Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vedení Středočeského kraje nevadí stamilionové podvody v KSÚS

Hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO) a radní pro dopravu Středočeského kraje František Petrtýl (ANO) podle všech indicií vědomě ignorují a asi i kryjí podvody na Středočeské správě a údržbě silnic.

Tímto problémem se nedávno zabýval pořad České televize Reportéři ČT. Dlouhodobě na něj také upozorňuje středočeský krajský zastupitel Michael Pánek (ODS).

Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) hospodaří s ročním rozpočtem přes 5 miliard korun. To je velká suma a proto by každý rozumný člověk předpokládal, že tato instituce bude Středočeským krajem důsledně kontrolována a prověřována. To se však téměř neděje. Jinak by se nemohlo stát, že KSUS zaplatí za práce, které nebyly vůbec provedeny či za práce v mizerné kvalitě. Jsou zde upozornění na dva případy ovšem, pokud se sečtou všechna pochybení KSÚS a vedení Středočeského kraje, pak se výsledná suma dostane až k miliardě korun, které byly zbytečně utraceny z peněz daňových poplatníků.

Jedním z důkazů je mimořádně nekvalitní oprava silnice II třídy II/111 mezi obcí Nechyba a dálnicí D1 za 3,7 miliony korun. Když ji zastupitel Pánek chtěl nechat na jednání středočeského krajského zastupitelstva prověřit, tak hejtmanka Jaroslava Jermanová i odpovědný radní pro dopravu František Petrtýl hlasovali proti.

"Zastupitel Pánek se rozhodl prověřit dvě z mnoha podezřelých akcí s pomocí soudních znalců. Na opravu silnice II třídy Nechyba D1 si objednal soudního znalce Doc. Ing. Františka Luxemburka, CSc. z fakulty Dopravy z ČVUT.

Ten ve znaleckém posudku k akci Oprava silnice II třídy Nechyba D1“ uvádí následující závěry:

Zvolená technologie opravy je ze strany KSÚS vybraná zcela nevhodně

Místo vyfakturovaných 5000 m2 bylo provedeno pouhých 4000 m2

Kvalita provedených prací je nedostatečná

Zadávací dokumentace, kterou vypracoval pracovník KSÚS není zpracována v souladu s platnými předpisy

Stavba byla provedena v rozporu s Metodickým pokynem Systému jakosti pozemních komunikací, který musí být závazně dodržen u staveb financovaných z veřejných rozpočtů.

Z posudku je tedy zřejmé, žeStředočeský kraj zaplatil o 1000 m2 opravy více, než bylo ve skutečnosti provedeno. Celá oprava byla provedena nevhodnou technologií a Středočeský kraj tím v podstatě vyhodil peníze

Po zhotoviteli požadoval pouze dvouletou záruční dobu a tak i tato hrbolatá silnice, pokud bude za dva roky samý výtluk, nepůjde již reklamovat

Nevíme, kolik Středočeský kraj utratil za dokumentaci, která je podle znaleckého posudku špatně zpracovaná.

To je ovšem slabá káva proti další akci KSÚS, kterou nechal zastupitel Pánek zkontrolovat soudním znalcem. Jedná se o dendrologické ošetření stromů a prořezy v úseku Albrechtice- Roztěž za 640 000 Kč dle smlouvy 518/00066001/2019. Práce v uvedeném úseku KSÚS převzala a zaplatila. Zjištění soudního znalce v oboru Ochrana přírody – odvětví dendrologie Ireny Dundychové jsou ale alarmující: V uvedeném úseku nebyly provedeny žádné práce odpovídající předmětu uzavřené smlouvy o dílo. Zadání prací je neurčité a obtížně by se dalo zkontrolovat množství provedené práce. 

Z toho plyne neskutečná věc, že Středočeský kraj zaplatil práce, které nebyly vůbec provedeny. Nicméně vedení kraje tvrdí, že k žádnému pochybení ze strany KSÚS nedošlo. 

Je to již rok a půl co hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová (ANO) a radní pro dopravu František Petrtýl obdrželi písemné upozornění od tehdejšího předsedy Finančního výboru a zastupitele Středočeského kraje ing. Michaela Pánka (ODS) na to, že v KSÚS dochází machinacím s veřejnými zakázkami a nehospodárnostem. Škody vyčíslené ve zprávě dosahovaly za prošetřované období 670 mil Kč.

Vedení Středočeského kraje se však snažilo tuto zprávu nejprve ututlat a znevěrohodnit, a když se mu to nepodařilo, rozhodlo se vyřešit situaci alibisticky. Místo forenzního auditu nechalo zpracovat u firmy BDO pouze obyčejný audit, který se podezřeními ze Zprávy předsedy FV Michaela Pánka vůbec nezabýval a v závěru auditu dokonce konstatoval, že v KSUS je vše v souladu se zákonem.

Audit byl povrchně zpracovaný a vůbec neřešil předmětné nehospodárnosti a celkově působil dojmem, že je zpracován spíše na „zakázku“. Navíc vedení Středočeského kraje znění tohoto auditu celých 9 měsíců před zastupiteli a před veřejností protiprávně tajilo. Snahy zastupitele Pánka o to, aby se těmito machinacemi zabývalo krajské zastupitelstvo, byly opakovaně zamítnuty vedením kraje či zastupiteli ANO, ČSSD a KSČM. Hejtmanka Jermanová a další členové vedení Středočeského kraje se většinou na toto téma odmítají bavit nebo se spokojí s krátkým prohlášením, že v KSÚS je všechno v pořádku a ani audit žádná závažná pochybení neodhalil.

Tato zjištění jsou opravdu alarmující. Otázkou však je, proč přes opakovaná upozornění zastupitele Pánka nepřistoupilo vedení Středočeského kraje k šetření policií a k hloubkové kontrole v KSÚS? V lidech to může oprávněně vyvolat pocit, že podezření týkající se Správy silnic vedení Středočeského kraje nevadí. 

https://www.michaelpanek.cz/blog/hospodareni-krajske-spravy-a-udrzby-silnic

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 5.11.2019 11:34 | karma článku: 27,60 | přečteno: 1021x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Česká pošta se řítila do propasti, Babiš a spol. jen přihlíželi

Tato špatně fungující státní instituce vyžadovala radikální řez, který předchozí koaliční vláda ANO – ČSSD s podporou KSČM neprovedla. Vinou její nečinnosti tak ztráta České pošty vyšplhala na téměř 6 miliard korun.

29.4.2024 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 494x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Slováci by v roce 1918 nejspíš dali Maďarům přednost před Čechy

Tuto možnost připustil historik profesor Jan Rychlík v knize Historie, Mýty, Jízdní řády. kterou napsal s publicistou Vladimírem Kučerou. A to z toho důvodu, že většina Slováků tenkrát po radikální změně moc netoužila.

26.4.2024 v 12:19 | Karma: 18,16 | Přečteno: 522x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 18,63 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,65 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 17,04 | Přečteno: 755x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz