lékařskou akci Děkujeme, odcházíme. To byla docela dobře odvedená práce, že? Témata ve školství, kterých se odbory mohou chopit, jsou totiž tady a svítí do tmy jako zářivá reklama. Inkluze. Třídnické příplatky. Nedostatek učitelů. Neaprobovaná výuka. Atd. A zvlášť teď po této akci, kdy ještě stále doznívají různá vyjádření, čísla, emoce.

A teď už jen velmi krátce. Počty pánů Babiše a Plagy bych vyjádřila takto: 8+2=15. O těchto číslech už bylo napsáno, řečeno a stokrát přemleto snad všechno. Takže to tu nechávám bez většího komentáře.

No a na závěr si dáme virtuální grafy. To je totiž mistrovský kousek z poslední doby. Pan premiér a pan Plaga v posledních dnech zamávali hned několikrát do televizní kamery grafy, které ukazují v posledním sloupečku sumu přes 45 tisíc. Že jde o virtuální realitu, něco jako když sedíte v simulátoru a v raketě se proháníte vesmírem, to zmiňují jen okrajově nebo vůbec. Obrázek s grafem přikládám. Povšimněte si sloupečku z roku 2018 (32 244.-). Tam totiž končí opravdová realita. Vše ostatní jsou zbožná přání a bůhvíjestli. A mnoho učitelů tomu opravdu už nevěří.

 

Já vidím úplně jiné grafy:

   

 

Autor: Zuzana Růžičková | čtvrtek 7.11.2019 7:15 | karma článku: 24,88 | přečteno: 1167x
  • Další články autora

Zuzana Růžičková

Vánoční děkovný dopis ministru školství Plagovi a udělení Řádu zlatého ukazovátka

Vážený pane ministře, chtěla bych Vám poděkovat za práci ministerstva školství. 4 % navíc do platů, o kterých jsme neměli nejmenší tušení ! (Mysleli jsme sice, že to bude 9 %, ale to jsme v médiích asi opět špatně slyšeli.)

22.12.2020 v 18:29 | Karma: 45,04 | Přečteno: 9615x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Učitelem snadno a rychle aneb česká cesta do pedagogického pekla

Snižování nároků na učitele je cesta do pekla. Tuto cestu zvolila česká vláda, která předložila novelu zákona o pedagogických pracovnících, jež se právě propírá ve Sněmovně. Hasí tak požár s nedostatkem učitelů.

16.12.2020 v 7:15 | Karma: 30,72 | Přečteno: 2336x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Motivace učitelů dobrovolně se otestovat na covid bude malá. Má význam jen pro sběr dat.

Brzy začne dobrovolné testování učitelů. Předpovídám, že zájem nebude velký. V den testování jste sice negativní, ale další den už to může být jinak. Motivace je nízká.

2.12.2020 v 19:43 | Karma: 21,62 | Přečteno: 1890x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Online výukou kupředu, zpátky ni krok !

Řeči, že učení online je moderní, protože je digi a je v tom budoucnost, jsou nesmysly. Jsme živé bytosti, nechceme se setkávat přes obrazovky. Když distanční výuka bude nutná, co nadělám. Jako kantor ale budu hodně, hodně nerada.

1.10.2020 v 18:05 | Karma: 23,18 | Přečteno: 668x | Diskuse| Společnost

Zuzana Růžičková

Co takhle dát dětem na vysvědčení třeba smajlíky ?

Ministerstvo školství ví, že hodnotit Pepu z matematiky budu nakonec já. A tak mi dalo dobrou radu: „Dej známku, jakou si zaslouží!“ Senátor Drahoš a jeho radilové si však myslí, že to umí lépe než já. A sepsali výzvu.

24.5.2020 v 8:00 | Karma: 35,08 | Přečteno: 1297x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4261x
Jsem srdcem i duší kantorka, i když původně jsem dělala v rádiu. A protože mě baví psát, tak jsem si spojila současnou a minulou profesi a píšu hlavně o škole, ale občas i o něčem jiném...co život přinese:-)

Seznam rubrik