Komunisté mě neohrozí, ve škole jsem neopisoval

Během proběhlého víkendu unikla do médií zpráva, že karlovarští komunisté zahajují přípravy na schůzku s námi studenty - organizátory výzvy za odstoupení náměstka hejtmana pro školství bývalého politruka JUDr. Václava Sloupa - a to opravdu ve velkém. Krom špiček krajského vedení KSČM se jí má účastnit i europoslanec za tuto stranu teplický rodák Jaromír Kohlíček, účast dalších republikových kádrů není do budoucna vyloučena. Původní spíše formální schůzka, která vznikla jako reakce náměstka Borky na náš studentský dopis hejtmanovi Novotnému (proč na něj reagoval dříve právě Borka zůstává malou záhadou), se tak odívá do mnohem dramatičtějšího hávu. Osobně však tento krok velmi vítám, neboť v něm spatřuji poměrně úsměvný veletoč pana Borky i celé karlovarské KSČM. 

Foto: Iniciativa Nechceme politruka pohraničníků za radního pro

Ostatně není to tak dávno, kdy tento komunistický náměstek hejtmana zlehčoval studentský a kantorský happening před hotelem Thermal v Karlových Varech slovy o "probíhající chřipkové epidemii a hrozbě nakažení se pořádáním takové akce v chladném zimním počasí". Otcovskou starost nad zdravím protestujících poté doplnilo kantorské upozornění na nedemokratický charakter protestů spojený s nesouvisejícím a značně pokrouceným výkladem fungování řecké demokracie založené nikoli na bohatství nebo původu, ale hlasech voličů, prostých athénských občanů. Jako univerzitní student politologie mohu s klidným svědomím říci, že tento výklad by si vysloužil přinejmenším opakování zkoušky z dějin politických teorií.

Každopádně pojďme k věci! Je velmi půvabné sledovat, jak se tento naši studentskou iniciativu zesměšňující přístup rychle proměnil v záležitost nejvyššího významu, do níž je třeba nasadit i těžké stranické kádry - krajské vedení, europoslance, do budoucna možná i vypreparovaného Lenina z Rudého náměstí v Moskvě. Občanská společnost se pro KSČM zřejmě ukázala daleko tvrdším oříškem, než soudruzi předpokládali. Vyostřené debatě odpovídá i ještě dalekosáhlejší obava komunistů o zdravotní stav nás studentů, který se nyní již nevztahuje pouze k fyzické chřipce, ale i určité morální dekadenci. Jak jinak si vysvětlit slova poslance Kohlíčka o tom, že jsme prakticky "političtí rasisté"? Možná právě tento styl uvažování vedl krajské komunisty k přípravě pomyslných "složek" se jmény nás organizátorů, v nichž, dle jedné z neověřených zpráv (slovo neověřené zdůrazňuji!!!), která se ke mně v o víkendu dostala, o nás shromažďují všechny možné "užitečné" údaje a připravují se tak na společné setkání. Zdali je tato informace pravdivá nebo se jedná pouze o další mediální kachnu, nevím. Stejně tak jsem trochu schizofrenní ve své reakci na ni. Mám se smát, plakat či bát, že staré dobré informátorské praktiky komunistického režimu nacházejí své uplatnění i v novém tisíciletí? Na druhou stranu jsem ve škole nikdy při testech neopisoval a jedinou poznámku jsem obdržel do notýsku v druhé třídě základní školy za nevypracování domácího úkolu z češtiny. Snad bych tedy mohl být v suchu!

Jan Železný, jeden z organizátorů studentské iniciativy Nechceme politruka pohraničníků za radního pro školství

Autor: Jan Železný | pondělí 4.3.2013 8:23 | karma článku: 20,06 | přečteno: 851x