Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sociální demokraté v našem parlamentu ocenili tuto vlastizradu zákonem "zasloužil se o stát"!

1 1
možnosti
Foto

Zasloužil, neb byl i díky našemu odboji uznán za představitele státu, který se stal součástí vítězné protihitlrer. koalice Za až vlastizrádce jej označili komunisté, a dnes v tom pokračují jejich pohrobci

1 1
možnosti
JP

Pro situaci v roce 1938 je nutné brát v úvahu jednání Beneše už v roce 1918 a dále, na konferenci v Paříži. Tam obelhal a zradil spojence. No a o dvacet let později si to spojenci uvědomili.

1 0
možnosti
Foto

"Svým jednáním nabyl munici francouzským „chcimírům“."

Chybička se vloudila, občas se to přihodit může.

0 0
možnosti
Foto

Z pozice dlouhodobého míru se to dobře kritizuje. V té době si ovšem mnoho lidí pamatovalo hrůzy Velké války, házet špínu bez kontextu té doby je nepatřičné. Zároveň dnes, právě z důvodu dlouhodobého míru, se mnoho lidí staví do pozice militantních aktivistů, jako tomu bylo před první světovou. Tento postoj podporovaný vládou je krajně nezodpovědný!

8 5
možnosti
JP

Jaký má dlouhodobý mír vliv na to, že Beneš zradil všechny kolem?

1 2
možnosti
Foto

Dne 21 září 1938 svolává Beneš vládu a seznamuje s textem, který obdržel dne 19 září tehdejšího premiéra Hodžu, následně Hodža svolává vládu. Prezident Beneš členům vlády dal najevo, že se anglo-francouzským návrhům podřídil už před jednáním vlády a předkládá jej ke schválení. Vláda bez větší diskuze text schvaluje ve 14:00 hod. Nikdo z politiků nebyl schopen národu oznámit postoupení našeho území Hitlerovi. Pověřili proto herce Národního divadla Zdeňka Štěpánka, a ten 21. září 1938 v 19:00 hod. do rozhlasu řekl, že vláda se rozhodla v bezvýchodné situaci postoupit naše území. Byla to čistá kapitulace

Dne 22. září 1938 Prahou zmítají demonstrace a Hodžova vláda podává demisi, tak jak to bylo dohodnuté s Benešem. Hodža za svého nástupce navrhuje generála Syrového. Jmenování generála je veřejnosti prezentováno jako nahrazení neodvahy odvahou. Jako náhrada kapitulantství vůli bojovat pod vedením nového Jana Žižky. Nový premiér z balkonu Národního shromáždění ubezpečí demonstrující, že se nevzdáme a budeme bojovat. Demonstranti se rozcházejí.

Dne 22. září 1938 v 10:45 hod. Chamberlain odlétá do Bad Godesberguna setkání s Hitlerem. Oznámí mu, že vše, co požadoval v Berghofu, je splněno. Jenže Hitler vyštěkne, že chce, aby uspokojeny i požadavky Maďarska a Polska. Chamberlain se naštve a vrací se zpět. Společně s francouzskou vládou poslali československé vládě telegram, aniž sami mobilizovali, kde stálo, že za dané situace britská a francouzská vláda nadále nemůže radit vládě československé, aby nemobilizovala.

Dne 23. září 1938 se schází nová vláda a vláda, která odstoupila v čele s Hodžou. Společně vyhlásí mobilizaci.

Několik dnů se nedělo nic a Beneš mezitím měl svůj slavný projev, kde řekl, že má plán pro všechny případy. Nikdo nevěděl, co se za ním skrývá, protože přes úspěšně provedenou mobilizaci se nedělo nic nového.

0 0
možnosti
Foto

Do zkrachovalé dohody o odstoupení našeho území se vloží Mussolini. Přesvědčí Hitlera, že má s dohodu podepsanou vBerghofu souhlasit s tím, že jeho další požadavky budou uspokojeny později. Hitler souhlasí a zve do Mnichova na jednání o odstoupení Československého území. Jednání se na pozvání Hitlera se zúčastní Neville Chamberlain (Velká Británie), Eduard Daladier (Francie). Dále se jej zúčastní Adolf Hitler (Německo) a Benito Mussolini (Itálie). Dne 27 září 1938 Československé vládě předali tzv.timetable čili harmonogram vyklízení sudetských území. Večer 28. září 1938 naši s těmito podmínkami opět souhlasili. Ráno 29. září 1938 pak byly z našeho ministerstva zahraničí odeslány dopisy na naše zastupitelské úřady, že Československo v původních hranicích končí. Dne 29. září 1938 odlétají Chamberlain, Daladier. do Mnichova, kde do 30. září 1938 probíhají jednání za účasti Mussoliniho a Hitlera o odstoupení našeho pohraničí.

