Ukázková pomoc pro trpící děti v krachujícím Zimbabwe

Tato chudá africká země je odstrašujícím hororovým příkladem zpackané dekolonizace a vývozu socialismu do Afriky. Zásluhou českobudějovické Diecézní charity však alespoň některé tamní děti dostanou najíst a mohou chodit do školy.

Dětský domov Mary Wards Childern Home v zimbabwském městě Kwekve provozují řádové sestry z Kongregace Ježíšovy. Jeho malým obyvatelům výrazně pomáhají čeští adoptivní rodiče, kteří jim peníze posílají prostřednictvím projektu Adopce na dálku českobudějovické Diecézní charity. „V současné době je v něm 71 dětí, z toho tři nemají své adoptivní rodiče,“ upřesnila pracovnice DCH Eva Emingrová.

Podpora zimbabwským dětem je ukázkou toho, jak má pomoc potřebným lidem vypadat. Peníze vybraně v České republice jdou skutečně na zmíněný účel, což potvrdila i nedávná kontrola z českobudějovické charity přímo v dětském domově. Jistě je to i tím, že jeho ekonomkou je původem bavorská řádová sestra, která s pověstnou německou pečlivostí udržuje v hospodaření domova vzorný pořádek. Ono pokud jdou peníze nebo i materiální podpora církevní nebo soukromé instituci v rozvojových zemích, tak je záruka, že skutečně pomohou těm, kterým pomoci mají. Horší je to v případech, kdy pomoc rozdělují místní afričtí úředníci. Jejich konta a přepychové vily jsou němými svědky toho, kde často končí.                 

Adopce na dálku ovšem není skutečnou adopcí, ale adresnou a konkrétní pomocí vybranému dítěti a to především na vzdělání. Tato částka často umožní nejen, aby dítě navštěvovalo výuku, ale zároveň se také alespoň jedenkrát denně najedlo. Adoptivními rodiči se mohou stát nejen jednotlivci, ale i instituce z celé České republiky. Podmínkou pro adopci v této africké zemi je příspěvek minimálně 6000 korun ročně konkrétnímu dítěti, které si zájemci mohou vybrat přímo v sídle DCH v Kanovnické 16 v Českých Budějovicích. Bližší informace je možné získat na webové adrese http://adopcecb.charita.cz/.

V těžce zkoušeném africkém Zimbabwe panuje velká bída a mnoho lidí trpí vážnými nemocemi včetně obávaného AIDS. Typickým znakem kdysi velmi bohaté země jsou osmdesátiprocentní nezaměstnanost a obří alarmující inflace. To je příčinou toho, že místní státní správa nemá peníze na vzdělání dětí, a mnohé z nich žijí kvůli chudobě rodičů ve velmi svízelných a pro nás Evropany v nepředstavitelných životních podmínkách.

V roce 1980 skončila prosperující Rhodesie, ve které vládli běloši. Moci se ujali místní černoši, kteří vyhlásili nezávislost pod novým názvem země Zimbabwe. K moci se dostal nechvalně proslulý Robert Mugabe, od roku 1987 prezident země a jeho hnutí ZANU mohutně podporované tehdejšími socialistickými státy včetně Československa. Mugabe proslul mimo jiné násilným odebíráním půdy bílým farmářům a jejich přidělování svým stoupencům, hlavně bývalým vojákům. Důsledkem toho je hladomor, a fakt, že dříve jedna z nejbohatších afrických zemí patří nyní k těm nejchudším. I to patří ke komunistickým zločinům.        

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | středa 20.1.2016 19:47 | karma článku: 21,11 | přečteno: 766x