Polsko-židovský novinář odešel z novin poté, co vyžadovaly jiný popis pro "neonacisty"

Překlad článku „Polish-Jewish journalist quits newspaper after demanding different description of ‘neo-Nazi’“ publikovaném na webu Jerusalem Post dne 16.4.2022.

Azovská domobrana, malá podskupina několika tisíc vojáků ukrajinské armády, má na svém oblečení a vlajkách často nacistické vyobrazení.

 

Jeden z nejvýznamnějších polských novinářů Konstanty Gebert prohlásil, že odchází z deníku, který mnozí považují za hlavní noviny v zemi, poté, co po něm deník požadoval, aby kontroverzní ukrajinský prapor Azov označil za "krajně pravicový" namísto "neonacistický".

Domobrana Azov, malá podskupina několika tisíc vojáků ukrajinské armády, má na svém oblečení a vlajkách často nacistické vyobrazení.

Gebert, který je židovského původu, oznámil svou rezignaci ve čtvrtek ve svém týdenním sloupku "Předpověď počasí", který píše již řadu let a publikuje v levicově orientovaném listu Gazeta Wyborca.

"Pokud se nedohodneme na základních věcech, budeme se muset rozejít," napsal Gebert. Dodal, že v budoucnu může ve Wyborce publikovat spíše jako přispěvatel než jako sloupkař nebo kmenový autor.

"S lítostí bereme na vědomí rozhodnutí našeho kolegy. Těší nás prohlášení, že konec pravidelné série článků neznamená konec naší spolupráce," napsala Wyborca v prohlášení.

Prapor Azov používá jako svůj hlavní symbol variantu nacistického Wolfsangelu. Liga proti hanobení považuje Wolfsangel za "jeden z nejoblíbenějších symbolů bílé nadřazenosti".

Prapor byl zřízen po ruské anexi Krymu v roce 2014 a byl začleněn do ukrajinské Národní gardy. V roce 2015 mluvčí praporu Azov uvedl, že neonacisté tvoří až 20 % jeho řad.

Ruský prezident Vladimir Putin se na prapor Azov a další ukrajinské milice s neonacistickými tendencemi odvolával při zdůvodňování invaze své země na Ukrajinu z 24. února. Cílem operace bylo "de-nacifikovat" Ukrajinu, uvedl opakovaně.

Polsko, kde staletí trvající střety s Ruskem způsobily, že mnoho lidí je vůči Kremlu nepřátelsky naladěno, je věrným podporovatelem Ukrajiny v jejích vojenských konfliktech.

 

Zdroj:

https://www.jpost.com/diaspora/article-704321

https://en.wikipedia.org/wiki/Konstanty_Gebert

Autor: Josef Zbořil | pondělí 18.4.2022 11:09 | karma článku: 12,45 | přečteno: 300x