JK

J79a98n 16K23y37š57k32a

12. 4. 2024 16:42

No, asi to schytáte, ale za mě pochvala a naprostý souhlas.

JZ

Tak zdejší komsomolský úderka zatím mlčí. Asi jim ještě nedošli notičky.

Zeman u r č i t ě ne, ale Hácha podle mne taky ne, i když ke všemu (i k nálepce "kolaboranta") přišel jako slepý k houslím. Ale to vše z něj určitě nedělá kandidáta na státní vyznamenání. Zcela postačí, když bude jeho role za protektorátu spravedlivě posouzena a pohled na něj trochu upraven, což se podle mě stalo.

Foto

U mě byl mnohem statečněší než Beneš.

Pro mne bude schválení či neschválení vyznamenání Zemanovi jakýmsi "lakmusovým papírkem", jestli si mám prezidenta Pavla i nadále vážit. Pokud by podlehl nějakým "smiřlivým" tendencím, má u mne utrum. Vyznamenání kolaborantu Zemanovi by byl výsměch všemu, co prezident Pavel svými postoji k válce na Ukrajině představuje.

SB

Já to dilema, zda si Pavla mám vážit, mám vyřešené už dávno.

Lidí, kteří vstoupili do armády jako profesionálové v době Husákovy normalizace, si nevážím.

Foto

No, krátce řečeno, pan Hácha byl charakter.

A v porovnání se Zemanem, tak tuplovanej.

JK

Naprosto souhlasím. Doufám, že o takové pitomosti, jako udělit skodiči této země Zemanovi státní vyznamenání, pan prezident ani nepřemýšlí.

Foto

Pokud Miloš Zeman obdrží jakékoliv státní vyznamenání, bude to výsměch všem dalším oceněným. Myslím, že by měl dostat Leninův řád 1. třídy, případně řád pandí pracky. A nejlépe ho vymazat z podobných ceremonií.

Foto

Domnívám se, že vyznamenání by neměl dostat Hácha ani Zeman. Hácha byl jistě čestný muž, který se nedobrovolně ocitl v zoufalé situaci. Zpočátku se ji snažil čelit, ale později se stal loutkou v rukách nacistů. Bohužel, jediné čestné řešení, které mu nakonec zbývalo, byla sebevražda. Ale v tom mu asi bránila jeho víra.

O Zemanovi nechci raději vůbec mluvit. Tomu by prezident Pavel rozhodně vyznamenání udělit neměl. Až bude mít někdy Zeman státní pohřeb, měl by být jistě důstojný, ale určitě bude vyvolávat řadu rozpaků.

VR

Za časů bývalého prezidenta některé sestavy vyznamenaných spíš připomínaly hitparádu všelijakých existencí z nichž většina opěvovala nebo se s hradním satrapou kamarádila či mu pochlebovala. Různí ti umělci si nakonec ani svých metálů nevážili a klidně je po rautu ztratili kdesi na nádvoří. Možná by to byla docela sranda mu udělit nějakou tu medajli spolu s Ovčáčkem či bývalým kancléřem bez prověrky nebo dvorním hajným. Pokud by pak následovalo na Silvestra podobné šou jaké předvedla jedna nositelka Řádu Bíleho lva - právě s těmito jím (tedy zemanem) vyznamenanými exoty - nebyla by to náležitá sranda? i

JN

J33o52s67e64f 87N98i68k44l

12. 4. 2024 18:26

Fakt dobrý a přínosný text, já to vidím tak alespoň na cenu Karla Havlíčka Borovského...

Foto

Oproti Zemanovi byl Hácha nejen zapálený vlastenec, ale hlavně zarytý odpůrce cizích mocností a jejich vměšování do interních zájmů ČR.

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,18
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz