Za vyspělost českých zemí vděčíme Západu

Němečtí kolonisté, italští či francouzští stavitelé atd., ti všichni měli podíl na civilizačním vzestupu českých zemí. Ty se díky západní kultuře dostaly mezi evropskou špičku.   

„Jsme-li v schopnosti hospodářské a průmyslové, jsme-li v administrativě, kázni a pracovitosti dále, než ostatní národové východní, děkujeme za to především výchově německé,“ uvedl zcela přesně jeden z nejvýznamnějších českých historiků všech dob profesor Josef Pekař.

Mělo by nám být ponaučením pro budoucnost, že když jsme v letech 1948 – 1989 přilnuli k Východu a tehdejšímu SSSR, tak nás to vrhlo o desítky let zpět. A to hospodářské zaostávání za Západem je stále naší bolestí.

Naše soužití se západními státy nebylo vždy idylické, nicméně mělo také svá pozitiva. Ve středověku k nám přicházeli na pozvání českých králů němečtí kolonisté, kteří u nás zakládali města, zaváděli vyspělejší postupy v řemeslné výrobě i v zemědělství a celkově civilizačně pozvedli Země koruny české. Gotiku si u nás nelze představit bez vlivu francouzských stavitelů, renesanci a baroko zase bez těch italských. Za to, že jsme na tom lépe než východní Slované, tedy Rusové, Ukrajinci a Bělorusové vděčíme historicky našemu sepětí se Západem. Příčinou obrovského rozmachu české společnosti v 19. století jak v kultuře a ekonomice, byla rovněž touha vyrovnat se a i předčit Němce v různých oblastech života.

Profesor Pekař měl obrovský nadhled, se kterým přistupoval k hodnocení dějinných událostí a neváhal jít proti obecně přijatým názorům, často nesmyslným. Velice správně zhodnotil výsledek lipanské bitvy z roku 1434, proti obecně šířené hlouposti, že se jednalo o tragédii, jasně doložil, že to pro Čechy bylo naopak štěstím, protože země byla patnáct let trvajícími husitskými válkami totálně vyčerpaná, takže porážka radikálních táboritů a sirotků jí prospěla. Stejně tak profesor Pekař nezavrhoval dobu pobělohorskou jako éru temna, ale naopak upozorňoval na velký rozvoj barokní kultury. Známý je rovněž jeho spor s T. G. Masarykem o smyslu českých dějin, a nutno říci, že ta pekařovská koncepce je poctivější a pravdivější. Nesmysly ražené budoucím prvním československým prezidentem, typu, že husitství patří k nejlepším obdobím naší historie, jsou už naštěstí minulostí.

Žádný národ nemůže stavět na lžích a podvodech. Tuhle zásadu profesor Pekař zastával a proto se už jako gymnaziální student zapojil do bojů o pravost Rukopisů královédvorského a zelenohorského. Poukázal na nesrovnalosti, které dokazují, že se jedná o padělek, například, že některé místní názvy, které jsou v nich uvedeny, nemohou pocházet z 9. – 13. století, kdy jsou rukopisy datovány, protože v této době se ještě nepoužívaly.         

https://nasregion.cz/bachorky-i-myty-obestiraji-dejiny-kazdeho-naroda-bez-vyjimky-josef-pekar-historik-konstatoval-historicka-fakta-a-tim-se-nelibil-97827?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR2XlSugLdjpSHULFZk9e0ZcDzKaJJ1Rb8TWwyJSM935UMPIVNB-Txx_awI

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 19.4.2019 17:03 | karma článku: 27,94 | přečteno: 1085x