Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ohrožený druh: Normální cestující...

V momentě, kdy nastupujete do prostředku MHD se stáváte jedním z davu. Tento dav je rozdělen do určitých podskupin, které mají společné poznávací prvky. Myslím, že každý z vás si někdy při nástupu a rozhlédnutí se kolem, řekl: ,,Ježiš, kam jsem se to dostal, vždyť já tu jsem snad jediný normální!“ Omyl!    

Není měřítko co je normální a i vy vždy spadáte do nějaké skupiny cestujících. Jak se kdo chová, je individuální. Pojďme se ale teď spolu podívat, o jaké druhy či skupiny se může jednat.

Takže první skupina jsou Notoričtí čumilové. Není to druh neobvyklý. Máme dva druhy. Jsou buď Notoričtí čumilové plašší nebo Notoričtí čumilové bez skrupulí. Rozdíl je jednoduchý. Ti plašší v momentě, jak na ně pohlédnete uhnou pohledem a buď se na vás už nepodívají, protože jste je vyhmátla a nebo si jednoduše našli další nevědomý cíl. Druhá skupina, značně otravnější jsou ti bez skrupulí. A to má velké grády. Přes upřený pohled na vás civí a někdy k tomu přidají doprovodná gesta. Ve většině případů spadlá brada. Přes vaše opakované pohledy neuhýbají pohledem ani v momentě, kdy uděláte tázavý výraz. Jen tak mimochodem kouknou jinam, ale zase se vrátí pohledem k vám. V takovém případě nezbývá než si zahrát hru, kdo mrkne nebo uhne dřív. Jinou obranu nemám. Poté je tu další specifická skupina: Ženy. Bude to znít divně, ale je to tak. Nejhorší je sedící žena, protože ta má opravdu hodně času sledovat okolí. Takže pohled žen na chlapa vypadá asi takhle: boty, obličej, celkový vzhled, ruce, znovu obličej a pak teprve zkoumavý pohled s kým jede a odkud a kam. Na ženu vypadá pohled ženy asi takhle: obličej, boty, kabelka, značka, boty (čistota a provedení, celkové sladění), nehty a pak v duchu drobná doporučení co by ta nebožačka měla změnit. Někdy pohled typu, jsem lepší, kabelka od Louise asi nebude pravá, když jezdíš metrem děvenko. V tomhle momentě, všechny ženy pokud nemají zrovna čerstvě provedenou manikúru a čtou si knihu vidíte, jak nenápadně schovávají prsty pod knihu a nebo dokonce si přidržují palečky, protože jak známo, na nich lak utrpí nejvíce…

Muži jsou jasní. Jejich pohled na ostatní muže je jen ve stylu a jéje další čumil nebo naprostý nezájem. Na ženy bývá podrobnější, zvlášť pokud nemají nic jiného na práci či k přemýšlení. Jak známo, muži přemýšlejí v tichosti a sami. Prolétnou vůz s hodnocením: dobrý, dobrý, ježiši co to je, ta by šla, no to ne, dobrý, dobrý, hmm ta je dost dobrá. Většinou u toho skončí a dál se věnují sami sobě a svým knihám, mobilům nebo stále dokola díváním se na plánek trasy. Samozřejmě s výrazem, jak do podrobna to musí naštudovat, obzvláště pokud zjistí, že na ně kouká nějaká žena. Obě tyto skupiny, aby umocnily nenápadnost svého konání, sledují většinou své okolí pomocí odrazu v okně.

Pak máme čtenáře, spáče, naivní telefonisty (pouze v metru), kteří telefon zvednou řeknou, že jsou v metru, ale telefon nepoloží. Začnou vysvětlovat nějakou myšlenku, jenže v tom momentě ztratí signál a vše se mine účinkem. Dalo se to předpokládat při rozjezdu metra. Těm jednotlivým skupinám by se člověk mohl věnovat více do hloubky, ale já si tu chtěla nechat ještě místo na jednu skupinu a to: Úchyláky a blázny. Já sama měla tu čest se všemi druhy. Buď s úchylákem, který se na vás nepřirozeně lepí a vy se zděšením zjistíte, že to co vás tlačí do zad asi nebude jeho ledvinka u pasu. Mnohem záživnější variantu, kterou jsem zažila, byl kdosi sedící naproti mně, koukal na mě přes odraz v okýnku a měl ruku v kapse. Pohyby té ruky napovídaly, že má díru v kapse a plné ruce práce a já se jen modlila, ať tu ruku nevytahuje a omylem s ní na mě nešáhne… A pak jsou blázni, kteří buď řvou na vás nebo na někoho, koho nikdo jiný nevidí, anebo vypráví příběh nikomu. Většinou jsou neškodní, ale někdy je doprovází nepříjemný zápach a oni tak opět ztrácí své nedobrovolné posluchače…



 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patricie Ženíšková | středa 10.4.2013 10:50 | karma článku: 19,97 | přečteno: 2119x
  • Další články autora

Patricie Ženíšková

Třicítky na tripu aneb cestování busem po Evropě - Švédsko

To si takhle sedíte s kamarádkou v kavárně, povídáte si, když začne najednou koukat do mobilu. Přehlížíte to. V dnešní době bohužel nic skandálního, ale po chvíli nadšeně zvedne zrak a začne nadšeně gestikulovat a máchat telefonem

7.2.2017 v 15:00 | Karma: 23,28 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Otevři oči Pražáku aneb poznej Prahu očima bezdomovce

Žiji tu už 29 let a Prahu miluju a jsem na ní hrdá. Dostalo se mi ale nabídky, která se neodmítá. Pragulic je projekt, který vám nabízí prohlídku města tak, jak jí žijí bezdomovci, prostitutky, narkomani a další...

29.8.2016 v 15:00 | Karma: 28,42 | Přečteno: 3270x | Diskuse| Ostatní

Patricie Ženíšková

Výlet za tulipány, sýry a dobrodružstvím aneb stálo to za to…

Náš poslední den v Holandsku jsme chtěly využít na plno. Nebyl čas ztrácet čas. Venku bylo počasí takové zvláštní, svítilo slunce, ale honily se mraky.

9.6.2016 v 12:00 | Karma: 16,20 | Přečteno: 602x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Výlet za tulipány, větrnými mlýny aneb vážně poznávám svět - II.část.

Program na poslední dva dny naší dovolené byl jasný. Stihnout co nejvíc. Takže Keukenhof, Zaanse Schans, Katwijk aan Zee, Haag, Goudu a Rotterdam. Zdálo se to jako nelidský úkol, ale my nechtěly o nic přijít.

30.5.2016 v 14:30 | Karma: 12,93 | Přečteno: 369x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Můj první třídní sraz aneb, tak já už vážně stárnu…

S kamarádkou od základky jsme se chystaly na třídní sraz. Do té chvíle jsem byla stále v klidu přeci jen, když nemáte zkušenosti, tak vám přijde, že jdete v sobotu večer s partou lidí na pivo. Jenže realita je pak trochu jinde..

19.5.2016 v 11:45 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1355x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1538x
Jsem ta, která se rozhodla své zážitky vnímat jako inspiraci pro pobavení svého okolí. Nechci jen stát v MHD a odpočítávat zastávky, ale chci v každé jízdě najít něco o co se budu moc podělit s vámi, čtenáři.

To je mým cílem i při vyprávění zážitků z dalšího cestování. Poznávám svět a neskutečně mě to baví.

 Podívejte se na moje stránky

@PZeniskova