Ruská armáda je v koncích, její vojáci rabují obchody

Rozhovor s obyvatelem ukrajinského Chersonu přinesl v článku iDNES.cz obvinil ruské vojáky z toho, že civilisty využívají lidské štíty. Ruská armáda je ve skutečnosti kolosem na hliněných nohou.  

Rozhovor, který připravil redaktor MF DNES Václav Janouš, je těžkou obžalobou ruské armády. Obyvatel Chersonu Konstantin Služenka v něm tvrdí, že ruští vojáci střílí po každém, kdo vyjde s úkrytu na nákup, rabují v obchodech, protože nemají co jíst, a také zneužívají civilisty jako živé štíty, což je ovšem hrubé porušení mezinárodního práva.

Jistě, tvrzení pana Služenka lze velmi těžko ověřit, ale i jiné zdroje nezávisle na sobě už potvrdili, že zásobování ruských vojsk potravinami vázne a vojáci jsou i několik dnů o hladu. Za takové situace se nelze divit tomu, že ruští vojáci rabují obchody, aby se najedli. Věřím, že tomu tak, je. Také tvrzení o využívání ukrajinských obyvatel Chersonu jako živých štítů považuji za vysoce pravděpodobné. Nedodržování pravidel je pro rusáky typické.

Nicméně válka na Ukrajině dokázala kromě neskutečného hrdinství ukrajinských vojáků, také velké slabiny ruské armády, spočívající především v mizerné logistice. Mnozí ruští vojáci odmítají válčit proti ukrajinským bratrům a dezertují. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor dokonce nechal zablokovat ukrajinský web, který informoval o padlých a zajatých ruských vojácích.

Ruská armáda je na Ukrajině v koncích a ukazuje se, že „král je nahý“. Ano, slaboučkou Gruzii ještě rusáci dokázali porazit, ovšem s Ukrajinou mají velké problémy a jejich armáda dosud plně neovládla jediné velké město. Dosud padlo na šest tisíc ruských vojáků, Ukrajinci rusákům zničili stovky obrněných transportérů a tanků a sestřelili desítky vrtulníků a letadel.

Jak nedávno v rozhovoru o stavu ruské armády uvedl ruský podnikatel žijící v České republice a předseda Sdružení Svobodných Rusů Vitalij Ginzburg, ruské ozbrojené síly jsou ve skutečnosti slabé, špatně vyzbrojené a drtí je masivní korupce. V knize Dějiny Ruska, vydané Nakladatelstvím Lidových novin v roce 1995 je uveden zajímavá případ z časů Krymské války z roku 1855. Jistý velitel pěší brigády tehdy provdal dceru a jako věno jí dal polovinu toho, co bude od nynějška krást z částek poukazovaných na výživu vojáků. No, poměry v ruské armádě se od té doby příliš nezměnily, krade se v ní o sto šest.

Ruská armáda trpí vážnými nedostatky, což její nasazení na Ukrajině potvrdilo, když se jí za osm dnů bojů nepodařilo splnit ani jeden ze stanovených cílů. Na závěr uvedu příspěvek z diskuse pod uvedeným článkem. Marek Lánský v něm trefně trefně uvedl, že „jestli existuje spravedlnost, Putin musí viset na nejvyšším stožáru na Ukrajině!“ S tím nemám problém. V každém případě Putin na Ukrajině už prohrál a také definitivně pohřbil stejně vylhaný panslavismus.

Zpověď z krytu. Rusové používají lidi jako živé štíty, líčí obyvatel Chersonu - iDNES.cz

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 3.3.2022 13:34 | karma článku: 31,63 | přečteno: 1238x