Dne 30. září 1938 po půlnoci je podepsaná Mnichovská dohoda, která dala naší vládě další ultimátum ohledně odstoupení příhraničních území. Naše vláda se schází, a to opět nová vláda a vláda odvolaná a vysloví s odstoupením souhlas. Morální kapitulace však nastala už dávno před Mnichovem. Kdyby Hitler podmínky nezvýšil, žádná mnichovská konference by se nesešla a jen by vešla v platnost kapitulace z 21. září 1938. Na závěr se Benešovi, který byl nejvíce zodpovědný za mnichovskou katastrofu, tak jako mnohokrát podařilo obratně vymanévrovat ze svého podílu na celé věci a za hlavního viníka označil Hodžu, o kterém prohlásil, že ještě v roli premiéra jednal s francouzským velvyslancem v Praze Lacroixema nabídl mu odstoupení našeho území. Po Mnichovu Lacroix potvrdil, že měl rozhovor s Hodžou, ale ten se netýkal odstoupení našeho území, ale týkal se otázky, jak se Francie zachová, pokud nás Německo napadne. Následně Hodža potvrdil, že jednal s velvyslancem, ale ne proto, že by si u něj objednal ultimátum o odstoupení území, a rovněž při jednání nemluvi

0 0
možnosti
JN

J77o80s56e40f 57N89i87k82l

19. 4. 2024 20:16

Často opakovaný nesmysl se stává integrující složkou našeho

(i vašeho) myšlení.

3 3
možnosti
Foto

Především takových, jako autor, a těch kteří mu až ,,duchaplně" PŘITAKÁVAJÍ

1 1
možnosti
Foto

Zrejme to tak je, ako píšete, ale niečo hodnotíte moc populisticky. Napríklad na SK Tiso versus Mach. Jedného popravili za vlastizradu a druhý za to isté len niečo odsedel. Tiso sa nebránil, zato Mach hej a jeho manželka behala za vtedajšími predstaviteľmi a vybehávala manželovi milosť, čo sa jej aj podarilo. História vie byť v niečom spravodlivá a v niečom aj nemilosrdná.

0 0
možnosti
Foto

Mach se prý za války scházel v bratislavských vinárnách s Gustavem Husákem. Za války možná Mach Husáka ochránil a po válce mu to možná Husák vrátil.

1 0
možnosti
Foto

Zasloužená karma. Obávám se, že Beneš se vlastizrady dopustil opakovaně, například i později, ke konci války, zcela "svérázným" a dobrovolným předáním velké části území předválečného Československa Stalinovi. Konkrétně Podkarpatské Rusi. Mám tam řadu přátel a vím, že tamní obyvatelé to chápali jako naprostou zradu a byli tím hluboce zklamaní. A taky si to posléze v totalitní Stalinově říši strašlivě odtrpěli. Další Benešovou kapitulací a zradou lidí této země byl únor 1948.

5 1
možnosti
LU

Beneš svojvoľne odpísal Podkarpatskú Rus už v roku 1939 a potom v auguste 1941, keď si chcel nakloniť Stalina.

Pripustil v rozhovore s vtedajším sovietskym veľvyslancom možnosť povojnového pripojenia Podkarpatskej Rusi k ZSSR.

Koncom marca 1945 sa uskutočnili v Moskve sovietsko-československé rokovania na najvyššej úrovni. Beneš počas nich potvrdil, že pripojenie "Zakarpatskej Ukrajiny“ k ZSSR považuje za prirodzené a len zopakoval, že formálne sa všetko uzavrie po oslobodení Československa, riadne zvoleným parlamentom.

Nielen celú Podkarpatská Rus, ale Sovieti dostali aj železničný uzol a mesto Čop, a 13 obcí ležiaci na území Československa, resp Slovenska.

1 0
možnosti
MR

Bude rok 2062, dospěje 26 generace a stejně jako oněch 26 generací, bude si procházet část populace toto téma a přidají k tomu duch své doby, kde se tvořily základy jejich vědomí. Následně skončí na hřbitově i se vším co měli v hlavě ... .

Takovou hodnotu mají vlastně všechny následné pohledy generací po dané události.

Je to vlastně i "prokletí" lidského druhu, a i proč se minulost opakuje ... .

Druhá rovina je to, že vlastně čteme profil archetypu daného člověka, jak filtruje realitu, historii podle určité vývojové posloupnosti, jež se u každé generace zde stále dokola opakuje.

Zatím zde nejsou fáze kde se to tzv. prohlédne a učí se s tím pracovat a jít dále ... .

Jsme v pasti svého Matrixu ... .

5 0
možnosti
LV

Jenom formalita k titulku. Za slovem "zradil" má být čárka. Takhle, jak jste to napsal, to znamená, že ty chcimíry zradil a zároveň podpořil.

V poslední době se o Benešovi hodně píše. Vzpomínám si na vyprávění mého dědy, který byl také mobilizován v roce 1938. Říkal, že demobilizaci obrečeli. Beneše nesnášel. Během těch let mi to zapadlo kdesi v paměti, ale v poslední době se to vrací. Budu si muset asi něco přečíst, abych se v tom vyznal...

0 0
možnosti
  • Počet článků 3350
  • Celková karma 22,36
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz