Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrdinný boj Poláků za svobodu Rusové utopili v krvi

Násilné odvody mladých Poláků do ruské armády, kde byli přinuceni bojovat a umírat za cizí zájmy, byly hlavní příčinou polského povstání v roce 1863. Jeho brutální potlačení patří k důvodům polské nenávisti ke všem ruskému.

Polští rekruti začali masivně dezertovat, ukrývali se v lesích, kde vytvářeli partyzánské oddíly. Nelze se jim divit, museli válčit za ruského cara, většina jich v bojích padla, a domů se vracela jen menšina z nich. Polské povstání vypuklo 22.ledna 1863 zveřejněním Manifestu prozatímní vlády na historickém polském území, 1. února téhož roku se rozšířilo na území Litvy, Běloruska, části Ukrajiny a Ruska. Letos si tak připomínáme 160. výročí této události. K jeho příčinám patřil i krutý útisk Poláků v tzv. ruské záboru.

Pod Rusy útlak, pod Rakouskem rozkvět

Polsko totiž přestalo v roce 1795 existovat a jeho území bylo rozděleno do tří záborů, ruského, pruského (později německého) a rakouského. Nejhorší situace pro Poláky byla v ruském záboru, kde docházelo k masivnímu odnárodňování a rusifikaci. Dá se říci, že ruská okupace měla charakter genocidy.

Naopak nejlepší poměry pro Poláky byly v rakouském záboru v Haliči. Polský národní život se mohl rozvíjet prakticky bez překážek zvláště pak po vydání tzv. prosincových zákonů v roce 1867, které obyvatelům předlitavské části rakousko-uherské monarchie zajišťovaly základní lidská práva včetně práva na vzdělání ve vlastním jazyku. Polštinou se dalo domluvit na úřadech a polsky se přednášelo na univerzitách v Krakově a ve Lvově. Paradoxem, je, že Poláci tenkrát měli v Rakousku dvě univerzity s polským jazykem, kdežto Češi jenom jednu českou univerzitu, Karlo-Ferdinandovu v Praze.

Ruská brutalita, masakry civilistů

Polští povstalci byli velmi brzy donuceni přejít na partyzánskou válku, nepovedlo se jim dlouhodobě ovládnout rozsáhlejší celistvá území a tak se povstání rozpadlo ve stovky spíše menších střetů s ruskými vojsky.

Ruští okupanti si počínali velmi krutě. Jejich chování se dá přirovnat k řádění nacistických protipartyzánských speciálních komand za II, světové války. Ruská armáda vypalovala vesnice a vraždila jejich obyvatelstvo včetně žen a dětí. Stačil jediný důvod, pouhé podezření z podpory povstalců. K obzvlášť surovému masakru došlo 19. května 1863 ve vesnici Mołożów na východě Polska v nynějším Lublinském vojvodství. Ten den se střetli v bitvě povstalci vedeni Janem Żalplachtou Zapałowiczem s třemi kolonami ruských vojsk. Ruští kozáci pak zavraždili raněné povstalecké bojovníky v nemocnici zřízené na místním zámku včetně lékaře a zdravotnického personálu a také zdejší civilisty.

Povstání bylo definitivně poraženo v červnu 1864, kdy se vzdaly poslední polské jednotky. Následky byly děsivé, Ruští okupanti popravili minimálně tisíc povstalců a až 70 tisíc lidí bylo deportováno na Sibiř. Velké množství především vzdělaných lidí emigrovalo do západní Evropy.

Masivní rusifikace

Důsledky potlačení povstání byly pro Poláky hrozné. Polské království bylo zrušeno a přejmenováno na poviselské území s deseti guberniemi v čele s gubernátory. Především však nastala bezohledná rusifikace, kdy vyučování na všech stupních škol kromě náboženského muselo být v ruštině. Útlak se však neomezil jen na polský jazyk. Podle Dějin Polska vydaných Nakladatelstvím Lidové noviny v roce 2017 Poláci také nesměli zastávat vyšší úřady a nabývat pozemkový majetek. Nastaly zatýkání, věznění, deportace a popravy. Krutým represím byla vystavena i římskokatolická církev. Ruští okupanti zavřeli 110 ze 135 mužských klášterů a 5 z 19 ženských klášterů. Řeholníci a řeholnice byli internováni, klášterní majetky zabavovány. Řeckokatolická církev byla zakázána a její členové donuceni k přestupu k pravoslaví. Potlačovány ruskou okupační správou byly i další jazyky, litevština, ukrajinština a běloruština.

České reakce na polské povstání

My můžeme mluvit o štěstí, že našimi panovníky - legitimními českými králi byli Habsburkové a nikoliv ruští carové z rodu Romanovců. Češi se v 19. století vypracovali v moderní sebevědomý národ. Poláci byli Rusy krutě utiskováni prakticky až do vypuknutí I. světové války v roce 1914. Povstání v šedesátých letech předminulého stoleté také nebylo jediným vojenským vystoupením Poláků proti ruské nadvládě. Polská nenávist k Rusku má příčinu ve více než sto let trvající často kruté ruské okupaci. My si ve srovnání s Poláky žili nádherně.

Zajímavé jsou také tehdejší reakce české společnosti na polské povstání. Zatímco hlavně mladočeši, mezi něž patřili například Julius Grégr nebo Karel Sladkovský, jej podporovali, staročeši František Palacký a jeho zeť František Ladislav Rieger se k heroickému boji Poláků za svobodu postavili rezervovaně až odmítavě. Je nezajímal ruský teror, násilnosti a ukrutnosti, oni měli hlavně obavy o to, že tato akce narušuje slovanskou vzájemnost. Ano bylo smutné, že před obecnou lidskou humanitou oba pánové dali přednost falešnému, prázdnému a zločinnému panslavismu.

Autor: Jan Ziegler | středa 1.2.2023 17:43 | karma článku: 24,94 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 17,04 | Přečteno: 755x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,90 | Přečteno: 653x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,63 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

SSSR nám v roce 1938 nechtěl přijít na pomoc!

Je to jedna z nejvíce omílaných lží. Sovětský svaz nám prý v září 1938 chtěl proti nacistickému Německu pomoci. To je ovšem dávno vyvrácený nesmysl. Krvavý netvor Stalin nic takového v úmyslu neměl.

15.4.2024 v 13:15 | Karma: 24,51 | Přečteno: 912x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Státní vyznamenání, Hácha si je zaslouží, Zeman v žádném případě

Tak dva bývalí prezidenti se sešli v návrzích na státní vyznamenání, Emil Hácha a Miloš Zeman. Ten první by si zasloužil ocenění více než ten druhý. Hácha se obětoval pro národ, Zeman mu trvale škodil.

12.4.2024 v 15:49 | Karma: 27,95 | Přečteno: 863x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,93
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz